Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας – FinanceNews.gr

«Ξεφουσκώνει» η αγορά φυσικού αερίου: Το επόμενο stop στα $2,40; - FinanceNews.gr



Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο διανομής LNG και υδρογόνου

 

 

Με μια λιτή αλλά υψηλού συμβολισμού τελετή κοντά στην πόλη Νεγκότινο, ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες κατασκευής του τμήματος της Βόρειας Μακεδονίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ενεργειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρωθυπουργός της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υπουργοί της κυβέρνησής του, οι πρέσβεις ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι των διαχειριστών αερίου NOMAGAS, ΔΕΣΦΑ, SRBIJAGAS, της EBRD, της EIB και άλλων διεθνών φορέων. Ο Μίτσκοσκι έκανε λόγο για «ιστορική μέρα» που καθιστά τη Βόρεια Μακεδονία μέρος του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, δίνοντας έμφαση στις χαμηλότερες τιμές, την ενεργειακή ασφάλεια και τη νέα γεωπολιτική θέση της χώρας.

Τα χαρακτηριστικά του έργου και η ελληνική διάσταση

Ο αγωγός συνολικού μήκους 123 χλμ. (56 χλμ. εντός Ελλάδας από Νέα Μεσήμβρια έως Ευζώνους και 67 χλμ. στη Βόρεια Μακεδονία έως Νεγκότινο) θα συνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών με αρχική χωρητικότητα 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, επεκτάσιμη στα 3 δισ. κυβικά μέτρα. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει πλήρη συμβατότητα για μελλοντική μεταφορά υδρογόνου, υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση και καθιστώντας τον αγωγό στρατηγικό asset για τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΣΦΑ, το ελληνικό τμήμα έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται εδώ και πέντε μήνες, με στόχο ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2027. Το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, ενώ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσφέροντας πρόσβαση στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζήτημα ασφάλειας»

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Άνγκελα Άγγελερ, τόνισε ότι το έργο αυτό αποτελεί στρατηγική επένδυση που ενισχύει την κυριαρχία και την ευημερία της Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης μακριά από τη Ρωσία και τη μεταφορά αμερικανικού LNG στην περιοχή μέσω της Ελλάδας. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ταχεία ολοκλήρωση του έργου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι υπογράμμισε πως η χώρα του μετατρέπεται από ουραγό σε περιφερειακό ενεργειακό σταυροδρόμι, καθώς έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Σερβία για την προέκταση του αγωγού, παρέχοντας στο Βελιγράδι πρόσβαση σε μη ρωσικές πηγές φυσικού αερίου.

Η σημασία του έργου υπερβαίνει την εμπορική του διάσταση, καθώς αναβαθμίζει γεωπολιτικά τον ρόλο της Ελλάδας, ενισχύει τη Βόρεια Μακεδονία ενεργειακά και μειώνει την εξάρτηση της ευρύτερης περιοχής από το ρωσικό αέριο, εν μέσω ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων