Οι νέοι κανόνες στις εξαγορές, δάνεια με το σταγονόμετρο και οι ισχυροί που πάνε Λαύριο – FinanceNews.gr

Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν, η ασφάλεια της Κοβέσι, το μήνυμα του Δένδια και ο εφοπλιστής που τα πήρα με την τράπεζα


Από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, έμαθε η επενδυτική κοινότητα τις μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο των δημόσιων προσφορών που έφερε η κυβέρνηση, έχοντας κατά νου την επείγουσα ανάγκη να διευκολυνθεί το deal της Euronext με την ΕΧΑΕ.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση χρειαζόταν περισσότερη συζήτηση, όπως λένε οι χρηματιστές, αλλά πλέον ό,τι ήταν να γίνει έγινε και αλλάζουν άρδην οι δυνατότητες εξαγοράς μιας εισηγμένης αλλά και εξόδου από το ταμπλό του Χ.Α.

Η μεταρρύθμιση αφενός κάνει ευκολότερη τη ζωή όσων προχωρούν σε δημόσια πρόταση, κάτι που έρχεται να δώσει νέα δυναμική στον ήδη αυξημένο αριθμό των επιχειρηματικών deals.

Αφετέρου θέτει εμπόδια σε όσους μετόχους μειοψηφίας κάνουν «παιχνίδια» κερδοσκοπίας, επενδύοντας στο σενάριο ενός βελτιωμένου τιμήματος στο «παρά πέντε» και ουσιαστικά εκβιάζοντας τους προτείνοντες.

Όμως, υπάρχει και μια τρίτη διάσταση, η οποία επ’ ουδενί μπορεί να αποτιμηθεί ως θετική και αφορά τη «χαλαρότερη» προστασία των μετόχων μειοψηφίας. Οι τελευταίοι επί της ουσίας βλέπουν τη δυνατότητα αντίστασης σε ανταλλάγματα, τα οποία κρίνονται ως μη συμφέροντα για τους ίδιους, να περιορίζεται αισθητά.

Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη διάταξη περί «αναθεώρησης» (αντί «βελτίωσης» που ίσχυε μέχρι πρότινος) του προσφερόμενου τιμήματος έως και πέντε ημέρες πριν τη λήξη της δημόσιας πρότασης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον προτείνοντα ακόμη και να μειώνει το προσφερόμενο τίμημα. Ισχύει και για τη διάταξη, η οποία δίνει στον προτείνοντα την ευκαιρία να βγάλει μια εισηγμένη από το ταμπλό του Χ.Α. με απλή πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση, υπό την προϋπόθεση να προσφέρει μετοχές που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -έως τώρα χρειαζόταν το 90%.

Αυτό σημαίνει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μέτοχος μειοψηφίας, ο οποίος διαφωνεί, είναι αναγκασμένος να δέχεται ως αντάλλαγμα μετοχές μιας άλλης εταιρείας σε κάποιο άλλο χρηματιστήριο της ηπείρου με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό επενδυτικό προφίλ.

Όπως έλεγε έμπειρος χρηματιστής, παγκοσμίως η νομοθεσία για τις δημόσιες προτάσεις έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τον μέτοχο μειοψηφίας, ενώ στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε και προστατεύουμε περισσότερο αυτόν που θέλει να κάνει μια εξαγορά, ιδιαίτερα όταν αυτός θέλει να πληρώσει για το deal δίνοντας εισηγμένες σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο μετοχές.

Να δούμε πού θα βγάλει αυτό, όχι μόνο με την περίπτωση της Euronext, αλλά και με άλλες που πιθανόν να ακολουθήσουν.

Δάνεια με το σταγονόμετρο

Διαψεύδονται, προς το παρόν τουλάχιστον, οι μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης και των τραπεζών για τα δύο προγράμματα που ενεργοποιήθηκαν φέτος, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να υποστηριχθεί η αγορά και η ανακαίνιση κατοικιών.

Το «Σπίτι μου ΙΙ» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» έχουν φιλόδοξο στόχο για νέα δάνεια έως 2,4 δισ., με κονδύλια 1,3 δισ. και 300 εκατ., αντίστοιχα, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όμως, έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο και τα στοιχεία δείχνουν ότι ως τώρα τα δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσιονομικό σχέδιο για το 2026 που εστάλη στις Βρυξέλλες και δημοσιοποιήθηκε χθες, «μέχρι στιγμής (Οκτώβριος 2025), τα συμβασιοποιημένα δάνεια του ΤΑΑ ανέρχονται σε 303,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέτρου “Σπίτι Μου II” και σε 39,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέτρου “Αναβαθμίζω το Σπίτι μου”».

Και όλα αυτά, ενώ απομένει πλέον λίγος χρόνος μέχρι το τέλος Αυγούστου 2026, οπότε λήγουν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και όσα δεν έχουν υλοποιηθεί απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο» (απώλεια χρηματοδότησης).

Άργησε η πτήση της Aegean

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Μ’ αυτό τον τρόπο περιγράφει η επενδυτική κοινότητα τη χθεσινή αντίδραση στη μετοχή της Aegean Airlines, η οποία απογειώθηκε (έστω και με καθυστέρηση) κατά +3%, πετυχαίνοντας την υψηλότερη ημερήσια άνοδο από τις 11 Αυγούστου.

Το αποτέλεσμα είναι η τιμή της εισηγμένης να επιστρέφει στα 13,7 ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με το καλύτερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου. Η ανοδική κίνηση έρχεται ως επισφράγιση δύο βασικών εξελίξεων, οι οποίες αφορούν α) το ευνοϊκό περιβάλλον του χαμηλότερου κόστους στα  αεροπορικά καύσιμα, κάτι το οποίο βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους, και β) την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή.

Αν και η απόσταση από τα ιστορικά ρεκόρ του Αυγούστου (15 ευρώ/μετοχή) παραμένει στην περιοχή του -10%, η ανοδική κίνηση έρχεται να βελτιώσει τις προοπτικές της εισηγμένης, η οποία αποτιμάται σε περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο απ’ όλα, βέβαια, είναι το αξιοσημείωτο discount έναντι των ομοειδών στο εξωτερικό, με τον δείκτη P/E (τιμή προς κερδοφορία) της Aegean να «παίζει» στο 7,7x έναντι 12,3x στην Ευρώπη και 17x παγκοσμίως.

Μεγάλα ονόματα «χτυπάνε» το Λαύριο

Μια «μάχη» μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων θα δοθεί για το λιμάνι του Λαυρίου, αν και με κάποιες καθυστερήσεις στον διαγωνισμό του Υπερταμείου, καθώς έχουν υποβληθεί δύο ενστάσεις και δεν θα ανοίξουν στις 21 Οκτωβρίου οι προσφορές, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Από τα 6 προεπιλεγμένα και τα 8 που αρχικά συμμετείχαν, οι πέντε που τελικά διεκδικούν το λιμάνι είναι ο κορυφαίος εγχώριος όμιλος υποδομών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… μαζί με την γνωστή εταιρεία κρουαζιέρας CELESTYAL, η Olympic Marine του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου… μαζί με την Cruise Terminal Investment Limited Sarl (που ανήκει στην MSC Cruises), η Jet Plan Shipping (μέλος της γνωστής ακτοπλοϊκής SEAJETS), η Israel Shipyards Industries, και το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ, Beaufort Sea Shipping Corporation, ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Μασσαλία στη Γαλλία, Newsphone Hellas.

Οι οικονομικές προσφορές έρχονται και έχει αξία να δούμε πόσο ψηλά θα ανεβούν, μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμών για άλλους λιμένες όπου το τίμημα ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Η ανάπτυξη του λιμανιού έχει ήδη αποτελέσει «κράχτη» για επενδύσεις στην γύρω περιοχή… ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς το Λαύριο, αλλά και το σχέδιο επέκτασης της Αττικής Οδού στην περιοχή.

Ενδιαφέρον έχει και το μοντέλο αξιοποίησης που θα προκρίνει κάθε σχήμα, αν δηλαδή θα έχει ως «αιχμή» την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό, την ακτοπλοΐα, το εμπόριο ή άλλες χρήσεις. Λογικά, η πλέον πλήρης προσφορά θα είναι αυτή που θα συμπεριλαμβάνει ποικιλία χρήσεων, με το προσφερόμενο τίμημα προφανώς να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

«Ήπιε» 100 εκατ. το METAXA

Μπορεί το METAXA για τους Έλληνες να είναι ένα πολύ δυνατό brand name, συνώνυμο του κονιάκ και να βρίσκεται ήδη σε 60 χώρες, ωστόσο φαίνεται πως οι Βέλγοι της Financière Rémy Cointreau βλέπουν ευκαιρία και σε άλλες χώρες και επενδύουν σοβαρά κεφάλαια.

Μετά τη χορήγηση ενδοομιλικού δανείου 17 εκατ. ευρώ προς την Σ.&Η.&Α. ΜΕΤΑΞΑ Μονοπρόσωπη Α.Β.Ε…., η ελληνική θυγατρική προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα ίδια κεφάλαιά της σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ

Μένει να φανεί αν οι Βέλγοι φτιάχνουν τον ισολογισμό για να μπουν σε χρηματιστήριο μικρό που θα τους βγάλει στην Euronext αν όλα πάνε καλά, ή αν απλά αποφάσισαν ότι το κονιάκ θα είναι η επόμενη τεκίλα…

Η Κυριακούλης και οι φιλόδοξοι αδελφοί Τζώρτζη

Μια άτυπη ενημέρωση από την Κυριακούλης, που σε άλλες εποχές φιγουράριζε ως εταιρεία με μεγάλες προοπτικές, ήρθε για να πείσει(?) ότι πνέουν νέοι άνεμοι και ξημερώνει «νέα εποχή» υπό τη νέα μετοχική ηγεσία των αδελφών Ρήγα και Παναγιώτη Τζώρτζη.

Οι κινήσεις κυρίως σημειολογική αξία μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έχουν εν αρχή, χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι φέρνει την νέα εποχή και το αν όσα γίνονται είναι αρκετά ή έρχονται και άλλα θα το δείξει ο χρόνος. Λοιπόν, η Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή, αλλάζει όνομα, ύφος και φιλοσοφία και μετονομάζεται σε Y/KNOT Invest, ενώ προβλέπεται πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε μεγάλο εύρος τιμών, μεταξύ 0,60 και 8,00 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο: 2,01 ευρώ) και η διεύρυνση του εταιρικού σκοπού, με είσοδο στον τομέα της φιλοξενίας, πέρα από τη ναυτιλία, το yachting και τη διαχείριση μαρινών.

Μένει να φανεί τι σημαίνουν όλα αυτά και κάποια άλλα, όπως αποτυπώθηκαν στην άτυπη ενημέρωση: Καινοτομία και ανάπτυξη προϊόντων, Εμπειρία πελάτη με φιλοσοφία “Customer First – Digital First”, Οργανωτική ανανέωση και επένδυση στους ανθρώπους, Δημιουργία αξίας για τους μετόχους και την κοινωνία κ.λπ.

Θα μετουσιωθούν, άραγε, όλα αυτά σε πράξεις και deals ώστε η εταιρεία να «φανεί» ξανά και να γίνει ορατή στην τουριστική και επενδυτική αγορά;

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων