Ξενοδοχεία: Ουραγός η Θεσσαλονίκη στον διεθνή ανταγωνισμό

Ξενοδοχεία: Ουραγός η Θεσσαλονίκη στον διεθνή ανταγωνισμό


Ουραγός στη μέση τιμή δωματίου (ADR) είναι η Θεσσαλονίκη μεταξύ 11 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πόλεων, με το σχετικό ποσό να διαμορφώνεται στα 102 ευρώ για το 2024.

Παρά την άνοδο κατά 6,3% που σημείωσε η μέση τιμή δωματίου σε σχέση με το 2023, όταν είχε ανέλθει στα 96 ευρώ, η βορειοελλαδίτικη πόλη καταλαμβάνει την 11η θέση μεταξύ των βασικών ανταγωνιστριών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Αμβέρσα, Αμβούργο, Βουδαπέστη, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Ντίσελντορφ και Σάλτσμπουργκ).

Και μπορεί να παραμένει στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, ωστόσο, η Θεσσαλονίκη σημείωσε σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας το 2024 αύξηση 32,4% της μέσης τιμής σε σύγκριση με το 2019.

Στη κορυφή βρίσκεται το Εδιμβούργο με τη μέση τιμή δωματίου να προσεγγίζει τα 200 ευρώ, με το Σάλτσμπουργκ να ακολουθεί στα 150 ευρώ. Κοντά στα επίπεδα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται το Μπέρμιγχαμ και το Μάνστεστερ, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε περίπου 110 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε επίπεδο εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), με τη Θεσσαλονίκη να παραμένει στην 11 θέση ανάμεσα σε 11 ευρωπαϊκές πόλεις, παρά την αύξηση κατά 9% σε σχέση με το 2023.

Σε επίπεδο πληρότητας, η βορειοελλαδίτικη πόλη υποχώρησε κατά μία θέση και βρέθηκε από την 8η στην 9η θέση. Αν και η πόλη παρουσίασε σημαντική βελτίωση τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, η χαμηλότερη απόδοση σε μήνες όπως ο Μάιος, ο Ιανουάριος και ο Αύγουστος συνέβαλε στη συνολική μείωση, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 70,4%, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση.

Την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε το Μπέρμιγχαμ, στο συν 4,9% σε ετήσια βάση.

Αύξηση 5άστερων

Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης, αυτό έχει αυξηθεί κατά 9% από το 2016, φτάνοντας τα 151 ξενοδοχεία το 2024. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις δύο υψηλότερες κατηγορίες, των 4 (+68%) και των 5 αστέρων (+62%) αστέρων, αντανακλώντας την τάση για ανάπτυξη καταλυμάτων με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αντίθετα, ο αριθμός των ξενοδοχείων 2 και 1 αστέρων μειώθηκε κατά 31% και 20% αντίστοιχα.

Ο συνολικός αριθμός δωματίων στην πόλη έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2016, φτάνοντας τα 8.488 δωμάτια το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Προφίλ & Ικανοποίηση Τουριστών Απόδοση Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης» που διενήργησε η GBR consulting.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις κατηγορίες 4 (+38%) και 5 αστέρων (+32%). Στον αντίποδα, ο αριθμός των δωματίων σε ξενοδοχεία 2 και 1 αστέρων μειώθηκε κατά 33% και 5% αντίστοιχα, παραπέμποντας σε περιορισμό της προσφορά υπηρεσιών χαμηλότερων κατηγοριών.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά brands, έχουν περιορισμένη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, με 5 διεθνείς και 13 ελληνικές αλυσίδες να δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες είναι κυρίως 5 αστέρων, με το 62% των μονάδων και το 50% των δωματίων τους να φέρουν ένα brand. Από τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες, το 63% ανήκει σε αλυσίδα που έχει παρουσία ανά τη χώρα, το 23% σε διεθνή και το 13% σε τοπική.

Ως προς τα καταλύματα τύπου Airbnb, η Θεσσαλονίκη διαθέτει περίπου 4.600 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης, καθώς περίπου το 98% διαθέτει άδεια. Παρά το γεγονός ότι το 33% διαθέτει μόνο ένα κατάλυμα, στην αγορά κυριαρχούν οι επαγγελματίες που τα διαχειρίζονται, καθώς το 44% των καταλυμάτων ανήκει σε διαχειριστές που εκμεταλλεύονται περισσότερα από πέντε καταλύματα.

Οι επιδόσεις του 2024

Στους κερδισμένους του 2024, πάντως, ανήκει η Θεσσαλονίκη, με τις συνολικές αφίξεις επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης να παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2023. Οι εγχώριες αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 7% και οι διεθνείς κατά 4%.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η εποχικότητα διατηρείται στα ίδια επίπεδα, οι αφίξεις κατά τη χειμερινή περίοδο, το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, καταγράφοντας αυξημένη απόδοση τη χαμηλή περίοδο. Παράλληλα, οι οδικές αφίξεις στα κύρια σημεία εισόδου του Προμαχώνα και των Ευζώνων αυξήθηκαν το 2024 κατά 10%.

διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σημείωσαν αύξηση κατά 2% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων επισκεπτών να σημειώνουν ελαφρά μείωση 1% και εκείνες των ξένων να αυξάνονται κατά 4%.

Οι τρεις κορυφαίες διεθνείς αγορές για την πόλη, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Γερμανία, κατέγραψαν αυξήσεις 15%, 39% και 5%, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών μειώθηκαν κατά 32% λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα.

Μείωση σε ποσοστό 3% κατέγραψαν και οι αφίξεις από την Κύπρο, με τη Ρουμανία (5%), τη Βουλγαρία (1%), τη Σερβία (2%), την Ιταλία (6%) και την Αλβανία (4%) να ενισχύουν το μερίδιό τους.

Η ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στη Θεσσαλονίκη (εκτός των εξόδων ταξιδιού και διαμονής) μειώθηκε στα 87 ευρώ το 2024, μετά την κορύφωση το 2023 στα 92 ευρώ. Οι δαπάνες για αγορές (25 ευρώ) και φαγητό & ποτό (26 ευρώ) παρέμειναν οι μεγαλύτερες κατηγορίες εξόδων, παρά τη μικρή μείωση, ενώ οι δαπάνες για ψυχαγωγία, αξιοθέατα και λοιπές κατηγορίες παρέμειναν σταθερές.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων