Οι επιχειρήσεις «τρέχουν» αλλά φοβούνται τους φόρους – Τι αποκαλύπτει ο ΣΕΒ – FinanceNews.gr

Οι επιχειρήσεις «τρέχουν» αλλά φοβούνται τους φόρους – Τι αποκαλύπτει ο ΣΕΒ - FinanceNews.gr



Η νέα έκθεση του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» για το 2024-2025 αποτυπώνει μια οικονομία με θετική προοπτική αλλά επίμονες ανησυχίες για φορολογία και τεχνητή νοημοσύνη

 

Η ελληνική επιχειρηματικότητα εκπέμπει σήμα αισιοδοξίας με συγκρατημένη ένταση. Σύμφωνα με τη νέα μεγάλη έρευνα του ΣΕΒ, «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν 2024-2025», οι περισσότερες επιχειρήσεις προγραμματίζουν νέες προσλήψεις και αυξήσεις μισθών, ωστόσο η φορολογία, η ενεργειακή επιβάρυνση και η θεσμική αβεβαιότητα παραμένουν οι βασικές αγκυλώσεις.

Η έρευνα, με 619 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών από όλη την Ελλάδα, διεξήχθη μεταξύ 27 Μαρτίου και 17 Απριλίου 2024 και φέρνει στο προσκήνιο τις πραγματικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα.

  • 55% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν προσλήψεις εντός του 2024

  • Πάνω από 50% δηλώνουν ότι θα δώσουν αυξήσεις μισθών – το ποσοστό φτάνει στο 80% στις μεγάλες

  • Η βιομηχανία ξεχωρίζει, με 8 στις 10 επιχειρήσεις να προχωρούν σε αυξήσεις

Η πρόοδος σκοντάφτει στη φορολογία, την ενέργεια και την αβεβαιότητα

Η συνολική εικόνα της οικονομίας χαρακτηρίζεται θετική – με 57% των επιχειρήσεων να δηλώνουν αισιοδοξία για το παρόν (από 37% πέρυσι). Ωστόσο, το 33% βλέπει αρνητικά το 2025, κυρίως λόγω διεθνούς αβεβαιότητας, κόστους και θεσμικών αγκυλώσεων.

Οι βασικές χρόνιες πληγές που καταγράφονται:

  • Υψηλό κόστος ενέργειας

  • Υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές

  • Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

Ο ΣΕΒ ζητά κατάργηση της προκαταβολής φόρου, μεταρρυθμίσεις στο Αναπτυξιακό Νόμο, επανεκκίνηση της δικαστικής μεταρρύθμισης και ενεργειακή στρατηγική με ευρωπαϊκή διάσταση.

#SEVBusinessPulse
📊Ο ΣΕΒ παρουσίασε την ετήσια έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν 2024-25»
Θετικά αξιολογούν οι επιχειρήσεις την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, αλλά & τη δική τους πορεία. Για το μέλλον, οι ανησυχίες είναι υπαρκτές & εντείνονται.
👉 https://t.co/4a3QPgyUmD pic.twitter.com/FhGSUkcw4T

— ΣΕΒ (@SEV_Fed) May 7, 2025

Πράσινη μετάβαση και τεχνητή νοημοσύνη: Οι χαμένες ευκαιρίες

Η κλιματική κρίση αναγνωρίζεται ως απειλή από το 51% των επιχειρήσεων, ενώ το 73,5% των μεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ήδη επηρεασμένο. Όμως, η πράσινη μετάβαση σκοντάφτει:

  • 48% δηλώνουν έλλειψη ενημέρωσης

  • Πολλές καταγγέλλουν ελλείψεις στις υποδομές και δυσκολία πρόσβασης σε πράσινη χρηματοδότηση

Την ίδια στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ουσιαστικά ανενεργή για την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων:

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι χωρίς επένδυση σε ψηφιακές δεξιότητες και στρατηγική τεχνολογικής προσαρμογής, το χάσμα θα διευρυνθεί.

Οι επενδύσεις θέλουν εμπιστοσύνη και σταθερότητα

Οι περισσότερες επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν, αλλά με εμφανή δισταγμό λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης – ειδικά για τις μικρές και μεσαίες. Η κουλτούρα συνεργειών και συγχωνεύσεων παραμένει ασθενής.

Ο ΣΕΒ προτείνει:

  • Ενεργοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης με πραγματικό αποτύπωμα

  • Σχέδιο για βιώσιμες συγχωνεύσεις, αντί για αποσπασματικές πρωτοβουλίες

Η φετινή έρευνα του ΣΕΒ δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Η ελληνική επιχειρηματικότητα δείχνει διάθεση να ανταμείψει, να επενδύσει και να προχωρήσει. Αλλά χρειάζεται περιβάλλον που να μην την τιμωρεί γι’ αυτό.

 

Διαβάστε επίσης: ΣΕΒ: Η αύξηση της παραγωγικότητας το εφαλτήριο για την αύξηση των μισθών

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων