Καναρίνι σε ανθρακωρυχείο: Το asset που στέλνει σήμα για νέα παγκόσμια κρίση

Καναρίνι σε ανθρακωρυχείο: Το asset που στέλνει σήμα για νέα παγκόσμια κρίση



Η παγκόσμια αγορά μετοχών έχει δει τρισεκατομμύρια δολάρια να γίνονται καπνός από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι η «Ημέρα Απελευθέρωσης» στο μυαλό του σημαίνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης και την επιστροφή σε πρακτικές που κυριαρχούσαν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Μόνο στη Wall Street χάθηκαν 6,6 τρισ. δολάρια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ακατάσχετη αιμορραγία αντιμετώπισαν και τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία.

Ενώ όμως όλα στρέφουν την προσοχή στις μετοχές ή στη βουτιά του πετρελαίου, είναι ένα άλλο στοιχείο ενεργητικού που στέλνει ακόμη πιο ηχηρό σήμα κινδύνου. Πρόκειται για τα λεγόμενα «σκουπίδια» της αγοράς χρέους (junk bonds), δηλαδή ομόλογα υψηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων.

Ένα sell off ανάλογο του οποίου είχαμε να δούμε από την εποχή της πανδημίας του Covid-19 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 σαρώνει τη συγκεκριμένη κατηγορία ενεργητικού. Και αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές είναι «σήμα» για ύφεση και πιθανόν νέα παγκόσμια κρίση.

Η απότομη άνοδος των αποδόσεων στα junk bonds αντανακλά την αγωνία των επενδυτών πως οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ, και η εμπορική αντεκδίκηση της Κίνας, θα φρενάρουν απότομα την παγκόσμια ανάπτυξη και ίσως τη βυθίσουν σε ύφεση. Η premium απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν «σκουπίδια» αντί για κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης την Παρασκευή, στο 4,45%, σύμφωνα με τον δείκτη ICE BofA — στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το σοκ των lockdown του 2020.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο παγκόσμιος δείκτης εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης παρουσίασε άνοδο των spreads κατά 39 μονάδες βάσης την Παρασκευή, φτάνοντας στις 4,24 ποσοστιαίες μονάδες — το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023. Οι απώλειες εντάθηκαν σε ομόλογα βαθμολογίας CCC και κάτω, όπου το spread ξεπέρασε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες τις 1.000 μονάδες βάσης.

Κολλημένοι με το χρέος στα χέρια

Η εικόνα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την αδυναμία νέων εκδόσεων: πολλές συμφωνίες που είχαν ξεκινήσει πριν από το sell off κινδυνεύουν πλέον να καταρρεύσουν, ενώ τράπεζες και ανάδοχοι μπορεί να μείνουν «κολλημένοι» με το χρέος στα χέρια τους.

Όπως προειδοποιεί με δηλώσεις στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της AllianceBernstein, Έρικ Γουίνογκραντ, «τα σκουπίδια των σκουπιδιών υποαποδίδουν ξεκάθαρα». Εταιρείες με ασθενή θεμελιώδη — ιδίως σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, τα καταναλωτικά είδη, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και οι ενεργειακές μεσαίας κλίμακας — έχουν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις. «Δεν διαθέτουν τα περιθώρια ασφαλείας για το σοκ που έρχεται», τονίζει από την πλευρά του ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή η JPMorgan προχώρησε σε κάθετη αναθεώρηση των προβλέψεών της, προβλέποντας πλέον ύφεση 0,3% στις ΗΠΑ το 2025 — έναντι ανάπτυξης 1,3% προηγουμένως — και ανεργία στο 5,3%.

Το spread ως προπομπός κρίσεων

Τα spreads των junk bonds λειτουργούν διαχρονικά ως ευαίσθητος δείκτης της οικονομικής ψυχολογίας. Όταν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου απομακρύνονται από εκείνες των κρατικών, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: οι επενδυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας αυξάνεται. Και ιστορικά, αυτός ο φόβος έχει προηγηθεί των κρίσεων.

Το 2008, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, το spread ξεπέρασε τις 2.100 μονάδες βάσης. Το 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας, ξεπέρασε τις 1.000. Αντίθετα, μόλις πριν λίγους μήνες, στα τέλη του 2023, το spread είχε υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης — ένδειξη εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η απότομη ανατροπή αυτής της αισιοδοξίας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ακριβώς αυτό που καθιστά την παρούσα συγκυρία επικίνδυνη. Όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Barclays, «στην αρχή του 2025 υπήρχε συναίνεση πως η ανάπτυξη θα παρέμενε σταθερή και τα τεχνικά δεδομένα ισχυρά. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, η αβεβαιότητα για τους δασμούς και ο φόβος στασιμοπληθωρισμού άλλαξαν δραματικά το κλίμα».

Το junk debt λειτουργεί ως «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» — και το «τραγούδι» του σήμερα είναι περισσότερο προειδοποιητικό από ποτέ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων