Καλπάζει η Wall Street μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς

Κέρδη στη Wall Street με τεχνολογικό comeback


Καλπάζουν οι αμερικανικές μετοχές, στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για προσωρινή μείωση δασμών, μετά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία.

Ο Dow Jones ενισχύεται 2,31% στις 42.201 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 2,57% στις 5.805 μονάδες και ο Nasdaq κινείται 3,56% υψηλότερα στις 18.566 μονάδες,

Ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα ήταν «πολύ παραγωγικές» και ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τους «αμοιβαίους» δασμούς κατά 115% για 90 ημέρες. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί ξανά με εκπροσώπους του Πεκίνου τις «επόμενες εβδομάδες», για να καταλήξουν σε ευρύτερη συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι η κορύφωση της αβεβαιότητας σχετικά με το εμπόριο έχει περάσει, αλλά η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνει», σημειώνει ο Kurt Reiman της UBS. «Η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ (εκτός Κίνας) θα μετριαστεί προς το 15% μέχρι το τέλος του έτους».

«Ο κίνδυνος βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στις ΗΠΑ έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής της Zurich Insurance. «Από την οπτική γωνία της εταιρικής κερδοφορίας, ο αντίκτυπος στα έσοδα έχει σαφώς μειωθεί».

«Κατά την άποψή μας, οι χρηματιστηριακές αγορές επιστρέφουν στο σημείο που θα βρίσκονταν αν δεν είχε συμβεί η “Ημέρα Απελευθέρωσης” (σ.σ. η ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών) και ο Τραμπ είχε απλώς εφαρμόσει τον καθολικό δασμό 10%», δήλωσε ο Ρομπέρτο Σόλτες, επικεφαλής στρατηγικής στη Singular Bank. «Τα εταιρικά θεμελιώδη είναι υγιή, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έχουν εκπλήξει προς τα πάνω και υπάρχουν πολλά μετρητά προς επένδυση».

Ο S&P 500 φλερτάρει με την επάνοδο σε θετικό έδαφος για φέτος, μετά τις περιπέτειες που πέρασε πέφτοντας σχεδόν σε bear market πρόσφατα.

Οι μετοχές τεχνολογίας megacap, οι οποίες είχαν πληγεί σοβαρά νωρίτερα φέτος, οδεύουν προς μεγάλα κέρδη. Οι Nvidia και Tesla σημειώνουν άνοδο 5%, η Dell ενισχύεται πάνω από 8%, ενώ Amazon και Apple κερδίζουν 8% και 5% αντίστοιχα.

Οι φαρμακευτικές μετοχές ανακτούν τις προσυνεδριακές απώλειες που έφερε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα υπογράψει διάταγμα που στοχεύει στη μείωση του κόστους των φαρμάκων «κατά 30% έως 80%». 

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα θα αξιολογήσουν το πώς επηρεάζουν την οικονομία οι εμπορικές εντάσεις, καθώς αναμένονται στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου, καθώς και τα νέα δεδομένα για τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές παραγωγού -ένα άλλο μέτρο πληθωρισμού.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent κάνει άλμα 3,22% στα 65,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτά 3,47% στα 3.228 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κερδίζει 1,27% έναντι του ευρώ, ενώ έχει υποχωρεί 1,90% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,11 δολ./ευρώ, στη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου μήνα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 4,46%, καθώς αμβλύνονται τα σενάρια για μείωση επιτοκίων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων