Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η Ελλάδα στη συνάντηση με σταθερές κόκκινες γραμμές
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση μιας λειτουργικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Foreign Policy, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η συνεργασία μπορεί να παραμείνει παραγωγική και ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική της δύναμη τα τελευταία χρόνια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπενθύμισε ότι ο διάλογος σημαίνει διεκδίκηση, όχι υποχώρηση, και ότι η Ελλάδα έχει δώσει δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αντιπαραβάλλοντάς το με το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Σημαντική επιτυχία θεωρείται η μείωση των παραβιάσεων στον αέρα, η βελτίωση της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, η χορήγηση βίζας σε 12 νησιά του Αιγαίου και η αύξηση του διμερούς εμπορίου, που έφτασε τα 6,2 δισ. δολάρια το 2024.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών και διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό και το Ουκρανικό. Η Αθήνα προσανατολίζεται επίσης στην ανανέωση του καθεστώτος σύντομης βίζας για τους Τούρκους πολίτες στα 12 νησιά, παρά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συνάντηση αυτή, πρώτη ύστερα από ενάμιση χρόνο, σηματοδοτεί την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αποφυγή κρίσεων και την αποκλιμάκωση εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ποιοι θα ταξιδέψουν στην Άγκυρα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο σε format 1 + 2, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και των διπλωματικών τους συμβούλων, Μίλτων Νικολαΐδη και Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών των δύο κυβερνήσεων. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι:
Χρίστος Δήμας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής
Η ατζέντα θα περιλαμβάνει ζητήματα Μεταναστευτικού, Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Τουρισμού, καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό και το Ουκρανικό.
Εκτός ατζέντας παραμένει η ανανέωση του καθεστώτος σύντομης βίζας για τους Τούρκους πολίτες στα 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα. Η Αθήνα προσανατολίζεται σε ανανέωση, μετά από αίτημα εξαίρεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




