Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Συνοριακή Επιτήρηση – FinanceNews.gr

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η θερμότητα της ερήμου, η αφυδάτωση και η εξάντληση είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών–Μεξικού. Ωστόσο, ένας νέος –και αθέατος– κίνδυνος έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στις ίδιες αυτές διαδρομές: οι άτυπες, ένοπλες πολιτοφυλακές που δρουν υπό την επίφαση της «αστυνόμευσης» των συνόρων, πολλές φορές με τρόπο παράνομο και βίαιο.
Σήμερα, η απειλή παίρνει νέα –ψηφιακή– μορφή. Μια διαδικτυακή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, με το όνομα ICERAID.us, προωθεί έναν νέο τύπο επιτήρησης, αυτή τη φορά μέσω του κοινού. Η πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχει κρυπτονομισματικές ανταμοιβές σε χρήστες που ανεβάζουν φωτογραφίες «ύποπτης δραστηριότητας» κατά μήκος των συνόρων.
Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκεται ο Enrique Tarrio -Αφροκουβανός , γνωστός για τη δράση του στους ακροδεξιούς κύκλους και αυτοχαρακτηριζόμενος ως «Τσάρος της Επιδρομής της ICE». Μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024, η επέκταση των συστημάτων επιτήρησης έχει επιταχυνθεί. Η ICE (Immigration and Customs Enforcement) έχει αποκτήσει νέες εξουσίες, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα. Σε αυτό το τοπίο, η ICERAID εισάγει μια ακόμη διάσταση: την «παιχνιδοποίηση» της αστυνόμευσης.
Η εφαρμογή καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά, προσφέροντας κρυπτονομίσματα -tokens- για φωτογραφικά ντοκουμέντα σε οκτώ κατηγορίες φερόμενης εγκληματικής δραστηριότητας. Όσο περισσότερα τα «ευρήματα», τόσο μεγαλύτερη η αμοιβή. Η υποψία μετατρέπεται σε κέρδος. Η επιτήρηση γίνεται λαϊκή υπόθεση.
Παρόμοιες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται ήδη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η τεχνολογία γίνεται εργαλείο ελέγχου – όχι πάντα από κρατικούς φορείς. Η γραμμή μεταξύ πρόληψης και καταστολής θολώνει. Όπως επισημαίνουν ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα, «η τεχνολογία δεν είναι ποτέ ουδέτερη· μπορεί να προστατεύει ή να καταστέλλει, να διασώζει ή να στοχοποιεί».
Σε μια εποχή όπου η επιτήρηση παίρνει όλο και πιο προηγμένες και διεισδυτικές μορφές, τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιος επιτηρεί τους επιτηρητές;
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.