Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Την ώρα που ο Χρυσός έχει αποδοθεί σε μία “nonstop” ανοδική κίνηση, καταγράφοντας συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά (πρωτού πιεστεί την Παρασκευή) και όλο και περισσότεροι από τους επενδυτικούς οίκους δίνουν νέες υψηλότερες τιμές – στόχους, οι Έλληνες επενδυτές παραμένουν σταθερά πωλητές χρυσών λιρών. Συνεχίζουν έτσι, μία παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική, διατηρώντας την χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας, “απαγορεύοντας”, ουσιαστικά, σε όσους θα ήθελαν να αγοράσουν χρυσό στην φυσική του μορφή, αυτή την επιλογή.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, και σύμφωνα με την GoldSwitzerland, «τα $3.000 ήταν ένας ‘μαγνήτης’ για τον χρυσό. Αλλά δεν είναι στόχος, δεν είναι καν τιμή στην οποία ο χρυσός θα εδραιωθεί. Είναι απλά ένας στρογγυλός αριθμός. Πολλοί επενδυτές δεν έχουν αγοράσει Χρυσό πρόσφατα, καθώς περίμεναν μια διόρθωση. Αλλά είναι απίθανο ο χρυσός να κάνει παύση σε αυτό το επίπεδο. Αντίθετα, πιθανότατα θα δούμε επιτάχυνση», σχολιάζει παρά την πίεση της χθεσινής ημέρας.
«Οι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε ETFs Χρυσού με τον ταχύτερο ρυθμό μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς αυξάνονται οι φόβοι, οι εισροές στα ETFs που επενδύουν στον χρυσό ξεπέρασαν τα $19,2 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μετά την πανδημία», σύμφωνα με εκτιμήσεις της Standard Chartered.
Η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν στα $3.300 – $3.400 φέτος. Η Goldman Sachs βλέπει τώρα τα $3.300 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Macquarie άνοδο έως τα $3.500.
Τρία διαφορετικά σενάρια για την Αμερικανική Οικονομία, που όλα όμως ευνοούν τον Χρυσό, έδωσε η HSBC.
Ειδικότερα, τα σενάρια είναι τα εξής:
- Ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ: Ένα κλασικό “risk-off” περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση του Δολαρίου, χαμηλότερες αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων και μείωση των επενδύσεων σε ριψοκίνδυνα Περιουσιακά Στοιχεία, ενισχύοντας την τιμή του χρυσού.
- Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό: Σε αυτή την περίπτωση, οι αποδόσεις των Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων θα παρέμεναν καθηλωμένες, η πορεία του Δολαρίου θα ήταν αβέβαιη, ενώ τα ριψοκίνδυνα Περιουσιακά Στοιχεία θα υποχωρούσαν, γεγονός που θα ενίσχυε σημαντικά τον χρυσό.
- Ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ: Αν η Αμερικανική Κυβέρνηση προχωρήσει σε παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων, ή ακόμα και σε νέες μειώσεις φόρων, οι αποδόσεις των ομολόγων θα παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα, το Δολάριο θα εξασθενούσε, ενώ τα ριψοκίνδυνα Περιουσιακά Στοιχεία θα δέχονταν πιέσεις, δίνοντας ώθηση στον χρυσό.
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το η.δ.τ. της 3/4/2025 η Κεντρική Τράπεζα αγόραζε την Χρυσή Λίρα στα 648,97 ευρώ και την πουλούσε στα 760,51 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στο πρώτο τρίμηνο 2025, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Κεντρική Τράπεζα μόλις 1.732 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν στην TτΕ 11.150 χρυσές λίρες.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ προς ιδιώτες έφθασαν τις 7.182 χρυσές λίρες, ενώ οι αγορές της TτΕ από ιδιώτες έφτασαν τις 48.328.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.