Με μικτά πρόσημα οι ευρωαγορές μετά τις διήμερες απώλειες

Σε ανοδική τροχιά προσπαθούν να επιστρέψουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, μετά τις διήμερες απώλειες που σημείωσαν, με τη Γαλλία και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εκ νέου, να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών και όχι μόνο. Παράλληλα, η αβεβαιότητα αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο κλιμακώνεται, καθώς από σήμερα (27/8) τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ οι δασμοί ύψους 50% στις εισαγωγές προερχόμενες από την Ινδία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει κέρδη περί του 0,30%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να έχει ξεκινήσει επιφυλακτικά και να βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Πέριξ του 0,30% διαπραγματεύονται οι FTSE 100 και CAC 40 σε Λονδίνο και Παρίσι, με τον δεύτερο να προέρχεται από βαριές απώλειες της τάξεως του 1,70% και 1,60% τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα να καταρρεύσει η κυβέρνησή της για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού βρίσκει την έντονη αντίθεση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και έλευση του ΔΝΤ σε περίπτωση που διαλυθεί η Εθνοσυνέλευση.
Την ίδια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει κορυφαίο αξιωματούχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) οδεύει προς μια νομική μάχη υψηλού κινδύνου, που θα αποτελέσει τεστ για την ανεξαρτησία της σημαντικότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.
Μιλώντας χθες σε υπουργικό συμβούλιο που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του να απολύσει τη διοικητή της Fed, Λίζα Κουκ, το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να έχει «πολύ σύντομα την πλειοψηφία» στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται πτωτικά μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, με το μπρεντ να κινείται χαμηλότερα κατά 0,34% στα 66,47 δολάρια το βαρέλι και το αργό κατά 0,33% στα 63,05 δολάρια το βαρέλι.
Απώλειες καταγράφει και ο χρυσός, με την τιμή να υποχωρεί κατά 0,23% και να έχει πέσει στα 3.425,12 δολάρια το βαρέλι.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.