ΟΗΕ: Νομική πίεση στο Ισραήλ για τον αποκλεισμό της UNRWA

ΟΗΕ: Νομική πίεση στο Ισραήλ για τον αποκλεισμό της UNRWA



Το Ισραήλ θα δεχτεί συνεχή νομική πίεση αυτή την εβδομάδα στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, όταν δικηγόροι από περισσότερες από 40 χώρες θα ισχυριστούν ότι η απαγόρευση κάθε συνεργασίας με την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα Unrwa αποτελεί παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Οι πενθήμερες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέκτησαν νέο επείγοντα χαρακτήρα από την απόφαση του Ισραήλ στις 2 Μαρτίου να μπλοκάρει κάθε βοήθεια προς τη Γάζα, αλλά η ακροαματική διαδικασία θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον το Ισραήλ – ως μέλος που έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ – ενήργησε παράνομα παρακάμπτοντας τις ασυλίες που παρέχονται σε έναν οργανισμό του ΟΗΕ. Το Ισραήλ τερμάτισε κάθε επαφή και συνεργασία με τις επιχειρήσεις της Unrwa στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο, ισχυριζόμενο ότι η υπηρεσία είχε διεισδύσει στη Χαμάς, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε.

Η Unrwa παρέχει τρόφιμα, σχολική εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα για τις κουζίνες που σερβίρουν ζεστό φαγητό μέσα στη Γάζα. Ο επίτροπος της Unrwa, στρατηγός Philippe Lazzarini, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μηχανεύεται έναν ανθρωπογενή λιμό και ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι έχει παροτρύνει το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων στη Γάζα.

Συνολικά 45 έθνη και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ΟΗΕ, ζήτησαν συμβουλευτική γνώμη από την 15μελή κριτική επιτροπή σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ. Οι μόνες χώρες που είναι πιθανό να υπερασπιστούν το Ισραήλ στο δικαστήριο είναι οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία.

Το Ισραήλ έχει υποβάλει γραπτή υπεράσπιση, αλλά δεν πρόκειται να προβεί σε προφορική εισήγηση αυτή την εβδομάδα.

Οι ακροάσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη δοκιμασία της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ μετά τις αποφάσεις-ορόσημο του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, οι οποίες το διέταξαν να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος βοήθειας στη Γάζα. Τον Ιούλιο του 2024, το ΔΔΔ έκρινε επίσης ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ ήταν παράνομη.

Το Ισραήλ αρνείται να συμμορφωθεί

Το Ισραήλ αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να συμμορφωθεί με τις συμβουλευτικές εντολές που επισυνάπτονται σε αυτές τις αποφάσεις, επιτείνοντας την κρίση εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία του διεθνούς νομικού συστήματος.

Η παλαιστινιακή ομάδα δικαιωμάτων Al-Haq δήλωσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να αφαιρεθεί η έδρα του Ισραήλ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ εάν το Ισραήλ αγνοήσει άλλη μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΔ, λέγοντας ότι η πίστη του κοινού στο διεθνές δίκαιο «κρέμεται από μια κλωστή».

Η νομική αμφισβήτηση προέκυψε από την ψηφοφορία 137 έναντι 12 στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο για την αναζήτηση συμβουλευτικής γνωμοδότησης του ΔΔΔ σχετικά με το αν το Ισραήλ, ως υπογράφων τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, παραβιάζει τις ασυλίες και τα προνόμια που υποχρεούνται να παρέχουν τα κράτη μέλη σε όργανα του ΟΗΕ, όπως η Unrwa.

Ο οργανισμός δεν παρέχει απλώς βοήθεια στους Παλαιστίνιους, αλλά λειτουργεί επίσης ιατρικές υπηρεσίες και σχολεία στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα γειτονικά κράτη. Έξι σχολεία της Unrwa στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν ήδη κλείσει, αντικείμενο μιας ξεχωριστής εγχώριας δικαστικής προσφυγής που ασκήθηκε από την Adalah, μια παλαιστινιακή ομάδα νομικών δικαιωμάτων.

Πηγή: Guardian

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων