Η πρώτη πράξη του δράματος για νέο 2008 ξεκίνησε – Έκθεση 30% για UBS στη First Brands, ανησυχία στους επενδυτές

Η πρώτη πράξη του δράματος για νέο 2008 ξεκίνησε - Έκθεση 30% για UBS στη First Brands, ανησυχία στους επενδυτές

Σε ό,τι αφορά τη UBS οι επιπτώσεις από τη First Brands απειλούν να τη βυθίσουν ξανά, μόλις πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Greensill Capital, η οποία είχε συγκλονίσει την Credit Suisse

Έκθεση 30% εμφανίζει η UBS σε σχέση με την πτωχευμένη First Brands Group, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας να προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από μια πτώχευση που έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι πελάτες προετοιμάζονται για σημαντικές ζημιές, καθώς ειδικός στη χρηματοδότηση ιδιωτικού πιστωτικού κινδύνου και εμπορευμάτων της UBS, αποκάλυψε ότι το 30% της έκθεσης σε ένα από τα ταμεία της σχετίζεται με τον όμιλο κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους επενδυτές, η ελβετική τράπεζα (συγκεκριμένα ένα ταμείο της) εμφανίζει 9,1% «άμεση» έκθεση, δηλαδή χρηματοδοτικά μέσα βασισμένα σε τιμολόγια που η First Brands όφειλε να πληρώσει, και 21,4% «έμμεση» έκθεση — βασισμένη σε τιμολόγια που οι πελάτες της First Brands όφειλαν να πληρώσουν.
Συνολικά, η UBS έχει πάνω από 500 εκατ. δολάρια έκθεσης σε χρέη και χρηματοδότηση τιμολογίων της First Brands, κατανεμημένα σε διάφορα τμήματα του επενδυτικού της βραχίονα.
Η UBS δεν είναι η μοναδική που επλήγη από την κατάρρευση της βιομηχανικής επιχείρησης με έδρα το Οχάιο.
Μεγάλες εταιρείες της Wall Street, όπως η Blackstone, είχαν επίσης έκθεση στη First Brands, ενώ λιγότερο γνωστές χρηματοοικονομικές εταιρείες, όπως η Utah-based Onset Financial, εμπλέκονται βαθιά στην υπόθεση.

Επιπτώσεις

Σε ό,τι αφορά τη UBS οι επιπτώσεις από τη First Brands απειλούν να τη βυθίσουν ξανά, μόλις πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Greensill Capital, η οποία είχε συγκλονίσει την Credit Suisse.
Υπενθυμίζεται πως η UBS είχε σώσει την Credit Suisse το 2023, ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο Greensill.
Η τράπεζα επένδυσε σε χρέη υποστηριζόμενα από τιμολόγια της First Brands μέσω μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που ονομάζεται Raistone, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της First Brands.
Η Raistone, με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρυτή τον πρώην υπάλληλο της Greensill Capital David Skirzenski, δηλώνει ότι παρέχει κεφάλαιο κίνησης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρήσεις «όλων των μεγεθών».
Ωστόσο, η fintech εταιρεία ήταν βαθιά συνδεδεμένη με τη First Brands και αντιμετωπίζει πλέον τις δικές της δυσκολίες. Ένα από τα ταμεία της UBS κατείχε επίσης συμμετοχή στο ίδιο το Raistone.
Η έκθεση του ταμείου της UBS, που φέρει την ονομασία O’Connor, έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι είχαν διαβεβαιωθεί προηγουμένως ότι η μέγιστη θέση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν θα υπερέβαινε το 20%.
Η O’Connor διέσπασε το 21,4% της «έμμεσης» έκθεσης ανάμεσα στους πελάτες της First Brands, οι οποίοι συχνά είχαν επενδυτική βαθμολογία, ώστε να μην παραβιάζεται το όριο θέσης.
Η UBS ξεκαθάρισε ότι το Working Capital Fund δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα ή οδηγία επένδυσης.

Raistone

Η επένδυση στη Raistone κατέχεται από ταμεία της O’Connor, ενώ η τράπεζα δεν διαθέτει ίδια συμμετοχή.
Η συμμετοχή αυτή στο Raistone αντιπροσωπεύει λιγότερο από 1% των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου και είχε κοινοποιηθεί στους επενδυτές.
Παράλληλα, η First Brands αντιπροσώπευε το 70–80% των εσόδων της Raistone, η οποία αναγκάστηκε να απολύσει 60 εργαζόμενους, διατηρώντας μόλις 40.
Επιπλέον, η Raistone επένδυσε σε τιμολόγια της First Brands μέσω διάφορων δομών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ειδικού σκοπού.
Οι επενδυτές με έκθεση 631 εκατ. δολαρίων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης εφοδιαστικής αλυσίδας της First Brands εμφανίζονται καταγεγραμμένοι στις πτωχευτικές δηλώσεις της Raistone.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τα τιμολόγια και τις απαιτήσεις τους ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα για την O’Connor και άλλους επενδυτές, καθώς η χρηματοδότηση μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη είτε από την εταιρεία είτε από τους πελάτες της.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, η O’Connor είχε ενημερώσει τους επενδυτές της για την First Brands, αποκαλύπτοντας ότι επιτύγχανε απόδοση 17% σε 60ήμερες επενδύσεις συνδεδεμένες με την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που περιλαμβάνουν αθέτηση υποχρεώσεων και απάτη.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που κρύβει η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ιδιωτικού πιστωτικού κινδύνου και υπενθυμίζει ότι ακόμα και κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σκηνής, όπως η UBS, δεν είναι απρόσβλητοι από την κατάρρευση βιομηχανικών επιχειρήσεων με πολύπλοκες χρηματοδοτικές δομές.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων