Νομισματική επανάσταση – Από την 1η Ιουλίου ο χρυσός έγινε πάλι πραγματικό χρήμα – Τα μυστικά του κίτρινου πυρετού των κεντρικών τραπεζών

Από την 1η Ιουλίου 2025, ο χρυσός ταξινομείται επίσημα στην κατηγορία Tier 1, υψηλής ποιότητας ρευστό περιουσιακό στοιχείο (HQLA) σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βασιλείας III – Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν τον φυσικό χρυσό στο 100% της αγοραίας του αξίας, όσον αφορά τα βασικά κεφαλαιακά τους αποθέματα
Επί δεκαετίες πολλοί ορθώς υποστήριζαν ότι ο χρυσός δεν είναι απλώς ένα λαμπρό λείψανο του παρελθόντος, αλλά ένα σοβαρό, στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για τους σύγχρονους επενδυτές. Ύστερα από χρόνια εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει με ασφάλεια ότι οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου – και τώρα το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ – επιτέλους ανακαλύπτουν αυτή την αλήθεια.
Από την 1η Ιουλίου 2025, ο χρυσός ταξινομείται επίσημα στην κατηγορία Tier 1, υψηλής ποιότητας ρευστό περιουσιακό στοιχείο (HQLA) σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανονισμούς της Βασιλείας III.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν τον φυσικό χρυσό, στο 100% της αγοραίας του αξίας, όσον αφορά τα βασικά κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Δεν θα υπολογίζεται πλέον κατά 50% ως περιουσιακό στοιχείο Tier 3, όπως συνέβαινε με βάση τους παλαιούς κανόνες.
Αυτή είναι μια σεισμική μετατόπιση στον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν τον χρυσό και είναι μια καθυστερημένη αναγνώριση αυτού που πολλοί υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες: Ο χρυσός είναι χρήμα.
Και είναι το είδος του χρήματος που θέλει κάποιος έχει στην κατοχή του όταν ο κόσμος γύρω του καταρρέει.
Τι γνωρίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες ηγούνται στις μαζικές αγορές χρυσού εδώ και 15 χρόνια.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 244 μετρικούς τόνους χρυσού στα επίσημα αποθεματικά τους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
Αυτή η επίδοση κινείται 24% πάνω από τον τριμηνιαίο μέσο όρο σε ορίζοντα πενταετίας.
Δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό.
Είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης η οποία ξεκίνησε προοδευτικά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και επιταχύνθηκε μετά την αναταξινόμηση του χρυσού βάσει των κανονισμών της Βασιλείας III το 2019.
Σύμφωνα με το WGC, περίπου το 30% των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες – το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνά του.
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό; Για τον ίδιο λόγο που εσείς ή εγώ θα το αγοράζαμε: για να προστατευθούν από την υποτίμηση του νομίσματος, τις γεωπολιτικές αναταραχές και το ξέφρενο κρατικό χρέος.
Καθώς τα παγκόσμια νομίσματα fiat τυπώνονται σε ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα, το κίτρινο μέταλλο παραμένει ένα από τα λίγα πραγματικά πεπερασμένα, μη εκτυπώσιμα αποθέματα αξίας.
Επομένως, αν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου στρέφονται προς τον χρυσό, δεν θα έπρεπε οι ιδιώτες επενδυτές να πράττουν το ίδιο;
Η αναζωπύρωση του λιανικού εμπορίου
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δημοσκοπήσεων της Gallup, σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων των ΗΠΑ δηλώνουν τώρα ότι ο χρυσός είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση – μια απότομη αύξηση από πέρυσι και πολύ πάνω από το 16% που δηλώνουν την προτίμησή τους για τις μετοχές.
Μόνο τα ακίνητα κατατάσσονται υψηλότερα όσον αφορά την επίδοση.
Για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί λένε ότι δίνουν προτεραιότητα στον χρυσό έναντι των μετοχών.
Οι επενδυτές φαίνεται να είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και επιστρέφουν σε αυτό που ιστορικά έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας.
Οο χρυσός ανήκει σε κάθε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Το 2020, προβλεπόταν από πολλούς ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά με χαλαρότερη νομισματική πολιτική και επέκταση του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών.
Σήμερα, το μέταλλο διαπραγματεύεται στα 3.340 δολάρια.
Με την εφαρμογή των δασμών του Προέδρου Donald Trump τη συνεχιζόμενη παγκόσμια αβεβαιότητα και την αυξανόμενη ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, προβλέπεται ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 6.000 δολάρια ανά ουγγιά μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.
Η περίεργη περίπτωση των εταιρειών εξόρυξης χρυσού
Αλλά εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα – και αινιγματικά. Ενώ οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, οι μετοχές εξόρυξης χρυσού έχουν δει συνεχείς εκροές.
Το ETF (GDX) της VanEck Vectors Gold Miners, το οποίο παρακολουθεί πολλούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού που διαπραγματεύονται δημόσια στον κόσμο, παρουσιάζει απώλεια κεφαλαίων εδώ και μήνες.
Ακόμα και καθώς οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, οι εβδομαδιαίες ροές κεφαλαίων ήταν αρνητικές, με τους επενδυτές να αποσύρουν δισεκατομμύρια από μετοχές εξόρυξης.
Αυτή η αποσύνδεση είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
Υποδεικνύει μια βαθύτερη ανησυχία που μπορεί να έχουν οι επενδυτές σχετικά με την επιχειρησιακή και οικονομική υγεία των εταιρειών εξόρυξης.
Σε αντίθεση με τον φυσικό χρυσό, ο οποίος απλώς παρακολουθεί την τιμή spot, οι εταιρείες εξόρυξης είναι εκτεθειμένες σε πληθωρισμό κόστους, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, γεωπολιτικούς κινδύνους και άλλα.
Αυτά τα εμπόδια δεν είναι νέα, ωστόσο, και δεν θα πρέπει να επισκιάζουν τη θεμελιώδη μόχλευση που προσφέρουν οι ποιοτικές μετοχές εξόρυξης σε ένα περιβάλλον ανόδου του χρυσού.
Ιστορικά, οι μετοχές χρυσού τείνουν να υστερούν σε σχέση με το ίδιο το μέταλλο μέχρι να θεωρηθούν βιώσιμες οι υψηλότερες τιμές.
Οι θεσμικοί επενδυτές τείνουν να περιμένει το σημάδι για καθαρή εναλλαγή της τάσης.
Αυτό συχνά σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να προπορεύονται της εναλλαγής
. Εάν οι τιμές του χρυσού παραμείνουν υψηλές – ή ανέβουν, όπως αναμένεται – θα δούμε νέες επενδυτικές ροές στον χώρο της εξόρυξης.
Εν τω μεταξύ, έχουμε δει τους επενδυτές να προτιμούν όλο και περισσότερο τα φυσικά υποστηριζόμενα ETF χρυσού και τις εταιρείες streaming/royalty ως τρόπους χαμηλότερου κινδύνου για να αποκτήσουν έκθεση.
Ο όρος “treaming/royalty αναφέρεται σε δύο τύπους εταιρειών που, αν και διακριτές, συχνά συνδέονται μεταξύ τους και αντλούν τα έσοδά τους από δικαιώματα (royalties) ή συμφωνίες streaming [προκαταβολική πληρωμή ή κατάθεση σε μια μεταλλευτική εταιρεία με αντάλλαγμα το δικαίωμα αγοράς ενός προκαθορισμένου ποσοστού της μελλοντικής φυσικής παραγωγής (π.χ., ουγκιές χρυσού, λίβρες χαλκού] σε μια ορισμένη, συνήθως πολύ χαμηλή, προκαθορισμένη τιμή.
Αυτό είναι κατανοητό.
Αυτά τα επενδυτικά οχήματα προσφέρουν την άνοδο του χρυσού με λιγότερους πονοκεφάλους.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες εξόρυξης εξακολουθούν να εξορύσσουν τις ποσότητες του μετάλλου από το έδαφος.
Όταν τα περιθώρια κέρδους βελτιώνονται, μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανοδική ώθηση.
Τι είναι η Βασιλεία III
Η Βασιλεία III είναι κάτι περισσότερο από μια κανονιστική αλλαγή.
Επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί πιστεύουν εδώ και καιρό για την ιδιότητα του χρυσού ως χρηματικού περιουσιακού στοιχείου και ως αντιστάθμισμα κατά του οικονομικού χάους.
Εάν τα πιο ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου αυξάνουν την έκθεση σε χρυσό και οι ρυθμιστικές αρχές την αναταξινομούν ως κορυφαίο ρευστό περιουσιακό στοιχείο, τι εμποδίζει τον μέσο επενδυτή να συμμετάσχει στο πάρτυ;
Όπως πάντα, οι αναλυτές συνιστούν στάθμιση 10% σε χρυσό, με 5% σε φυσικό χρυσό (ράβδους, νομίσματα, κοσμήματα) και 5% σε μετοχές υψηλής ποιότητας εξόρυξης χρυσού, αμοιβαία κεφάλαια ή/και ETF.
Η νέα εποχή του χρυσού έχει ανατείλει…
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.