Νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από την εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Κίνα, αν και νωρίτερα η ανακοίνωση Τραμπ για παύση των εμπορικών συνομιλιών με τον Καναδά είχαν οδηγήσει προσωρινά σε αρνητικό έδαφος τους S&P 500 και Nasdaq.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1% ή 432 μονάδες στις 43.819, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 6.173 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,52% στις 20.273 μονάδες… με τους S&P 500 και Nasdaq να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά.
Στην εβδομάδα ο Dow Jones κέρδισε 3,8%, ο S&P 500 3,4% και ο Nasdaq 4,2%.
Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+15,6%) και Boeing (+5,7%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-0,9%) και JP Morgan (-0,8%).
«Μόλις χθες υπογράψαμε με την Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Χάουαρντ Λάτνικ, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα οριστικοποίησαν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στη Γενεύη, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση της Κίνας να παραδώσει σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι η ατζέντα της κυβέρνησης Τραμπ για εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την αργία της Ημέρας Εργασίας (1η Σεπτεμβρίου), υποδεικνύοντας ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις για τους δασμούς είναι πιθανό να παραταθούν και πέρα από την επικείμενη προθεσμία του Ιουλίου.
Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές μεταβολίζουν τα στοιχεία για τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed. Ο δομικός δείκτης Μαΐου αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι του Dow Jones προέβλεψαν αύξηση στο 2,6%. Ενώ ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, ο ρυθμός θεωρείται συμβατός με τις ήπιες πιέσεις στις τιμές που θα επιτρέψουν στη Fed να επαναλάβει τις μειώσεις επιτοκίων της το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Μάιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή του έτους.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ακολούθησαν ανοδική τροχιά καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδα βάσης στο 4,29% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,75%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 0,1% στα 67,63 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,1% στα 65,34 δολάρια . Η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» 1,8% στα 3.287 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,1702 δολ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.