Θρησκευτική έκρηξη: Ο πρόεδρος του Ιράν Pezeshkian προειδοποιεί – «Η δολοφονία του Ali Khamenei είναι κήρυξη πολέμου στους Σιίτες παγκοσμίως»

Θρησκευτική έκρηξη: Ο πρόεδρος του Ιράν Pezeshkian προειδοποιεί – «Η δολοφονία του Ali Khamenei είναι κήρυξη πολέμου στους Σιίτες παγκοσμίως»

Η τοποθέτηση έγινε μέσω του επίσημου καναλιού του στο Telegram και προκάλεσε ακαριαία αναστάτωση σε διπλωματικούς και γεωπολιτικούς κύκλους.

Με λέξεις που θυμίζουν πολεμικό ανακοινωθέν και όχι διπλωματική δήλωση, ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian έριξε λάδι στη φωτιά μιας ήδη εκρηκτικής γεωπολιτικής συγκυρίας, προειδοποιώντας ότι η δολοφονία του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, θα συνιστούσε «ανοιχτή κήρυξη πολέμου» κατά των Σιιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η τοποθέτηση έγινε μέσω του επίσημου καναλιού του στο Telegram και προκάλεσε ακαριαία αναστάτωση σε διπλωματικούς και γεωπολιτικούς κύκλους.

«Ανοιχτή κήρυξη πολέμου»

Σύμφωνα με τη δήλωση: «Η δολοφονία της κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας του Ιράν και του ηγέτη ολόκληρης της σιιτικής κοινότητας αποτελεί ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά των μουσουλμάνων γενικά και των σιιτών ειδικότερα σε όλο τον κόσμο».
Η διατύπωση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως απλό πολιτικό πλήγμα, αλλά ως υπαρξιακή επίθεση κατά ενός ολόκληρου θρησκευτικού δόγματος που αριθμεί εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς.

Θρησκευτικός σεισμός με παγκόσμιες δονήσεις

Οι Σιίτες αποτελούν σημαντικό τμήμα του μουσουλμανικού κόσμου, με ισχυρή παρουσία όχι μόνο στο Ιράν αλλά και στο Ιράκ, στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μετατρέψει μια στοχευμένη πολιτική ενέργεια σε γενικευμένη θρησκευτική σύρραξη, με αλυσιδωτές επιπτώσεις:
Ενεργοποίηση παραστρατιωτικών οργανώσεων, αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων, ενεργειακό σοκ λόγω ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο και έκρηξη τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η δήλωση του Masoud Pezeshkian έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, όπου κάθε λέξη μετράει και κάθε σενάριο αποκτά επικίνδυνη δυναμική.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων