Οι δασμοί Τραμπ «κλειδώνουν» τη μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 2,5%, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης στον απόηχο των δασμών που έχει επιβάλλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας συνεδριάζει σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές,
Οι αγορές ανέκτησαν την ψυχραιμία τους αυτή την εβδομάδα, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακτούν ορισμένες από τις απώλειες και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να πέφτουν. Αλλά ο S&P 500 εξακολουθεί να είναι 4% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ παραμένει υψηλότερη κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι αναλυτές έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών υποχωρεί. Ο αντίκτυπος των δασμών, σε συνδυασμό με μα επιβράδυνση ή ύφεση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά και τις προοπτικές της ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδει το Poliito, ανάλυση της ΕΚΤ προβλέπει ότι η επιβολή δασμών 25% στην ευρωζώνη θα μειώσουν το ΑΕΠ κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν χρόνο.
«Η δημοσιονομική στροφή της Γερμανίας και η υπόσχεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη δημιούργησαν ελπίδες για επιταχυνόμενη ανάπτυξη από το επόμενο έτος. Αυτή η αισιοδοξία αντανακλάται σε βελτιωμένους δείκτες εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στη συνιστώσα των προσδοκιών» γράφει ο Πίτερ Βάντεν Χούτε, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ING. «Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακοινώσεις δασμών έχουν αλλάξει το τοπίο» πρόσθεσε.
Είναι μια εκτίμηση που συμμερίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. «Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί μαζικά» προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Γιοακίμ Νάγκελ, διοικητής της γερμανικής Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. «Η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα κάνει το καθήκον της» πρόσθεσε.
Πριν από την ανακοίνωση στις 2 Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζητούσε κατά πόσον έπρεπε να σταματήσει ή να επιβραδύνει τη μείωση επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός επέστρεφε κοντά στον στόχο του 2%. Ωστόσο, οι προοπτικές μιας παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης έχουν δώσει νέα ώθηση στα «περιστέρια» εντός του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλουά δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια «σύντομα».
«Οι αλλαγές από τις 2 Απριλίου συνηγορούν υπέρ μιας επικείμενης περικοπής», είπε.
Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό τον Απρίλιο, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, υποδηλώνει ήδη υποτονική οικονομική δραστηριότητα, με την καθαρή ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις να μειώνεται κατά 3%. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι πιο αργός από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω των υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Οι αναλυτές βλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 1,9% το 2026 και 2% το 2027, μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος. Αναμένουν επίσης ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, ελαφρώς πιο αργά από ό,τι προηγουμένως, προτού ανεβάσει και πάλι ταχύτητα.
Σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει δύο φορές ακόμη τα επιτόκια τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. «Ακόμη και με το “πάγωμα” των δασμών, η μείωση του Απριλίου εξακολουθεί να φαίνεται λογική» δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase, Γκρεγκ Φουζέσι. «Μια περικοπή τον Ιούνιο μπορεί επίσης να μην είναι πολύ αμφιλεγόμενη», αν και η πορεία από εκεί και έπειτα εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ» είπε.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.