Ξεπέρασε με δύναμη τα $100 το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου. Αγγίζει τα $110 το βαρέλι. Η τιμή του ενισχύεται άνω του 50%

Ιράκ: Η επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου αλλάζει το γεωοικονομικό τοπίο - FinanceNews.gr


Κατά 35 δολάρια αυξήθηκε η τιμή του «μαύρου χρυσού»  μετά  τις  πυραυλικές  επιχειρήσεις κατά του Ιράν. Τα 67 δολάρια  ανά βαρέλι  έγιναν 104  δολάρια με τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχιση της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς  αγορές. Η μέση τιμή της αμόλυβδης  βενζίνης ήταν στο 1,788 ευρώ ανά λίτρο την περασμένη Πέμπτη 5 Μαρτίου Μία μέρα πριν εκδηλωθούν οι επιθέσεις στο Ιράν η μέση  τιμή της βενζίνης ήταν στο 1,751 ευρώ ανά λίτρο. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 55%  και η μέση τιμή της βενζίνης 96 οκτανίων σημείωσε άνοδο κατά 2,11%, Να σημειωθεί ότι η εγχώρια  αγορά έχει έρθει αντιμέτωπη και με τη τιμή της βενζίνης στα 2,48 ευρώ το λίτρο τον Ιούνιο του 2022. Την ίδια περίοδο η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν στα 120  δολάρια το βαρέλι .

 Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ανήσυχη από τις εξελίξεις  και ετοιμάζεται  να λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει την άνοδο των τιμών των υγρών  καυσίμων.  Επιπλέον το πολεμικό  κλίμα δημιουργεί  προβλήματα στις προοπτικές ανάπτυξης  στην περίπτωση  που παραταθεί η κρίση.

Οι  προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σε περίπτωση παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων το ΑΕΠ θα «κόψει» σε ταχύτητα και θα επιβραδυνθεί στο 1,9% αντί πρόβλεψης για επιτάχυνση στο 2,4% το 2026. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα ενός νέου κύματος πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας που θα πλήξει την ελληνική αγορά, περιορίζοντας την κατανάλωση, ενώ σημαντική υποχώρηση αναμένεται και στις επενδύσεις.
Τα σενάρια αυτά γίνονται σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική οικονομία το 2025 παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης αλλά με ελαφρώς χαμηλότερη επίδοση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%, έναντι πρόβλεψης για 2,2%, επιβεβαιώνοντας μεν τη θετική πορεία της οικονομίας αλλά το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές.
Ο κίνδυνος ενός νέου ενεργειακού σοκ με εκρηκτικές αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι πλέον ορατός. Το πετρέλαιο Brent έχει ήδη σκαρφαλώσει πάνω από τα  100 δολάρια το βαρέλι, από περίπου 67 δολάρια πριν από την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, ενώ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται στα 52,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν πριν από τρεις μήνες διαπραγματευόταν κοντά στα 26 ευρώ.

Εξετάζει  μέτρα  στήριξης η κυβέρνηση.
Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει από νωρίς μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά, τα οποία ενδέχεται να αυξήσουν το δημοσιονομικό κόστος, σε μια περίοδο που ο σχεδιασμός επικεντρώνεται κυρίως στις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή του μέτρου του fuel pass, δηλαδή της επιδότησης καυσίμων στην αντλία και του μοντέλου για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Παράλληλα, για την απορρόφηση των κραδασμών στην αγορά το σχέδιο προβλέπει πακέτο έκτακτων επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις που θα υποστούν ισχυρά πλήγματα.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο WTI: Η γεωπολιτική οδηγεί τις τιμές σε πολυετή υψηλά – Σενάρια για άνοδο έως τα $115

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων