Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς φαίνεται να μετριάζονται οι ανησυχίες για την εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας μετά την δήλωση Τραμπ ότι μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τους δασμούς.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,78% στις 516 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,90% στις 8.403 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 3,14% στις 21.961 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,13% στις 7.482 μονάδες.
«H Γερμανία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση φέτος, λόγω των επιπτώσεων των δασμών», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.
«Η Ευρώπη είναι σε κατάσταση στασιμότητας» δήλωσε στο Bloomberg ο Νάγκελ. «Ίσως να υπάρξει ύφεση για τη χώρα μου, τη Γερμανία», πρόσθεσε.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, φρέναρε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, όπως έδειξε έρευνα, με τη δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ να συρρικνώνεται και την παρατεταμένη ύφεση στη μεταποίηση να συνεχίζεται.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HCOB για την Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 50,1 αυτό το μήνα από το 50,9 του Μαρτίου. Ήταν μόλις πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και υπολειπόταν της μέσης εκτίμησης για 50,3 σε δημοσκόπηση του Reuters.
Επιπλέον, κατά 0,5% υποχώρησε η παραγωγή στις κατασκευές στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιανουάριο είχε αυξηθεί κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ.
Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η γερμανική SAP καθώς τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 58% και τα έσοδα κατά 11%. Η μετοχή σημείωσε «άλμα» 10,6%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο Brent υποχωρεί 2,6% στα 65,76 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 2,8% στα 61,90 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού «βουλιάζει» 3,9% στα 3.283 δολ./oz.
Επιπλέον, το ευρώ υποχωρεί 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1372 δολ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.