Η Kawasaki εκτρέφει ψάρια και η Avramar… παλεύει με τα κύματα

Η Kawasaki εκτρέφει ψάρια και η Avramar... παλεύει με τα κύματα


Στο λιμάνι του Κόμπε, στην Οσάκα, η Kawasaki Heavy Industries δεν κατασκευάζει πλέον μόνο μηχανές, αμυντικά συστήματα, πλοία και ρομπότ.

Η εταιρεία πίσω από μια από τις πιο διάσημες μοτοσικλέτες, εκτρέφει ψάρια. Πριν από λίγες ημέρες αλίευσε 900 trout salmon (θαλάσσια πέστροφα), βάρους περίπου 2-3 κιλών, από μια θαλάσσια δεξαμενή 30 τόνων στο δοκιμαστικό της «αγρόκτημα».

Η ιδέα, πίσω από την εμπλοκή της Kawasaki στην παραγωγή ψαριών, ανήκει στον Atsushi Sano. Μηχανικός στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, παρατήρησε ότι η τεχνολογία που είχε στα χέρια του μπορούσε να εφαρμοστεί για να λύσει ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα, την έλλειψη τροφίμων.

Η Ιαπωνία, μια χώρα με επισιτιστική επάρκεια κάτω του 40%, εισάγει σχεδόν τα δύο τρίτα της τροφής που καταναλώνει. Για το Τόκιο, αυτό δεν είναι απλώς πρόβλημα, αλλά υπαρξιακή απειλή. Κάτι που αναλύεται εκτενώς στο πλαίσιο πολιτικής ενίσχυσης της διατροφικής ασφάλειας, που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2023 από το Πρωθυπουργικό Γραφείο της Ιαπωνίας.

Έτσι εγένετο η MINATOMAÉ (η λέξη σημαίνει «δίπλα στο λιμάνι») μια υβριδική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που συνδυάζει ελεγχόμενο περιβάλλον, αυτοματοποίηση, υψηλή πυκνότητα εκτροφής 60 κιλών ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις συμβατικές μονάδες και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως υποστηρίζει η Kawasaki. 

Από το 2022 έως το 2025, η Kawasaki πραγματοποίησε τέσσερις δοκιμές ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2025 διεξάγεται η πέμπτη δοκιμή για την εκτροφή trout salmon.

Στην εκτροφή και διανομή των ψαριών συμμετέχει η Maruha Nichiro, μία από τις μεγαλύτερες αλιευτικές εταιρείες της Ιαπωνίας, με έδρα το Τόκιο. Από το 2022, η Kawasaki συνεργάζεται μαζί της για την ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.

Η υπόθεση Avramar

Την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία προσπαθεί να καταστεί επισιτιστικά ασφαλής και να μειώσει τις εισαγωγές τροφίμων, 9.300 χιλιόμετρα δυτικότερα, μια από τις μεγαλύτερες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες της Ευρώπης, με ελληνικό DNA και αμερικανικό διαβατήριο, λόγω του βασικού της μετόχου Amerra, συνεχίζει να παλεύει με τα κύματα.

Η Avramar, η «ναυαρχίδα» του ελληνικού κλάδου, με πάνω από 50 μονάδες και εκατοντάδες εργαζόμενους, βρίσκεται σε «τεντωμένο σχοινί» εδώ και δύο χρόνια. Ενώ ο επενδυτής Aqua Bridge Group που θα αναλάβει την τύχη της έχει βρεθεί, μέχρι στιγμής οι τελικές υπογραφές δεν έχουν πέσει. Και παρά το γεγονός ότι ο Mohammad Tabish, CEO και Founder της Aqua Bridge που είναι προτιμητέος επενδυτής για την Avramar, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Ιανουαρίου είχε δηλώσει:

«Καθώς κινούμαστε προς μια απρόσκοπτη μετάβαση θέλω να διαβεβαιώσω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας ότι ο Όμιλος Aqua Bridge είναι πλήρως δεσμευμένος να διασφαλίσει τη σταθερότητα, να προωθήσει την καινοτομία και να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό.

Το όραμά μας είναι να τιμήσουμε την αξιοσημείωτη κληρονομιά της AVRAMAR, διαμορφώνοντας παράλληλα έναν βιώσιμο, μελλοντικό ηγέτη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Προς την απίστευτη ομάδα της AVRAMAR στην Ελλάδα: η αφοσίωση και η ανθεκτικότητά σας αποτελούν τα θεμέλια αυτού του επόμενου κεφαλαίου.»

Τέσσερις μήνες μετά την ανάρτηση στο LinkedIn, η συμφωνία παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στις οικονομικές αξιώσεις των μετόχων της Avramar. Η Amerra φέρεται να ζητά αρκετά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ολοκλήρωση του deal.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων