Μήνυμα Μητσοτάκη με «νεύμα» σε ΠΑΣΟΚ: Κοινό μέτωπο για την ασφάλεια στην Κρήτη – FinanceNews.gr
Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης σε κοινή τροχιά για τη δημόσια ασφάλεια στο νησί – Τέλος στις αναστολές για παράνομη οπλοκατοχή
Η Κρήτη βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο μετά το φονικό στα Βορίζια, με την κυβέρνηση να προχωρά σε έκτακτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοκατοχής και την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στο νησί. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζει σήμερα στο Ηράκλειο τον νέο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμης Υποδιεύθυνσης της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, του λεγόμενου «ελληνικού FBI», στην Κρήτη.
Σχέδιο μόνιμης παρουσίας του «ελληνικού FBI» στο νησί
Η νέα δομή υψηλής εξειδίκευσης επιχειρεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και αποτελεσματικά απέναντι σε εγκληματικές ομάδες, ζητήματα εκτεταμένης οπλοκατοχής και τοπικά δίκτυα παραβατικότητας. Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι η Κρήτη δεν παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών από την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο πρόσφατα περιστατικά ανέδειξαν με οξύ τρόπο την ανάγκη για διαρκή αστυνομική επιτήρηση και ενεργή παρουσία κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα υποδιεύθυνση θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία, σε διάστημα ενός έτους, έχει εξαρθρώσει περισσότερες από 130 εγκληματικές οργανώσεις, πραγματοποιώντας περίπου 1.800 συλλήψεις. Η επιλογή της Κρήτης αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση ενίσχυσης της θεσμικής παρουσίας του κράτους σε μια περιοχή με έντονη πολιτισμική σχέση με τα όπλα, αλλά και αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες.
Στο μικροσκόπιο οι αναστολές ποινών και οι άδειες οπλοφορίας
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για αυστηρότερη αντιμετώπιση της παράνομης οπλοκατοχής. Η κυβέρνηση εξετάζει τη δραστική μείωση της δυνατότητας αναστολής στις σχετικές ποινές, ώστε καταδικαστικές αποφάσεις να οδηγούν σε άμεση φυλάκιση μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Στο τραπέζι είναι, επίσης, η αναθεώρηση του πλαισίου για τη χορήγηση και ανανέωση νόμιμων αδειών οπλοφορίας, με πιο ενιαία και αυστηρά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη αναμένεται να παρουσιάσει παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης για μαθητές, οικογένειες και εκπαιδευτικούς στις πληγείσες κοινότητες Βοριζίων και Ζαρού, όπου η καθημερινότητα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την τραγωδία.
Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης: Σήμα σύγκλισης στο ζήτημα της ασφάλειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια στο θέμα, πιθανότατα μέσω ανάρτησης το επόμενο 48ωρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επιλέγει τόνους ενωτικούς, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των πολιτών δεν αποτελεί ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά υπεύθυνης συνεννόησης.
Σε αυτό το σημείο, η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, εκτιμάται ως θετική. Ο ίδιος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με τοπικούς φορείς από τη Δευτέρα, δείχνοντας πρόθεση συνεργασίας. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται ότι η Κρήτη δεν μπορεί να «λυθεί» με μεμονωμένες παρεμβάσεις και ότι η πολιτική συνεννόηση μπορεί να δημιουργήσει σταθερά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από εκλογικούς κύκλους.
Το μήνυμα της Αθήνας είναι σαφές: το κράτος οφείλει να είναι παρόν, η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται με συνέπεια και η πολιτική ηγεσία να αναλαμβάνει κοινά, μακροπρόθεσμα δεσμευτικά βήματα.
Διαβάστε επίσης: Μακελειό στην Κρήτη: Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. – Νέα στοιχεία για τη συμπλοκή (φωτό)
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




