Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία χτυπάει δίκτυα τελωνειακής απάτης στον Πειραιά – FinanceNews.gr

Στην άσκηση διώξεων σε έξι άτομα και στην κατάσχεση 2.435 κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στο πλαίσιο έρευνας για εκτεταμένη τελωνειακή και φορολογική απάτη σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο στόχαστρο έξι βουλευτές
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση εμπορευματοκιβωτίων που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Καλυψώ», η οποία στοχεύει εγκληματικά δίκτυα που διαχειρίζονταν ολόκληρη την αλυσίδα εισαγωγών από την Κίνα, αποφεύγοντας δασμούς και ΦΠΑ μέσω εκτεταμένων παραποιήσεων.
Τα κατασχεμένα κοντέινερ, που εντοπίστηκαν στον Πειραιά – λιμάνι που τελεί υπό τον έλεγχο της κινεζικής Cosco – περιείχαν κυρίως ηλεκτρικά ποδήλατα, υφάσματα και παπούτσια, συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ.
Ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων
Η επιχείρηση των δραστών βασιζόταν στην αποφυγή δασμών αντι-ντάμπινγκ. Στην περίπτωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, δηλωνόταν μόλις το 10-15% του πραγματικού αριθμού που μετέφεραν τα κοντέινερ. Από τα 500 κοντέινερ με ποδήλατα, τα 360 δεν είχαν δηλωθεί καθόλου στις τελωνειακές αρχές.
Η ζημία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από τα ηλεκτρικά ποδήλατα ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ σε απλήρωτους δασμούς και 12,5 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ. Συνολικά, το σύστημα φέρεται να λειτουργούσε για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, προκαλώντας απώλειες 350 εκατ. ευρώ από δασμούς και 450 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Στο στόχαστρο τελωνειακοί και εκτελωνιστές
Στην Ελλάδα κατηγορούνται δύο τελωνειακοί υπάλληλοι για ψευδείς διαβεβαιώσεις που οδήγησαν σε παράνομα κέρδη και ζημία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επιπλέον, τέσσερις εκτελωνιστές διώκονται για επανειλημμένη τελωνειακή απάτη και υποκίνηση σε ψευδείς βεβαιώσεις.
Δίκτυα υπό κινεζικό έλεγχο
Τα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία ελέγχονταν κυρίως από Κινέζους υπηκόους, εμπλέκονται και σε ξέπλυμα χρήματος, με τα κέρδη να επιστρέφουν στην Κίνα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλυψώ», που εξελίχθηκε στα τέλη Ιουνίου σε τέσσερις χώρες, συνελήφθησαν συνολικά δέκα ύποπτοι.
«Αυτά τα ιδιαίτερα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα έχουν ειδικευτεί σε τέτοιες απάτες εδώ και χρόνια», δήλωσε η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι. «Η επιχείρηση στέλνει σαφές μήνυμα: οι κανόνες έχουν αλλάξει και δεν υπάρχουν πλέον ασφαλή καταφύγια. Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την εντυπωσιακή επιτυχία σε συστηματική δουλειά».
Τα κατασχεμένα κοντέινερ βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των ελληνικών αρχών, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να αναγνωρίζει τον πρωτοφανή φόρτο εργασίας για τις τελωνειακές υπηρεσίες του Πειραιά, καθώς και τους κινδύνους ασφαλείας που αυτό συνεπάγεται.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.