Οι Γάλλοι ξεγυμνώθηκαν – Γιατί ο πόλεμος Ινδίας – Πακιστάν έδειξε τη σαρωτική υπεροχή των ρωσικών Brahmos έναντι των SCALP

Crash-test για την πυραυλική τεχνολογία Ρωσίας – Γαλλίας ο ινδιοπακιστανικός πόλεμος
Η σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν αποκάλυψε τη συντριπτική υπεροχή της ρωσοϊνδικής πυραυλικής τεχνολογίας, καθώς οι υπερηχητικοί BrahMos διέλυσαν τα γαλλικά SCALP-EG, εκθέτοντας τη Δύση και επιβεβαιώνοντας τη ρωσική κυριαρχία στον σύγχρονο πόλεμο πυραύλων.
Ειδικότερα, o υπερηχητικός πύραυλος cruise BrahMos της Ινδίας, o οποίος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Ρωσία, φέρεται να ξεπέρασε σε απόδοση τα γαλλικής προέλευσης SCALP-EG που απέκτησε η χώρα από τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης με το Πακιστάν.
Η σύγκρουση προκλήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Pahalgam, στην ινδικά διοικούμενη περιοχή του Kashmir.
To Νέα Δελχί απέδωσε την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 7 Μαΐου, όταν η Ινδία εξαπέλυσε φονικά αντίποινα εναντίον του Πακιστάν.
Οι δύο χώρες αντάλλαξαν πλήγματα τόσο κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (Line of Control), όσο και πέραν των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, για τις επόμενες τρεις ημέρες.
Η εκεχειρία ανακοινώθηκε στις 10 Μαΐου.
Crash-test για την πυραυλική τεχνολογία Ρωσίας – Γαλλίας
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν και τους δύο πυραύλους — BrahMos και SCALP-EG — για την επίθεση σε πακιστανικούς στόχους.
Ωστόσο, ενδείξεις δείχνουν ότι το πρώτο παρουσίασε ανώτερη απόδοση.
Η Ινδία προμηθεύτηκε άγνωστο αριθμό SCALP-EG — το γαλλικό όνομα για τον πύραυλο Storm Shadow — το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale.
Το SCALP-EG είναι ένας γαλλοβρετανικός, χαμηλής παρατηρησιμότητας, υποηχητικός πύραυλος cruise που εκτοξεύεται από αέρα και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 από τις Matra και British Aerospace, ενώ σήμερα κατασκευάζεται από την MBDA.
Διαθέτει σύστημα πλοήγησης με αδρανειακή καθοδήγηση υποβοηθούμενη από GPS και σύστημα αντιστοίχισης μορφολογίας εδάφους.
Για την τελική καθοδήγηση, είναι εξοπλισμένο με σύστημα αντιστοίχισης σκηνών υπέρυθρης απεικόνισης.
Η μέγιστη εμβέλεια του SCALP-EG είναι 560 χιλιόμετρα, με ταχύτητα Mach 0,95.
Ωστόσο, η Ινδία παρέλαβε μια υποβαθμισμένη έκδοση εξαγωγής με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων.
Τα Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) αποτελούν τον κύριο φορέα του πυραύλου.
O θρυλικός Οniks έδειξε τον δρόμο στην κατασκευή των Brahmos
Αντιθέτως, το BrahMos αναπτύχθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας της Ινδίας και την NPO Mashinostroyeniya της Ρωσικής Ομοσπονδίας, βασισμένο στον πύραυλο P-800 Oniks, επίσης κατά τη δεκαετία του 1990.
Όπως και ο ρωσικής κατασκευής Oniks, το BrahMos μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως Mach 3, με την τελευταία του έκδοση να έχει εμβέλεια άνω των 800 χιλιομέτρων.
Κατά την προσέγγισή του στον στόχο, μπορεί να πετάξει σε ύψος μόλις 3-10 μέτρων για αποφυγή εντοπισμού.
Το BrahMos χρησιμοποιεί ένα σύνθετο σύστημα καθοδήγησης, βασισμένο σε δορυφορική αδρανειακή πλοήγηση και ανθεκτικό στις παρεμβολές ενεργό ραντάρ καθοδήγησης.
Αν και σχεδιάστηκε αρχικά για στόχους στη θάλασσα, μπορεί εξίσου αποτελεσματικά να πλήξει στόχους ξηράς.
Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Η αερομεταφερόμενη έκδοσή του, που χρησιμοποιείται από τα Su-30MKI της IAF, λέγεται πως έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων — διπλάσια από αυτή του SCALP-EG.
Κατά την τελευταία σύγκρουση, πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρκετοί πύραυλοι SCALP-EG αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα της χώρας.
Δεν μπορεί να καταρριφθεί η υπερηχητική ισχύς του Brahmos!
Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μετά την εκεχειρία επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος αυτού του τύπου συνετρίβη εντός πακιστανικού εδάφους.
Αντιθέτως, δεν υπάρχουν αναφορές για αποτυχία ή κατάρριψη κάποιου BrahMos, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση περί ανώτερης απόδοσης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.
Ο πύραυλος Oniks έχει αποδώσει εξαιρετικά κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, με Ουκρανούς αξιωματούχους να παραδέχονται ότι η αναχαίτισή του είναι σχεδόν αδύνατη.
Από την άλλη πλευρά, οι πύραυλοι SCALP-EG που παραδόθηκαν στην Ουκρανία είχαν αρχικά αποτελεσματική δράση, προτού σχεδόν εξουδετερωθούν πλήρως από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.
Φυσικά, τα δύο βλήματα δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία — για παράδειγμα, το BrahMos διαθέτει δυνατότητες κατά πλοίων — ωστόσο, μπορούν να συγκριθούν στο πλαίσιο της πρόσφατης ινδοπακιστανικής σύγκρουσης, καθώς χρησιμοποιήθηκαν αμφότερα από αέρος για πλήγματα εναντίον στόχων εδάφους.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.