Νέρο στο κρασί τους ρίχνουν οι ΗΠΑ στο παζάρι με Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους για επιστροφή της βοήθειας που έδωσαν στην Ουκρανία κατά τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μείωσε την εκτίμησή της για το ύψος της αμερικανικής βοήθειας που παρασχέθηκε στο Κίεβο από την αρχή της πλήρους ρωσικής εισβολής — από 300 δισ. δολάρια σε περίπου 100 δισ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτό φέρνει το ποσό πιο κοντά στην εκτίμηση της Ουκρανίας, που κινείται λίγο πάνω από τα 90 δισ. δολάρια.
Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει το Κίεβο για μια συμφωνία διαμοιρασμού κερδών από μελλοντικά ουκρανικά επενδυτικά έργα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους τομείς των ορυκτών και των υποδομών. Η Ουάσιγκτον το βλέπει ως αποζημίωση για τις δεκάδες δισ. δολάρια σε όπλα και άλλη βοήθεια που παρασχέθηκε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, από την έναρξη της εισβολής πριν πάνω από τρία χρόνια.
Η συμφωνία εταιρικής σχέσης θα παραχωρεί στις ΗΠΑ το πρώτο δικαίωμα επί των κερδών που θα μεταφέρονται σε ειδικό ταμείο ανασυγκρότησης, το οποίο θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον. Το Κίεβο επιδιώκει καλύτερους όρους και αρνείται να αναγνωρίσει την παλαιότερη αμερικανική βοήθεια ως χρέος.
Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε σχετικό αίτημα. Οι τεχνικές συνομιλίες ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι προσβλέπουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύντομα.
Όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο των συνομιλιών τη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι η Ουκρανία κατέθεσε μια αντιπρόταση το Σαββατοκύριακο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. «Είμαστε πολύ, πολύ κοντά», είπε στο Bloomberg News από το Μπουένος Άιρες. «Μπορεί ακόμα και να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα».
Οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών ομάδων την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν εποικοδομητικές, είπε μια από τις πηγές. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη συμφωνία ως ευκαιρία ανάκτησης κόστους μέσω των κερδών από το ταμείο, του οποίου το μέγεθος δεν έχει ακόμη καθοριστεί στη νεότερη εκδοχή της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει απρόθυμη να δεσμευτεί για μελλοντικές επενδύσεις στο ταμείο — κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της Ουκρανίας — και άφησε το ζήτημα για μελλοντική συζήτηση, ανέφεραν οι πηγές. Αντιθέτως, συνεχίζει να επιμένει ότι η αμερικανική δαπάνη για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να θεωρείται ως συνεισφορά των ΗΠΑ στο Ταμείο.
Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δυσκολεύονται να πείσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους να αλλάξουν στάση, καθώς αυτή η προσέγγιση έχει αποτελέσει τη βάση για αρκετές από τις πιο σκληρές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.