Η μεγάλη παγίδα: Νοκ άουτ στον γ΄ γύρο – Τι κρύβουν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας 23/7 – Τα 4 σενάρια που εξετάζει η Μόσχα

Η μεγάλη παγίδα: Νοκ άουτ στον γ΄ γύρο - Τι κρύβουν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας 23/7 - Τα 4 σενάρια που εξετάζει η Μόσχα

Για ποιους οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες και για ποιους είναι επικίνδυνες – Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) πιθανότατα η έναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Η τρίτη πράξη των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας πρόκειται να αρχίσει σήμερα 23/7 (πιθανότατα στις 19:00 το απόγευμα στο παλάτι Ciragan) στην Κωνσταντινούπολη, με τις δύο πλευρές πάντως να έχουν ήδη φροντίσει να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
Αν και για πρώτη φορά οι δύο πλευρές αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τα σχέδια των μνημονίων που έχουν καταρτίσει σχετικά με το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος και να επιτευχθεί μια ειρηνευτική λύση στην ουκρανική κρίση, η Μόσχα αφού υποστηρίζει πως πρόκειται για δύο διαμετρικά αντίθετα σχέδια, επισημαίνει πως οι σημερινές συζητήσεις θα είναι δύσκολες, ότι το ουκρανικό ζήτημα είναι περίπλοκο και ότι σε κάθε περίπτωση δεν περιμένει «θαύματα» από αυτές τις συνομιλίες.
Είναι προφανές όμως ότι στο παρασκήνιο «τρέχουν» σημαντικές εξελίξεις, ιδιαίτερα αν επιχειρήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει το «τελεσίγραφο των 50 ημερών» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στη Ρωσία και στον πρόεδρο Putin, το οποίο – όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές – ενδεχομένως τελικά να έχει ως κύριο αποδέκτη… τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky.

Δεν θέλει ο Zelensky

Είναι εξίσου προφανές ότι ο – μη -πρόεδρος Zelensky δεν θέλει με κανέναν τρόπο ειρηνικές διαπραγματεύσεις, καθώς για εκείνον είναι επικίνδυνες.
Γι’ αυτό και συμπεριφέρεται αγενώς, παίζει θέατρο, κάνει τον χαζό και μόνο κάτω από την αυστηρότατη πίεση του Donald Trump αποφάσισε να ζητήσει από τη Μόσχα έναν νέο γύρο διπλωματικής επικοινωνίας.

Απαραίτητες οι συνομιλίες για Trump

Για τον Αμερικανό πρόεδρο ο τρίτος γύρος είναι απολύτως απαραίτητος.
Αν ο κόσμος δει ότι η αμερικανική μαριονέτα Zelensky έσπασε τα σχοινιά της και δεν εκτελεί τις εντολές του Λευκού Οίκου, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το κύρος των ΗΠΑ.
Αν ο Zelensky οδηγήσει τις ΗΠΑ σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τότε το ζήτημα δεν θα είναι πια το κύρος, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.
Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν αυτήν τη παγκόσμια κλιμάκωση.

Η παγίδα στο Κίεβο

Γι’ αυτό ο Trump μαζί με τους Eυρωπαίους συναδέλφους του έβαλαν το Κίεβο σε παγίδα.
Τα όπλα και ο εξοπλισμός που υποσχέθηκαν στο Κίεβο έχουν ουσιαστικά «παγώσει»: οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τσακώνονται για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις γκρινιάζουν ότι δεν έχουν αρκετούς «Patriot» για τους ίδιους, ενώ οι Αμερικανοί κατασκευαστές δεν βιάζονται να αυξήσουν την παραγωγή, περιμένοντας τα ευρωπαϊκά χρήματα.
Χρήματα προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Και δεν είναι γνωστό πότε θα υπάρξουν.
Ο Zelensky βρέθηκε σε μια πολύ γνώριμη κατάσταση, όπου μετά από μια αποτυχημένη δοκιμασία, ο… ηθοποιός ακούει «θα σας καλέσουμε ξανά» και το τηλέφωνο σιωπά.
Δεν έχει τίποτα να δείξει στον λαό του ως επιτυχία.
Και τον έβαλε σε αυτή τη θέση ο Αμερικανός πρόεδρος γιατί τον ενδιαφέρει η ομαλή εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ποιος χρειάζεται τις διαπραγματεύσεις

Αν η Ουκρανία αρχίσει να καταρρέει, ο Trump θα κατηγορηθεί ότι έχασε.
Το Bloomberg ήδη του προσάπτει ότι η Ουκρανία θα γίνει «δεύτερο Αφγανιστάν».
Γι’ αυτό ο Trump σπρώχνει το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις σχεδόν… με κλωτσιές.
Είναι προφανές ότι, ως υπεύθυνος και ρεαλιστής πολιτικός, χρειάζεται τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία.
Οι διαπραγματεύσεις είναι απολύτως απαραίτητες και για εκατομμύρια Ουκρανούς.
Ο δυστυχής λαός σήμερα δεν έχει πολιτικό ηγέτη που να εκφράζει τη θέλησή του.
Η εξουσία που κατέλαβε η κεντρική κυβέρνηση του Κίεβο απλά καταστρέφει τον πληθυσμό υπό την εποπτεία της.
Δεν περιγράφεται πόση ευτυχία θα έφερνε στις ουκρανικές οικογένειες η διακοπή των εχθροπραξιών.
Θα επέστρεφαν στα σπίτια τους οι άνδρες, οι πατέρες, οι γιοι.
Η ειρηνική ζωή θα αποκαθίστατο σταδιακά, θα εξαφανίζονταν ο φόβος, το μίσος και η απόγνωση.

Η Ρωσία δεν θέλει χάος και ένα δεύτερο Αφγανιστάν

Η μόνη ελπίδα για τη σωτηρία, την ανασυγκρότηση και την ειρηνική ανάπτυξη των υπολειμμάτων της Ουκρανίας είναι η καλή θέληση της Μόσχας.
Όμως εδώ προκύπτει, όπως λένε, το δεύτερο δύσκολο ερώτημα.
Και η Ρωσία χρειάζεται αυτές τις διαπραγματεύσεις;
Η απάντηση είνα θετική.
Η Ρωσία δεν θέλει ένα «δεύτερο Αφγανιστάν» περισσότερο από τον Trump.
Αν μετά το τέλος της σύγκρουσης η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας χάσει τον έλεγχο, θα επικρατήσει χάος, και θα πρέπει τότε η Ρωσία να δαπανήσει τεράστιους πόρους για πολύ καιρό για να σώσει και να θρέψει τον κόσμο εκεί.
Και αυτό δεν θα γίνει από μεγάλη αγάπη, αλλά από αίσθημα αυτοσυντήρησης διαφορετικά οι παρανοϊκές τρομοκρατικές συμμορίες θα πλημμυρίσουν τη Ρωσία με ορμή.

Τα σενάρια της Ρωσίας

Εδώ βρίσκεται η κύρια δυσκολία του ουκρανικού ζητήματος.
Να αναλάβει η Ρωσία ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας με τα εκατομμύρια «μη-αδελφών» της, είναι μια εξαιρετικά μη δημοφιλής ιδέα στην ρωσική κοινωνία.
Να δώσει αυτήν την περιοχή για δυτικές στρατιωτικές βάσεις επίσης δεν μπορεί.
Αλλά ούτε και να αφήσει την Ουκρανία να γίνει μια «ουδέτερη γη», μια νέα «νεκρή χώρα» είναι κάτι που χρειάζεται κανείς.
Σε αυτή τη θέση θα πρέπει να υπάρχει ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό, ουδέτερο κράτος, όπου τηρείται ο νόμος, σέβονται τα δικαιώματα των Ρώσων, δεν διώκεται η εκκλησία και δεν τολμούν καν να σκεφτούν να πολεμήσουν τη Ρωσία.
Με αυτό το κράτος μπορεί κανείς να συνομιλεί, να εμπορεύεται και να συναλλάσσεται.
Στους ανθρώπους σε μια τέτοια χώρα θα είναι αναμφισβήτητα πιο εύκολο και ευχάριστο να ζουν, απ’ ό,τι στον σημερινό εγκληματικό θύλακα.
Πράγματι, η αναδιάρθρωση της Ουκρανίας είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι διπλωμάτες, για να επιλύουν τέτοιες καταστάσεις.
Η Ρωσία δεν έχει λόγο να βιαστεί.
Μπορεί να δείξει καλή θέληση και να διαπραγματεύεται για πολύ καιρό, άλλωστε η δυναμική στα μέτωπα την ευνοεί.
Όμως το Κίεβο πρέπει να καταλάβει: το ρολόι χτυπά.

Ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις

Με απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky η σύνθεση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, η οποία έχει μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, διευρύνθηκε και πλέον αποτελείται από 14 άτομα.
Στην αντιπροσωπεία προστέθηκαν ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα ασφάλειας και άμυνας Yuriy Kolbasa και ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Yevhen Ostrianskyi.
Επικεφαλής της ομάδας, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, θα είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov.
Η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας παραμένει αμετάβλητη.
Σε αυτήν εξακολουθούν να συμμετέχουν ο βοηθός του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Medinsky, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Galuzin, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Igor Kostyukov και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexander Fomin.
Επιπλέον, στη συνάντηση θα συμμετάσχει και τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, Hakan Fidan και Μυστικών Υπηρεσιών, Ibrahim Kalin.
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Fidan θα μιλήσει στην έναρξη του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Η ώρα και ο τόπος της συνάντησης

Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων, όπως και ο δεύτερος, θα διεξαχθεί στο παλάτι Ciragan.
Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ώρα έναρξης των διαπραγματεύσεων, αν και τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτές θα γίνουν σήμερα 23/7.
Τουρκική πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα (ώρα Μόσχας και Ελλάδας).
«Πιθανότατα οι διαπραγματεύσεις δεν θα παραταθούν για μία επιπλέον ημέρα», δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.

Ποια θέματα θα συζητήσουν Μόσχα και Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι στόχοι της ουκρανικής αντιπροσωπείας για την τρίτη συνάντηση είναι η συζήτηση με τη Ρωσία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, η επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία και η προετοιμασία συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών.
Ωστόσο, δεν συμπεριλήφθηκε κανένα από τα βασικά ζητήματα της ουκρανικής διευθέτησης που θέτει η Μόσχα.
Από ρωσικής πλευράς, την ατζέντα περιέγραψε σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Dmitry Peskov.
Δήλωσε ότι προτεραιότητα στη συνάντηση θα έχει η συζήτηση των ρωσικών και ουκρανικών μνημονίων, τα οποία είχαν ανταλλάξει προηγουμένως οι πλευρές.
«Υπάρχει το δικό μας σχέδιο μνημονίου και υπάρχει το σχέδιο που μας έδωσε η ουκρανική πλευρά.
Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτά τα δύο σχέδια, τα οποία προς το παρόν είναι απολύτως διαμετρικά αντίθετα.
Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη διπλωματική εργασία.
Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφέροντας πως στο επίκεντρο θα είναι και η συνέχιση των ανταλλαγών αιχμαλώτων και σορών στρατιωτών.
Όσον αφορά το σενάριο μιας συνάντησης των προέδρων Putin και Zelensky, ο Peskov υποστήριξε ότι η συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο μετά την συμφωνία στα μνημόνια, διαφορετικά δεν είναι σκόπιμη.
«Αλλιώς σε ανώτατο επίπεδο θα πρέπει να γίνει η πολύ δύσκολη και απαιτητική αυτή εργασία που έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικής φάσης» επισήμανε ο Peskov.

Τι αποτελέσματα αναμένονται από τη συνάντηση

Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν ήδη λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ.
Η Άγκυρα δήλωσε πως ελπίζει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με την προεδρική διοίκηση του Recep Tayyip Erdoğan, ο Τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί προσωπικά τη διαδικασία και θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα.
Η εφημερίδα «Kommersant» σημείωσε ότι η Μόσχα βλέπει τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ως «ευκαιρία διατήρησης ενός ανοιχτού διπλωματικού παραθύρου», ενόψει της απειλής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις από τις 3 Σεπτεμβρίου στους συνεργάτες της Ρωσίας, εφόσον δεν σημειωθεί πρόοδος στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος.
Επιπλέον, στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων ενδέχεται να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων