Μετά το flash crash του Οκτωβρίου, ο χρυσός επιστρέφει ως πραγματική ευκαιρία – FinanceNews.gr
Ο χρυσός γίνεται ελκυστικός και επιστρέφει ως πραγματική ευκαιρία – Οι επενδυτές κοιτούν πέρα από τις υπερτιμημένες μετοχές
Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, οι επενδυτές με contrarian οπτική δίνουν ξανά πίστωση χρόνου στον χρυσό. Η ανατροπή ήρθε μετά το σύντομο, αλλά έντονο «flash crash» στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η τιμή του χρυσού υποχώρησε απότομα και οι περισσότεροι short-term traders εγκατέλειψαν άμεσα τις θέσεις τους. Η ταχύτητα με την οποία υποχώρησε ο επενδυτικός ενθουσιασμός αποδείχθηκε καθοριστική. Δεν καταγράφηκε ανθεκτική αισιοδοξία ούτε επιμονή σε «εύκολα» κέρδη. Αντίθετα, η φυγή επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο ανοδικό ράλι στηριζόταν σε εύθραυστο συναίσθημα.
Για τους contrarians, αυτή η εξέλιξη είναι ενθαρρυντική. Η υπερβολική αισιοδοξία των τελευταίων μηνών τους είχε οδηγήσει σε διαρκή επιφύλαξη, θεωρώντας ότι η αγορά του χρυσού «ζούσε με δανεικό χρόνο». Το απότομο ξέφτισμα του κλίματος λειτουργεί πλέον σαν έδαφος ανασύνταξης, αφήνοντας περιθώριο για σταδιακή επιστροφή σε θεμελιωμένη επενδυτική ζήτηση.
Το μέγεθος της αλλαγής αποτυπώνεται στον δείκτη Hulbert Gold Newsletter Sentiment Index, ο οποίος μέσα σε έξι συνεδριάσεις έως τις 28 Οκτωβρίου κατέγραψε πτώση σχεδόν 46 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόκειται για μία από τις πιο απότομες διόρθωσεις καταγεγραμμένες από το 2000, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι «θερμόαιμοι» αγοραστές εγκατέλειψαν μαζικά και χωρίς αντίσταση.
Ιστορικά, παρόμοιες απότομες διορθώσεις στο συναίσθημα υπήρξαν προάγγελος καλύτερων αποδόσεων. Στις περιόδους όπου το επενδυτικό κλίμα είχε υποχωρήσει αντίστοιχα, οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού κατέγραψαν μέση άνοδο 3,8% τον επόμενο μήνα, 8,1% στους δύο μήνες και 13,8% στο τρίμηνο, βάσει της απόδοσης του ETF VanEck Gold Miners (GDX). Αντίθετα, σε φάσεις υπερβολικής αισιοδοξίας τα αντίστοιχα κέρδη δεν ξεπέρασαν το 1%.
Φυσικά, η επενδυτική πραγματικότητα δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το συναίσθημα. Το διεθνές περιβάλλον επιτοκίων, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι προσδοκίες για την πορεία του δολαρίου εξακολουθούν να παίζουν καίριο ρόλο. Ωστόσο, μετά από μήνες «υπερτίμησης προσδοκιών» σε άλλες αγορές, όπως οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, ο χρυσός εμφανίζεται πλέον ξανά ως καταφύγιο με λογική αποτίμηση και όχι ως speculative trade.
Η ουσία είναι ότι η υπερβολική αισιοδοξία εξαφανίστηκε. Και όταν ο θόρυβος σβήνει, ο χρυσός θυμίζει γιατί ιστορικά αποτελεί σταθερή επενδυτική άγκυρα: όχι όταν όλοι τον κυνηγούν, αλλά όταν επιστρέφει η ηρεμία.
Διαβάστε επίσης: Κάτω από τα 4.000 δολάρια ο χρυσός
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




