Ξενοδοχεία: Επεκτείνεται η συλλογική σύμβαση σε 140.000 εργαζόμενους

Αττική: Ανεβαίνει τουριστικά αλλά τα ξενοδοχεία... μένουν πίσω


Την επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική σε περισσότερους από 140.000 εργαζόμενους στον κλάδο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον κλάδο (ΠΟΕΕΤ), το Ανώτατο  Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα ώστε να εξετάσει αν η ΣΣΕ που υπογράφηκε μεταξύ της ΠΟΕΕΤ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) πληροί τις προϋποθέσεις επέκτασης και η γνωμοδότησή του προς την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι θετική.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του κλάδου, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στη συνεδρίαση, η απόφαση ήταν ομόφωνα θετική και αναμένεται η κ. Κεραμέως να υπογράψει τις επόμενες ημέρες, τη σχετική υπουργική απόφαση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι 10.550 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και οι περίπου 140.000 εργαζόμενοι σε αυτές, θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Επισημαίνεται ότι η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από 01/01/25 και προβλέπει ως βασικό μισθό τα 950 ευρώ.

Να σημειωθεί δε ότι το υπουργείο Εργασίας  στοχεύει το αμέσως επόμενο διάστημα να προσκαλέσει επίσημα το σύνολο των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να καθοριστεί ο νέος «Οδικός Χάρτης» που θα οδηγήσει στην υπογραφή περισσότερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και την ευκολότερη επέκταση όσων υπογράφονται, στο σύνολο του κλάδου που αφορούν.

Ο στόχος που έχει τεθεί για τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν συλλογική σύμβαση στο 80%. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα λιγότερο από το 30% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 800.000 άτομα, καλύπτονται από τους όρους κάποιας σύμβασης, έναντι στόχου για 2,2 εκατομμύρια (80% των περίπου 2,8 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα). 

Τα φάρμακα

Τον δρόμο προς το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η  Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο του Φαρμάκου (ΠΟΙΕΦΣΕΚ) και αφορά τους Ιατρικούς Επισκέπτες.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για επαγγελματίες που για 13 χρόνια εργάζονται χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα, χρόνο με τον χρόνο, να χάνουν σημαντικά εργασιακά  κεκτημένα. Αρχικά μάλιστα, η διαπραγμάτευση κατέληξε στον ΟΜΕΔ, όμως μετά την πρώτη συνεδρίαση Μεσολάβησης, εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των εργοδοτών βρήκαν τον βηματισμό τους και συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να υπογράψουν τη νέα Σύμβαση.

Σύμφωνα με αυτή, οι μισθοί είχαν ως βάση τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ήτοι τα 830 ευρώ που αυξήθηκαν από 1η Απριλίου στα 880 ευρώ το μήνα μεικτά, πλέον, αυξάνονται στα 1.050  ευρώ για τους μη πτυχιούχους και στα 1.150 ευρώ τον μήνα για τους πτυχιούχους.  

Σε αυτά τα ποσά προστίθενται οι  τριετίες, 11% για κάθε τρία  και συνολικά 9 χρόνια. Για διατροφή στην εκτός έδρας εργασία, θα δίνονται 62 ευρώ για διανυκτέρευση και 37 ευρώ για διημέρευση με αποδείξεις (ενώ έως σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστη αποζημίωση και κάθε εταιρεία έδινε ό,τι ήθελε).

Στα θεσμικά θέματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη για προστασία του ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων, που κυρίως μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ξοδευόταν συχνά σε τηλεδιασκέψεις και άλλες επαγγελματικές επικοινωνίες, αλλά και η προστασία της ιδιωτικότητας των εργαζόμενων, καθώς απαγορεύεται η χρήση GPS που ήταν ενσωματωμένα στα εργαλεία δουλειάς τους (αυτοκίνητα ή tablets).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ,  διεθνείς οργανισμοί έβγαλαν στην κυβέρνηση «κίτρινη κάρτα» για την εφαρμογή των διεθνών κανόνων που δεσμεύουν τη χώρα και προστατεύουν τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εφαρμογή των Συμβάσεων και Συστάσεων) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων) σε εκθέσεις τους, καταδεικνύουν λεπτομερώς τη μη συνεπή εφαρμογή από την Ελλάδα των κυρωμένων Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων