Κίνα προειδοποιεί: Oι δασμοί Τραμπ απειλούν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κίνα: Ανθεκτικότητα της οικονομίας το 2025 παρά τον εμπορικό πόλεμο



Η Κίνα προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να βλάψουν τους εμπορικούς δεσμούς- Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το εμπόριο της Κίνας, Λι Τσενγκγκάνγκ, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026, στο Παρίσι.

 

Η Κίνα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι τελευταίες δασμολογικές κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να βλάψουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά το τέλος των συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Παρίσι.

Ο Λι Τσενγκγκάνγκ, επικεφαλής εκπρόσωπος διεθνούς εμπορίου της Κίνας, δήλωσε ότι η κινεζική πλευρά εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις έρευνες που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της Κίνας σε τρίτες χώρες. Οι έρευνες αυτές αποτελούν αντίδραση στην κατάργηση δασμών που είχαν επιβληθεί στην Κίνα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε ότι τα πιθανά αποτελέσματα τέτοιων ερευνών μπορεί να επηρεάσουν ή να βλάψουν τις δύσκολα κερδισμένες και σταθερές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Λι στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν πιθανές επεκτάσεις των δασμών και μη δασμολογικών μέτρων και από τις δύο πλευρές, εκφράζοντας ανησυχία για την αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει από τις αμερικανικές προσαρμογές. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για τη διατήρηση σταθερών δασμών.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την προετοιμασία για το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στην Κίνα σε περίπου δύο εβδομάδες, αν και ο πρόεδρος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι συνομιλίες «ήταν εποικοδομητικές και δείχνουν τη σταθερότητα στις σχέσεις», τονίζοντας ότι «ο σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να αποφευχθούν τυχόν αντίποινα».

Η επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα θα είναι η πρώτη του από το 2017 και θα πραγματοποιηθεί πέντε μήνες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Ο πόλεμος στο Ιράν έχει αναδειχθεί ως πιθανό εμπόδιο, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από έναν δασμολογικό πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι φόροι εισαγωγής εκτοξεύτηκαν σε τριψήφιο αριθμό. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αργότερα σε εκεχειρία ενός έτους.

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η επίσκεψη μπορεί να καθυστερήσει, καθώς επιδιώκει τη βοήθεια του Πεκίνου για να ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ και να μειωθούν οι αυξημένες τιμές πετρελαίου που έχουν προκύψει λόγω του πολέμου στο Ιράν. Ωστόσο, ο Μπέσεντ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε αναβολή δεν στοχεύει στο να πιεστεί η Κίνα για αυτό το ζήτημα.

«Εάν η επίσκεψη του προέδρου αναβληθεί, δεν θα έχει καμία σχέση με την ανάληψη δέσμευσης από τους Κινέζους για τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η αναβολή, εάν συμβεί, θα οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει στις ΗΠΑ όσο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος».

Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, που συνόδευε τον Μπέσεντ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες καθόρισαν «τους γενικούς όρους ενός σχεδίου εργασίας» για μια συνάντηση Τραμπ-Σι, ώστε να προκύψουν «πιθανά αποτελέσματα». Κάλυψαν επίσης τις εμπορικές έρευνες που αφορούν την Κίνα.

«Ξεκινήσαμε αυτές τις συνομιλίες δίνοντας στην κινεζική πλευρά μια προεπισκόπηση των ενεργειών μας σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ καθώς προσαρμοζόμαστε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η εμπορική πολιτική του προέδρου δεν έχει αλλάξει· τα εργαλεία μας μπορεί να αλλάξουν και διεξάγουμε αυτές τις έρευνες. Δεν θέλουμε να τις προδικάσουμε και είχαμε μια καλή συζήτηση με τους ομολόγους μας για αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο Γκριρ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων