Η Βενεζουέλα επιστρέφει στο γεωπολιτικό παζάρι με τις ΗΠΑ, με φόντο το πετρέλαιο

Η Βενεζουέλα επιστρέφει στο γεωπολιτικό παζάρι με τις ΗΠΑ, με φόντο το πετρέλαιο



Αμερικανοί διπλωμάτες στο Καράκας ξεκινούν διερευνητικές συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Βενεζουέλας

 

Αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκονται στο Καράκας για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σε μια προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου ένας δίαυλος επικοινωνίας που είχε διακοπεί από το 2019. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά τεταμένη συγκυρία, λίγες μόλις ημέρες μετά τα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που οδήγησαν στην αιχμαλώτιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Γκιλ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της προσωρινής προέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες αποφάσισε να ξεκινήσει μια διερευνητική διαδικασία με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την παρουσία των Αμερικανών διπλωματών στο Καράκας επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της Ουάσινγκτον, σε μια εξέλιξη που αιφνιδίασε πολλούς παρατηρητές μετά την κλιμάκωση των προηγούμενων ημερών.

Το μήνυμα Τραμπ και η σκιά της ενέργειας

Λίγο πριν επιβεβαιωθούν οι συνομιλίες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ακύρωσε» μια δεύτερη επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας, επικαλούμενος τη συνεργασία του Καράκας. Χαρακτήρισε μάλιστα την απελευθέρωση κάποιων αντιφρονούντων ως «πολύ σημαντική και έξυπνη κίνηση» και σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται, κυρίως για την «ανοικοδόμηση» της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας.

Η ενεργειακή διάσταση είναι κεντρική. Παρά τις δηλώσεις περί συνεργασίας, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εμποδίζει τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας και ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στα διεθνή ύδατα ακόμη ένα δεξαμενόπλοιο που είχε αποπλεύσει από τη χώρα, το πέμπτο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ υποδέχθηκε στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, προτρέποντάς τους να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις για να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα της Βενεζουέλας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι επενδύσεις τους θα είναι απολύτως ασφαλείς, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαπραγματεύονται απευθείας με την Ουάσινγκτον και όχι με το Καράκας.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ντάρεν Γουντς εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι με τις σημερινές συνθήκες είναι ουσιαστικά αδύνατο να γίνουν νέες επενδύσεις στη χώρα.

Καράκας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Από την πλευρά της, η Ντέλσι Ροντρίγκες επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι η Βενεζουέλα δεν είναι «ούτε υποταγμένη ούτε υποτελής» των Ηνωμένων Πολιτειών και επαναλαμβάνοντας την αφοσίωσή της στον Νικολάς Μαδούρο. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τον πρέσβη της Ρωσίας και ότι συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα συνεργασίας με τη Μόσχα, δείχνοντας πως το Καράκας δεν εγκαταλείπει τις παραδοσιακές του συμμαχίες.

Σε επικοινωνίες της με τους προέδρους της Βραζιλίας και της Κολομβίας, καθώς και με τον Ισπανό πρωθυπουργό, η Ροντρίγκες επανέλαβε ότι η χώρα της θα αντιταχθεί μέσω της διπλωματικής οδού σε ό,τι αποκαλεί «παράνομη επίθεση» των ΗΠΑ.

Πολιτικοί κρατούμενοι και μια εύθραυστη ελπίδα

Στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, οι εξελίξεις συνοδεύονται από συγκρατημένη ελπίδα αλλά και έντονη καχυποψία. Ο εξόριστος αντιφρονών Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια ζήτησε να αναγνωριστεί η νίκη του στις εκλογές του 2024, ενώ η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2025, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις εξαγγελίες για μαζικές απελευθερώσεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal μόνο εννέα πολιτικοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ στη χώρα εξακολουθούν να κρατούνται 811. Μεταξύ των 87 κρατουμένων με ξένη υπηκοότητα, δύο είναι Αμερικανοί πολίτες. Πέντε Ισπανοί που αφέθηκαν ελεύθεροι έφτασαν ήδη στη Μαδρίτη, ανάμεσά τους και η γνωστή ακτιβίστρια Ροθίο Σαν Μιγκέλ.

Έξω από φυλακές όπως η Rodeo I, οικογένειες αντιφρονούντων έχουν στήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς, περιμένοντας νέα για τους δικούς τους. Την ίδια στιγμή, στους δρόμους του Καράκας παραστρατιωτικές ομάδες των colectivos καταγγέλλουν «προδοσίες» και δηλώνουν έτοιμες να πολεμήσουν, προσθέτοντας ακόμη ένα επίπεδο αστάθειας σε μια χώρα που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου γεωπολιτικού παζαριού.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Τα έσοδα του πετρελαίου της Βενεζουέλας επιστρέφουν στην αμερικανική αγορά

Πετρέλαιο αντί κυρώσεων: Ο Τραμπ αναλαμβάνει τον έλεγχο των εσόδων της Βενεζουέλας

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων