Νέα Τάξη – Deal ΗΠΑ και Κίνας με φιλικό οικονομικό διαζύγιο – Η στρατηγική της αποδέσμευσης από το Πεκίνο και η οικονομική κυριαρχία

Οι Κινέζοι κατασκευαστές μπορούν να αποστέλλουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ με δασμό 50% τους επόμενους τρεις μήνες ενώ το Πεκίνο θέλει να επικεντρωθεί στην εγχώρια ανάπτυξη
Το deal που αναμένει να πραγματοποιήσει η ομάδα του Donald Trump με την δεύτερη οικονομία στον κόσμο, θα οδηγήσει στην στρατηγική αποδεύσμευση (decoupling) των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, ανατρέποντας άρδην το τοπίο στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΗΠΑ – Κίνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 12/5, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%.
Αυτό περιλαμβάνει έναν δασμό 10% που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες άλλες χώρες και έναν δασμό 20% εν αναμονή της προσπάθειας της Κίνας να σταματήσει τις εξαγωγές προδρόμων ουσιών της φαιντανύλης στην Αμερική.
Ο δασμός 30% προστίθεται σε έναν μέσο δασμό 20% που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά τον πρώτο εμπορικό πόλεμο της κυβέρνησης Trump εναντίον της Κίνας το 2018.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιβάλλουν έναν δασμό 50% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Ταυτόχρονα, η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
Το Bloomberg ανέφερε στις 2 Μαΐου ότι η Κίνα έχει ήδη εξαιρέσει τους αμοιβαίους δασμούς της ύψους 125% σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο των συνολικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ.
Οι μειώσεις των δασμών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Μαΐου, ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε δηλώσει σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 9 Μαΐου ότι «ο δασμός 80% στην Κίνα φαίνεται σωστός!»
Λόγω της αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 3% κλείνοντας στις 23.549 μονάδες τη Δευτέρα (12/5).
Η νέα εξέλιξη ήρθε μετά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, He Lifeng , στην Ελβετία στις 10 και 11 Μαΐου.
Στην κοινή δήλωση, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Ο He Lifeng θα εκπροσωπήσει την κινεζική πλευρά, ενώ ο Bessent και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Jamieson Greer , θα εκπροσωπήσουν την αμερικανική πλευρά.
Με συμφωνία των δύο πλευρών, θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις εναλλάξ στην Κίνα, τις ΗΠΑ ή σε τρίτη χώρα.
Οι δύο πλευρές μπορούν επίσης να διεξάγουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας για σχετικά οικονομικά και εμπορικά ζητήματα.
«Οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει το 91% των ανταποδοτικών δασμών και η Κίνα έχει ακυρώσει το 91% των αντίστοιχων μέτρων.
Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει την εφαρμογή ενός ανταποδοτικού δασμού 24% και η Κίνα έχει επίσης αναστείλει αντίστοιχα την εφαρμογή ενός ανταποδοτικού δασμού 24%», δήλωσε τη Δευτέρα (12/5) εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου (MoC).
«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Κίνα με βάση αυτή τη συνάντηση, να διορθώσουν πλήρως την λανθασμένη πρακτική των μονομερών αυξήσεων δασμών, να ενισχύσουν συνεχώς την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να διατηρήσουν την υγιή, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ και να προσδώσουν από κοινού περισσότερη βεβαιότητα και σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
ο Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης εγχώριας αγοράς, καθώς επικεντρώνεται στη μείωση της ευπάθειας της Κίνας σε εξωτερικά δασμολογικά σοκ, ακόμη και εν μέσω μιας προσωρινής εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Πεκίνο επικεντρώνεται στην εγχώρια ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε την Πέμπτη (15/5) ότι η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την αναπτυξιακή της στρατηγική στην ενίσχυση της «εγχώριας κυκλοφορίας» – μια έννοια που αναφέρεται στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας της χώρας μέσω της δημιουργίας μιας ισχυρής, ενοποιημένης εγχώριας αγοράς – σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει την «εσωτερική σταθερότητα και το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό» της οικονομίας για να «αντισταθμίσει τις αυξανόμενες παγκόσμιες αβεβαιότητες και να διατηρήσει την ανάπτυξη της Κίνας σε σταθερή πορεία», τόνισε ο Li σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ding Xuexiang.
Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε προσωρινή συμφωνία τη Δευτέρα για τη δραστική μείωση των δασμών στα προϊόντα των άλλων για τις επόμενες 90 ημέρες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα τερματίσει τον παρατεταμένο εμπορικό τους πόλεμο.
Ωστόσο, η αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον φαίνεται να έχει προσθέσει επείγουσα σημασία στις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από το εξωτερικό εμπόριο, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι η Κίνα δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις εξαγωγές ως τον κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης, δεδομένης της τρέχουσας τάσης αποπαγκοσμιοποίησης», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.
Οι ηγέτες της Κίνας μιλούν για την ανάγκη βελτίωσης της «εγχώριας κυκλοφορίας» εδώ και χρόνια, αλλά τώρα φαίνεται να είναι «πιο αποφασισμένοι» να προωθήσουν αυτήν την ατζέντα, δήλωσε ο Zhang.
«Για την κυβέρνηση, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να μεταφραστεί αυτό σε συγκεκριμένη δράση», είπε.
Η έννοια της «εγχώριας ανάπτυξης» εισήχθη για πρώτη φορά από το Πεκίνο το 2020, όταν οι ηγέτες άρχισαν επίσης να αναφέρονται σε μια ευρύτερη στρατηγική «διπλής κυκλοφορίας».
Η ιδέα είναι ότι η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά να διασφαλίσει ότι μια ισχυρή και σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης εγχώρια αγορά είναι το «υποστηρικτικό στοιχείο» της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε η χώρα να μην είναι ευάλωτη σε ξένους δασμούς ή ελέγχους εξαγωγών.
Goldman: Δεν θα υποκατασταθούν οι εμπορικοί δεσμοί
Οι αναλυτές της Goldman επισήμαναν σε ανάλυση τους ότι αναμένουν οι δασμοί να μειωθούν από τα τρέχοντα «απαγορευτικά υψηλά επίπεδα» πάνω από 100%, αλλά μόνο στο εύρος 50% έως 60%.
Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα και δεν είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τους εμπορικούς δεσμούς που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο εδώ και δεκαετίες.
«Αναμένουμε ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα δασμών στα κινεζικά προϊόντα θα παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον», έγραψαν οι αναλυτές σε ερευνητικό σημείωμα προς τους πελάτες.
Ο Peter Berezin, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της BCA Research, επεσήμανε ότι ακόμη και η μείωση των μέσων δασμών στο 50% θα τους άφηνε πέντε φορές υψηλότερους από τον μέσο όρο του 10% πριν από την έναρξη.
Από μόνη της, αυτή η κίνηση, είπε, θα μείωνε τις κινεζικές εισαγωγές «κατά περισσότερο από το μισό του αρχικού τους επιπέδου».
«Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο σοκ», δήλωσε ο Berezin, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και τις παγκόσμιες αγορές.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο μέσος δασμολογικός συντελεστής στις κινεζικές εισαγωγές θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 60%, κάτι που φαίνεται να αποτελεί την κοινή άποψη.
Μια τυπική εκτίμηση της ελαστικότητας των τιμών εισαγωγής για τα κινεζικά προϊόντα είναι -2, υποδηλώνοντας ότι η μετάβαση από έναν μέσο δασμό 10% πριν από την έναρξη σε έναν δασμό 50%.
Οι τρεις ενδείξεις
Ο Yuyuan Tantian, ένας λογαριασμός κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται η κρατική China Central TV, η οποία έχει πρόσβαση σε κορυφαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), δήλωσε ότι η συνάντηση He-Bessent έφερε τρία σημάδια:
Η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήταν ειλικρινής, εις βάθος και εποικοδομητική.
Οι δύο πλευρές μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση λόγω δύο παραγόντων. Πρώτον, η Κίνα είχε αντιδράσει αποφασιστικά για να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα, κάτι που είχε οδηγήσει και τις δύο πλευρές στην αύξηση των δασμών σε επίπεδο ισοδύναμο με απαγορευτικούς δασμούς.
Δεύτερον, η αμερικανική πλευρά, έχοντας εκτιμήσει εσφαλμένα την τρέχουσα κατάσταση και υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές της, έχει γίνει πολύ προληπτική, επείγουσα και προσανατολισμένη στην επίλυση προβλημάτων στις συζητήσεις.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό εμπορικής διαβούλευσης για τη διατήρηση της επικοινωνίας. Και οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν τον χρόνο και τον τόπο της μελλοντικής επικοινωνίας.
Οποιοδήποτε πιθανό αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας.
Ο Yuyuan Tantian δήλωσε ότι η απόφαση της Κίνας να λάβει αντίποινα στους «αμοιβαίους» δασμούς του Trump συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο μιας συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
«Ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού»
Ο Bessent δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα (12/ 5) ότι η εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο (10-11/5) αντιπροσωπεύει πρόοδο στην «στρατηγική αποσύνδεση» από την Κίνα.
«Δεν θέλουμε μια γενικευμένη αποσύνδεση από την Κίνα, αλλά αυτό που θέλουμε είναι μια αποσύνδεση για στρατηγικές ανάγκες, την οποία δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid», δήλωσε ο Bessent.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι οι αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού δεν ήταν ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού».
«Θα δημιουργήσουμε τον δικό μας χάλυβα για να προστατεύσουμε τη χαλυβουργία μας, και να εργαστούμε για την παραγωγή κρίσιμων φαρμακευτικών ουσιών και ημιαγωγών.
Αυτό κάνουμε λοιπόν, και οι ανταποδοτική δασμοί δεν έχουν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους δασμούς στην βιομηχανική παραγωγή», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η τελευταία εμπορική συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα ακόμη στάδιο στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν την εξάρτησή τους από τα κινεζικά προϊόντα.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της φαιντανύλης, ο Bessent είπε: «Είδαμε εδώ στη Γενεύη ότι οι Κινέζοι έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη ροή των πρόδρομων ουσιών για την παραγωγή οπιοειδών, επειδή οι Κινέζοι έφεραν την εμπορική τους αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά έφεραν επίσης έναν αναπληρωτή υπουργό ασφαλείας, ο οποίος ήταν ο ειδικός τους στη φαιντανύλη».
Επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είχαν μια πολύ μακρά και εις βάθος συζήτηση με τους Κινέζους ομολόγους τους σχετικά με το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο ζήτημα της φαιντανύλης.
Ο Κινέζος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας που συμμετείχε στη συνάντηση He-Bessent είναι ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Wang Xiaohong, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ανεπιθύμητα κινεζικά προϊόντα
Αφού ο Trump επέβαλε δασμούς σε σχεδόν όλες τις χώρες την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» (2 Απριλίου), δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά κινεζικά εργοστάσια έχασαν όλες τις παραγγελίες τους από τις ΗΠΑ, ενώ ορισμένα αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες καθώς οι Κινέζοι εξαγωγείς ακύρωσαν τις παραγγελίες τους χωρίς αποζημίωση.
Διάγραμμα
Σύμφωνα με τα Τελωνεία της Κίνας, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 0,3% στα 220,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 13,8% στα 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο.
Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,9% στα 315,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο από 292,5 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, ταχύτερα από Αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ένας υπολογισμός μπορεί να δείξει πού απέστειλαν οι Κινέζοι κατασκευαστές τα ανεπιθύμητα προϊόντα τους κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου.
Για παράδειγμα, οι εξαγωγές της Κίνας προς το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 22,5% σε ετήσια βάση στα 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο. Ωστόσο, εάν δεν υπήρχε η «Ημέρα Απελευθέρωσης», τα στοιχεία του Απριλίου θα μπορούσαν να είχαν διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης 15,6% του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι ο δασμολογικός πόλεμος του Τραμπ θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών της Κίνας προς το Βιετνάμ κατά 975 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό, περίπου 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών δεν απεστάλησαν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Η μείωση αντισταθμίστηκε πλήρως από τις αυξημένες εξαγωγές της Κίνας προς την Αφρική (2 δισεκατομμύρια δολάρια), τη Λατινική Αμερική (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), τη Σιγκαπούρη (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια), την Ινδονησία (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), τη Γερμανία (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), το Βιετνάμ (975 εκατομμύρια δολάρια), τη Μαλαισία (972 εκατομμύρια δολάρια), την Ινδία (745 εκατομμύρια δολάρια) και την Ταϊλάνδη (714 εκατομμύρια δολάρια).
Στις 9 Απριλίου, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε 90ήμερη παύση των δασμών για τις περισσότερες χώρες και επέβαλε μόνο δασμό 10%. Πιθανότατα θα λάβει δασμολογικές αποφάσεις με βάση το εάν μια χώρα είναι πρόθυμη να μειώσει τους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα, να αναλάβει την πρωτοβουλία να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και να περιορίσει την επανεξαγωγή κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.