Η τέλεια καταιγίδα – Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι επενδυτές για sell-off σε αμερικανικά assets 62 τρισ. δολ.

Η ανάλυση της Société Générale προστίθεται στις φωνές που προβλάπουν πώληση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, μία τάση που ξεκίνησε όταν ο εμπορικός πόλεμος έσπειρε παγκόσμια δυσπιστία στο δολάριο και το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ενίσχυσε ανησυχίες για υποτίμηση του νομίσματος
Η ανάλυση της Société Générale προστίθεται στις φωνές των αναλυτών παγκοσμιών που προβλέπουν μαζική πώληση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, μία τάση που εντάθηκε όταν ο εμπορικός πόλεμος έσπειρε παγκόσμια δυσπιστία στο δολάριο και το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ενίσχυσε ανησυχίες για υποτίμηση του νομίσματος
Η στροφή προς τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, που προκάλεσε τη χειρότερη επίδοση του δολαρίου εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες, αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η τάση απο-δολαριοποίησης υπερισχύει της ραγδαίας ανόδου των αμερικανικών μετοχών, σύμφωνα με την ανάλυση της Société Générale.
Οι παγκόσμιοι επενδυτές έγιναν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα εκτιμώμενα 62 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο δολάριο – ποσό αντίστοιχο με το μέγεθος του Nasdaq – καθώς οι «ανταποδοτικοί δασμοί» της κυβέρνησης Trump υπονόμευσαν το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, σύμφωνα με ανάλυση του Frank Benzimra και της ομάδας των οικονομολόγων στη γαλλική τράπεζα.
Η πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου – που τιμολογείται σε «πετρο-δολάρια» – μειώνουν περαιτέρω την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος, αναφέρει η ανάλυση.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο αμερικανικός “εξαιρετισμός” φθίνει και ότι η απο-δολαριοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Benzimra, επικεφαλής στρατηγικής ασιατικών μετοχών της τράπεζας με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
«Καθώς αναμένεται εξασθένιση της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας, οι κίνδυνοι για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων φαίνονται ανοδικοί».
Τέλος στις υπεραποδόσεις των αμερικανικών assets
Η στροφή αυτή ενδέχεται να έχει βαθιές επιπτώσεις στο παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο, ανατρέποντας χρόνια υπεραπόδοσης των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κατά 11% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η χειρότερη έναρξη έτους από το 1973. Στην Ασία, το δολάριο Ταϊβάν κατέγραψε τη μεγαλύτερη ενίσχυση έναντι του δολαρίου, με άνοδο 14%. Το γιεν Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 8,7% και το γουόν Νότιας Κορέας κατά 7,8%.
Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific, ένας ευρύς δείκτης των χρηματιστηρίων της περιοχής, έχει ενισχυθεί κατά 12% φέτος, σχεδόν διπλάσια αύξηση από αυτή του S&P 500.
«Ο περιορισμένος πληθωρισμός, η ήπια ανάπτυξη και η περαιτέρω χαλάρωση από κεντρικές τράπεζες αρκετών ασιατικών οικονομιών είναι υποστηρικτικοί παράγοντες», δήλωσε ο Benzimra.
Από πλευράς μετοχών, ο Μάιος αποτέλεσε σημείο καμπής με θετικές εισροές και ο Ιούνιος συνέχισε ανάλογα, πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Benzimra σημείωσε ότι τα επιχειρήματα κατά των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων θα εξασθενήσουν εάν οι ΗΠΑ εξασφαλίσουν υψηλότερους δασμούς για τις ασιατικές χώρες.
Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Βιετνάμ συμφώνησε σε επιβολή δασμών 20% στις εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ και 40% σε μεταφερόμενα εμπορεύματα.
Aνέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα στείλει επιστολές σε 12 εμπορικούς εταίρους τη Δευτέρα (7/7) ώστε να επιταχυνθούν οι μονομερείς συμφωνίες πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου.
Ο δείκτης S&P 500 και ο Nasdaq 100 κατέγραψαν ιστορικά υψηλά την Πέμπτη (3/7) , μετά τη δημοσίευση στοιχείων οι ΗΠΑ προσέθεσαν περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τα ενθαρρυντικά συνολικά στοιχεία, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε και το ήμισυ των νέων θέσεων εργασίας προήλθε από τον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον Stephen Innes, διευθύνοντα εταίρο της SPI Asset Management στη Μπανγκόκ.
Για την Κίνα, ο Benzimra προτείνει στους επενδυτές να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αργότερα αυτόν τον μήνα για ενδείξεις ενισχυμένης πολιτικής στήριξης.
«Η επιτάχυνση των εξαγωγών κατά τη διάρκεια της 90ήμερης εκεχειρίας δασμών ΗΠΑ-Κίνας μέχρι τα μέσα Αυγούστου υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται σημαντική εξασθένιση της οικονομικής δυναμικής πριν από τα μέσα του τρίτου τριμήνου», σημείωσε.
«Επομένως, το Πεκίνο πιθανότατα θα συνεχίσει να αποφεύγει σημαντική ενίσχυση των μέτρων τόνωσης στο άμεσο μέλλον.
Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Κίνας αναμένεται να παραμείνει στο πλαίσιο της αντίδρασης στις αναταράξεις που θα δημιουργηθούν»
Οι μεγάλες ανατροπές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μπροστά μας – Προσδεθείτε!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.