Η μεγάλη παραπλάνηση – Με αυτή την τακτική οι Ρώσοι «δεκαπλασιάζουν» τον στρατό τους και διαλύουν την Ουκρανία στο Pokrovsk

Οι επιθέσεις με… ενεδρες και επιδρομές που παραπλανούν τους Ουκρανούς
Η κατεύθυνση του Pokrovsk έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά σημεία έντασης στο μέτωπο τις τελευταίες ημέρες.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί παρατηρητές αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο για βαθιές διαρροές από τις ρωσικές δυνάμεις, 10 χιλιόμετρα ή και περισσότερο, βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης.
Στο πλαίσιο του αυστηρού ελέγχου του πεδίου μάχης με τη βοήθεια drones, τέτοιες κινήσεις φαίνονταν σχεδόν αδύνατες, ωστόσο οι ρωσικές μονάδες βρήκαν έναν τρόπο να αλλάξουν την κατάσταση.
Προηγουμένως, κατά τις μάχες κοντά στις Sudzha και Avdiivka, οι ρωσικές ομάδες εφόδου χρησιμοποίησαν τη σπάνια ευκαιρία να εισέλθουν κρυφά πίσω από τις εχθρικές γραμμές μέσω υπόγειων σωληνώσεων, γεγονός που τους επέτρεψε να επιτεθούν ξαφνικά στις ουκρανικές θέσεις.
Ωστόσο, τέτοιες επιχειρήσεις ήταν καταστάσεως – δεν είναι δυνατόν να “τοποθετήσεις” έναν “σωλήνα” στο κατάλληλο σημείο, αν αυτός δεν υπάρχει.
Τώρα, χρησιμοποιείται παρόμοιος τρόπος δράσης κοντά στο Pokrovsk, αλλά χωρίς υπόγειες επικοινωνίες.
Οι ρωσικοί στρατιώτες, σε μικρές ομάδες των 3-6 ατόμων, κινούνται τη νύχτα κατά μήκος προεξετασμένων διαδρομών σε χωράφια και φυτεύσεις.
Η κίνηση αυτή ρυθμίζεται από χειριστές drones, ενώ χρησιμοποιούνται θερμοπροστατευτικά καλύμματα για να κρυφτούν από τα ουκρανικά αναγνωριστικά ελικόπτερα.
Οι επιθέσεις με… ενεδρες και επιδρομές που παραπλανούν τους Ουκρανούς
Μόλις συγκεντρωθεί ικανός αριθμός μαχητών πίσω από τις γραμμές των Ουκρανών, διεξάγονται επιδρομές, στήνονται ενέδρες στους δρόμους, καταλαμβάνονται οικισμοί που προηγουμένως ήταν ασφαλείς για τον εχθρό και δημιουργείται η εντύπωση ότι ενεργούν μεγαλύτερες δυνάμεις.
Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε άμεσες απώλειες για τον ουκρανικό στρατό, αλλά και σε ενίσχυση του πανικού στις τάξεις του.
Σύμφωνα με πηγές, η τακτική της “διείσδυσης” καθίσταται δυνατή λόγω της χρόνιας έλλειψης προσωπικού στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία οφείλεται σε προβλήματα με τη στρατολόγηση και την αποστασία. Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική γραμμή άμυνας αποτελείται από προμαχώνες που βρίσκονται απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον, συνδεδεμένοι με περιοχές που ελέγχονται κυρίως από χειριστές drones.
Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν αυτή που εκμεταλλεύτηκε η ρωσική διοίκηση.
Παρά ταύτα, οι επιχειρήσεις “διείσδυσης” ενέχουν υψηλούς κινδύνους: τέτοιες ομάδες μπορούν να εφοδιαστούν μόνο με drones, και χωρίς έγκαιρη υποστήριξη, μπορεί να περικυκλωθούν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο άμεσο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε τις κύριες δυνάμεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων να προχωρήσουν πίσω από τις προελαύνουσες ομάδες, προκειμένου να εδραιώσουν την επιτυχία και να αποτρέψουν τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το να αποκαταστήσουν την άμυνά τους.
Αν το σχέδιο υλοποιηθεί πλήρως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική διάρρηξη στις κατευθύνσεις Pokrovskoe και Dobropolskoe, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις προς τα ανατολικά προάστια της Druzhkovka και Kramatorsk.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.