Η SoftBank και η Ιαπωνία προωθούν Κοινό Επενδυτικό Ταμείο με τις ΗΠΑ

Η SoftBank και η Ιαπωνία προωθούν Κοινό Επενδυτικό Ταμείο με τις ΗΠΑ


Ο ιδρυτής της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, έχει προτείνει την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού αμερικανο-ιαπωνικού κρατικού επενδυτικού ταμείου για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας σε τεχνολογία και υποδομές στις ΗΠΑ.

Η ιδέα έχει τεθεί στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια στην Ουάσινγκτον και το Τόκιο, σύμφωνα με τρεις πηγές των Financial Times και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις ώστε να σφυρηλατήσουν στενότερους επενδυτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί απευθείας μεταξύ του Σον και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και έχει περιγραφεί σε άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και στις δύο χώρες, δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί σε επίσημη πρόταση, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, η ιδέα του κοινού ταμείου έχει τεθεί αρκετές φορές στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ιάπωνες διαπραγματευτές και η κυβέρνηση Τραμπ πλησιάζουν προς μια εμπορική συμφωνία.

Η Ιαπωνία πιέζει για μηδενικούς δασμούς, ενώ η αμερικανική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει από τον «βασικό» δασμό του 10%.

Ωστόσο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του ιάπωνα πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα την Παρασκευή, ο τελευταίος δήλωσε στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι αναμένει ότι μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο στο περιθώριο της συνόδου της G7 στον Καναδά στα μέσα Ιουνίου θα αποτελέσει «ορόσημο» στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη δομή του επενδυτικού ταμείου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι συνιδιοκτήτες και διαχειριστές του ταμείου, με σημαντικό μερίδιο το καθένα. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν το επενδυτικό ταμείο σε άλλους επενδυτές περιορισμένης ευθύνης και θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν σε απλούς Αμερικανούς και Ιάπωνες την ευκαιρία να κατέχουν ένα μερίδιο.

Πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις δήλωσε ότι για να είναι αποτελεσματικό το ταμείο θα πρέπει να είναι «τεράστιο» – με αρχικό κεφάλαιο δυνητικά 300 δισ. δολάρια και στη συνέχεια να έχει ισχυρή μόχλευση.

Τα οφέλη από τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου πηγάζουν από την ικανότητά του να παρέχει μια ροή εσόδων και στις δύο κυβερνήσεις, σύμφωνα με πηγές. 

«Η θεωρία είναι ότι ο Μπέσεντ αναζητά ροές εσόδων για το Υπουργείο Οικονομικών που δεν περιλαμβάνουν αύξηση φόρων, και όσο απίστευτο κι αν ακούγεται η δημιουργία αυτού το κοινού ταμείου, θεωρητικά θα το παρείχε αυτό» δήλωσε άλλη πηγή. 

Η πηγή πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο Μπέσεντ «θέλει κάτι που μπορεί να γίνει το σχέδιο για μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, ενώ η Ιαπωνία θέλει μια συμφωνία που θα προστατεύει την Ιαπωνία από τις ad hoc αποφάσεις του Οβάλ Γραφείου».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων