Κάτι αλλάζει στον αέρα… ποιο είναι το μυστικό του Ρωσικού Su-57 M1; – Η Β. Κορέα διεξάγει ασκήσεις επίθεσης κατά drones

Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του αναβαθμισμένου μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57M1, αναφέρει το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine
Τα επιθετικά αεροπλάνα και τα drones είναι το κλειδί της επιτυχίας όπως αποδεικνύεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία που διδάσκει νέες τακτικές πολέμου….
Η Ρωσία ετοιμάζει το αναβαθμισμένο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57M1
Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του αναβαθμισμένου μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57M1, αναφέρει το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine (MWM).
Μάλιστα αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό, τον οπλισμό και τις προοπτικές για παραδόσεις εξαγωγής της τελευταίας έκδοσης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.
Su-57
Το εργοστάσιο αεροσκαφών Komsomolsk-on-Amur στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας προετοιμάζεται για τη μετάβαση από την παραγωγή της βασικής έκδοσης του μαχητικού αεροσκάφους Su-57 σε μια αναβαθμισμένη έκδοση του Su-57M1, σύμφωνα με πολλαπλές ρωσικές πηγές.
Η εταιρεία παράγει επί του παρόντος τόσο το Su-57 όσο και το παλαιότερο Su-35.
Η επέκταση της παραγωγής του Su-35 ανακοινώθηκε επίσημα την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ η παραγωγή του Su-57 αυξάνεται σταδιακά από το 2020, ειδικά μετά το άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων παραγωγής τον Αύγουστο του 2024.
Υπερηχητική πτήση χωρίς τη χρήση μετακαυστήρων
Πρόσφατες δημοσιεύσεις της United Aircraft Corporation αποκάλυψαν βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού του Su-57M1.
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές ήταν η διεύρυνση του σκελετού του αεροσκάφους για την αύξηση της αεροδυναμικής άνωσης και τη βελτίωση της σταθερότητας σε υπερηχητικές ταχύτητες.
Αυτό φέρεται να γίνεται για να εξασφαλιστεί σταθερή υπερηχητική πτήση χωρίς τη χρήση μετακαυστήρων.
Νέοι κινητήρες
Οι αλλαγές στο σκελετό του αεροσκάφους πιθανότατα υπαγορεύονται από την ανάγκη αξιοποίησης του πλήρους δυναμικού των νέων κινητήρων AL-51F, του πρώτου εντελώς νέου έργου κινητήρα τζετ για μαχητικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία τα τελευταία 40 χρόνια.
Αυτοί οι κινητήρες είναι σημαντικά ανώτεροι από τον AL-41F-1 (μια τροποποίηση του σοβιετικού AL-31F), ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε βασικά Su-57 από τότε που τέθηκαν σε υπηρεσία το 2020.
Το Su-57M1 θα έχει πιο επίπεδη άτρακτο και εσωτερικές θήκες όπλων, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τις ικανότητες stealth.
Επιπλέον, το μαχητικό θα λάβει έναν νέο σταθμό ραντάρ, ο οποίος μπορεί επίσης να μειώσει την υπογραφή του ραντάρ.
Προηγουμένως, το Su-57 ήταν το μόνο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με ραντάρ ενεργού φάσης (AESA) στη μύτη.
Η μετάβαση σε μια νέα γενιά τέτοιων ραντάρ υπόσχεται σημαντική αύξηση στην επίγνωση της κατάστασης.
Παραμένει ασαφές εάν θα αντικατασταθεί μόνο το κύριο εμπρόσθιο ραντάρ ή και τα τέσσερα επιπλέον μικρά ραντάρ που βρίσκονται σε όλο το κύτος.
Μαζί με την αναβαθμισμένη άτρακτο και τον νέο αισθητήρα, το Su-57 έλαβε αναβαθμισμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που επιταχύνει την αρχικοποίηση του συστήματος με το πάτημα ενός κουμπιού.
Αυτό μείωσε σημαντικά τον χρόνο προετοιμασίας πριν από την πτήση.
Η ημερομηνία έναρξης παραγωγής του Su-57M1 και η πιθανή έναρξη λειτουργίας του το 2025 δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του κινητήρα AL-51F ήταν ο κύριος λόγος για την αναβολή της σειριακής παραγωγής της νέας παραλλαγής, αλλά αυτό κατέστησε δυνατή την ενσωμάτωση περισσότερων νέων τεχνολογιών στο αεροσκάφος.
Τον Φεβρουάριο 2025, επιβεβαιώθηκε ότι η Αλγερία είχε ήδη παραγγείλει το Su-57 και θα έπρεπε να παραλάβει το πρώτο αεροσκάφος μέχρι το τέλος του 2025.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα λάβει το βασικό Su-57 ή το αναβαθμισμένο Su-57M1.
Η πιθανότητα ο στόλος της χώρας να αποτελείται από δύο διαφορετικές τροποποιήσεις είναι απίθανη λόγω της πολυπλοκότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και της συντήρησης. Συζητείται επίσης η πιθανότητα οι πιθανοί πελάτες να καθυστερήσουν τις αγορές μέχρι να γίνει διαθέσιμο το Su-57M1, ειδικά δεδομένου ότι οι νέοι κινητήρες θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος και τις απαιτήσεις συντήρησης.
Στην ανάπτυξη βελτιώσεων για το Su-57, η Ρωσία έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα μεταξύ των χωρών που παράγουν μαχητικά πέμπτης γενιάς: την εμπειρία μάχης στη λειτουργία αυτών των αεροσκαφών.
Τα Su-57 χρησιμοποιήθηκαν για καταστολή αεράμυνας, αερομαχίες και αποστολές σε αυστηρά προστατευόμενο εναέριο χώρο στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η δυνατότητα μεγάλων ξένων παραγγελιών, ιδίως από την Ινδία, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον για την αναβαθμισμένη έκδοση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της κλίμακας παραγωγής του Su-57.
Η Βόρεια Κορέα διεξάγει ασκήσεις επίθεσης με ελικόπτερα κατά των drone
Τα ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα MD500 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βόρειας Κορέας άρχισαν να χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση στην αναχαίτιση drones με χρήση φορητών όπλων, γράφει το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine (MWM).
Οι Βορειοκορεάτες πιλότοι εκπαιδεύονται, στις προκλήσεις που σχετίζονται με τα stealth UAV και την πιθανή ανανέωση του στόλου ελικοπτέρων της χώρας.
Η Πολεμική Αεροπορία της Βόρειας Κορέας έχει ενημερώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα πληρώματα ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων MD500 ώστε να περιλαμβάνει στοιχεία αεράμυνας που προσομοιώνουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις οποίες τα ελικόπτερα έχουν ως αποστολή να τα καταστρέψουν.
Οι νέες ασκήσεις επικεντρώθηκαν στην εξουδετέρωση drones που πετούν χαμηλά και κινούνται αργά χρησιμοποιώντας φορητά όπλα τοποθετημένα σε πιλοτήρια ελικοπτέρων.
Οι ασκήσεις ακολούθησαν μια άνευ προηγουμένου εισβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα τον Οκτώβριο, κατά την οποία έπεσαν προπαγανδιστικά φυλλάδια βαθιά μέσα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας το χαρακτήρισε ως «πολιτική και στρατιωτική πρόκληση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση».
Το σύστημα αεράμυνας της Βόρειας Κορέας από τα πυκνότερα στον κόσμο
Αν και το σύστημα αεράμυνας της Βόρειας Κορέας είναι ένα από τα πυκνότερα στον κόσμο και έχει αναβαθμιστεί με προηγμένα συστήματα όπως ο αντιαεροπορικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Pyonggae-6, τα μικρά και αργά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν μια νέα πρόκληση, όπως έδειξαν οι μάχες στην Ουκρανία.
Το χαμηλό κόστος τέτοιων drones καθιστά την καταστροφή τους από αντιαεροπορικούς πυραύλους εξαιρετικά αναποτελεσματική από οικονομικής άποψης, και η χαμηλή τους «υπογραφή» στο ραντάρ τα καθιστά δύσκολο να ανιχνευθούν.
Υπό τέτοιες συνθήκες, η εναέρια αναχαίτιση με χρήση φορητών όπλων καθίσταται μια προτιμότερη λύση.
Ο Στρατός της Βόρειας Κορέας αναμένεται να αναπτύξει νέα επίγεια συστήματα με βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο μέλλον, και η χρήση επιθετικών ελικοπτέρων μπορεί να αποτελέσει προσωρινό μέτρο μέχρι να καταστούν διαθέσιμα.
Ο στόλος επιθετικών ελικοπτέρων της Βόρειας Κορέας είναι γνωστό ότι είναι σημαντικά κατώτερος σε δυνατότητες από τις επίγειες δυνάμεις της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνονται οι εικασίες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να αγοράσει σύγχρονα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα, όπως το Mi-28, στο εγγύς μέλλον για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.