Κεφαλαιαγορά: Σειρά αιτημάτων από την αγορά για το νομοσχέδιο

Κεφαλαιαγορά: Σειρά αιτημάτων από την αγορά για το νομοσχέδιο


Παρά το γεγονός ότι το υπάρχον νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση εμπεριέχοντας θετικές διατάξεις, χρειάζονται ισχυρότερα κίνητρα σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα, προκειμένου να εισαχθούν περισσότερες εταιρείες στο χρηματιστήριο και να τονωθεί ουσιαστικά η εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο οι φορείς της εγχώριας αγοράς, με αρκετούς μάλιστα εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συσταθεί εκ νέου -όπως το 2020- μια «Επιτροπή Ζαββού» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ Σπύρου Κυρίτση (φωτ.), ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει το 2019 επί υφυπουργίας Γιώργου Ζαββού, συμπληρώνοντας πως τα προτεινόμενα φορολογικά κίνητρα θα έπρεπε να είναι περισσότερο ισχυρά.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο φορολογικός συντελεστής για τις εισηγμένες εταιρείες να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τις εκτός ΧΑ επιχειρήσεις, κάτι που ίσχυε και κατά το παρελθόν.
  • Όπως προβλέπονται στο νομοσχέδιο κίνητρα για τους angel investors στην Εναλλακτική Αγορά, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κίνητρα και για τη συμμετοχή επενδυτών σε εταιρείες που εισέρχονται σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές. Πέρα από τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια, υπάρχουν και οι Έλληνες επενδυτές, συνέχισε ο Σπύρος Κυρίτσης. Οι ξένοι θεσμικοί απευθύνονται σε λίγες δεκάδες εισηγμένες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία των υπόλοιπων εισηγμένων και αυτών που θα εισέλθουν στο μέλλον, θα χρειαστούμε τους Έλληνες επενδυτές, τώρα που το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ πιο προστατευτικό από εκείνο του μακρινού 1999. Για τους Έλληνες, λοιπόν ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει -όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό- να θεσμοθετηθεί το φορολογικό κίνητρο των «επενδυτικών λογαριασμών».
  • Η διαδικασία των επαναπιστοποιήσεων να γίνεται με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

«Το θέμα της φορολογίας στις εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να εξεταστεί ολιστικά», τόνισε ο Σπύρος Κυρίτσης εξηγώντας πως οι εισηγμένες εταιρείες είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο της εταιρικής φορολογίας και πως -λόγω της διαφάνειας- η είσοδος νέων εταιρειών στο ΧΑ θα περιορίσει και τη φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κρις Αίσωπος επεσήμανε ότι η θέσπιση των συλλογικών λογαριασμών αίρει ένα συγκριτικό μειονέκτημα των εγχώριων θεσμικών σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. 

Ως εκπρόσωπος των ΑΕΕΑΠ ο Αριστοτέλης Καρυτινός τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει θέματα φορολόγησης και πως «θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό».

Το θέμα της ανάγκης να υιοθετηθεί το μοντέλο της «Επιτροπής Ζαββού» τόνισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ) Γιάννης Πολυχρονίου, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων, ότι:

α) Το εργαλείο του mystery shopping δεν θα πρέπει να περιορίζεται στους εποπτευόμενους φορείς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και σε όσους προσφέρουν παράνομα επενδυτικές υπηρεσίες. «Από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

β) Το υπάρχον καθεστώς υπερ-ρύθμισης έχει μεγαλώσει το λειτουργικό κόστος σε βαθμό δυσβάσταχτο.

γ) Χρειάζονται επιπρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη του ΧΑ και ως ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι -πέρα από τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ- η απουσία φόρου υπεραξίας στα κέρδη των επιχειρήσεων από χρηματιστηριακές συναλλαγές (όπως ισχύει με τους ιδιώτες), τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 22%.

Τι ζητούν οι εισηγμένες

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών Φώτης Καρατζένης θεώρησε ότι τα κίνητρα που προσφέρονται δεν είναι επαρκή προκειμένου να εισαχθούν νέες εταιρείες στο χρηματιστήριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτά περιορίζονται εφάπαξ μόλις έως και τα 200.000 ευρώ, κι αυτό για υποχρεωτική διαπραγμάτευση δέκα ετών. Μερικά από τα σημεία που έθιξε στη Βουλή ο Φώτης Καρατζένης είναι:

  • Τα προβλεπόμενα κίνητρα δεν είναι επαρκή προκειμένου να υπάρξουν νέες εισαγωγές μετοχών και ομολόγων, προτείνοντας η προβλεπόμενη προσαύξηση για τις δαπάνες εισαγωγής να αφορά το σύνολο των δαπανών για ολόκληρη τη διάρκεια παραμονής μιας εταιρείας στο ΧΑ.
  • Θα πρέπει να επανεξεταστούν οι κατά συρροή διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε μέλη Δ.Σ. για παραβάσεις θεμάτων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και οι κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης, αφού πανευρωπαϊκά και παγκόσμια το πλαίσιο καθορίζεται με διατάξεις αυτορρύθμισης και όχι με διατάξεις δικαίου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων