Οι 11 λόγοι που έφεραν τα ρεκόρ στο χρηματιστήριο


Οι διεθνείς αγορές ακολουθούν για μια ακόμη φορά τη στάση που τηρούν κατά τα τελευταία χρόνια: έπειτα από ένα αρχικό μούδιασμα, καταφέρνουν να ισορροπούν και τελικά να ξεπερνούν αρνητικές εξελίξεις και αβεβαιότητες που, αν συνέβαιναν κατά το παρελθόν, θα μπορούσαν να γκρεμίσουν τα επίπεδα των τιμών των μετοχών.

Έτσι, αυτό που είχε συμβεί με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αυτό που συνέβη με την εκλογή Τραμπ, το ίδιο επαναλαμβάνεται με τον πόλεμο δασμών που φαίνεται να ξετυλίγεται μπροστά μας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που δρομολογούνται από τον Τραμπ για να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέσα σ’ αυτό το… ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον, το 2025 ξεκίνησε με κέρδη για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με καταλύτες όχι μόνο τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και τις «ευλογίες» των αναλυτών, αλλά επίσης με μια ευρεία σειρά θετικών εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα στις πρώτες 45 ημέρες της νέας χρονιάς.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι, παρά τη μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία τετραετία, οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών τίτλων παραμένουν στα ίδια ελκυστικά επίπεδα εξαιτίας της παράλληλης εκτίναξης των εταιρικών κερδών.

«Άραγε, όλοι αυτοί οι διαχειριστές των μεγάλων επενδυτικών funds και όλοι εκείνοι οι αναλυτές των διεθνών οργανισμών και οίκων δεν παρακολουθούν δελτία ειδήσεων; Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας και οι διεθνείς τιμές των μετοχών να διατηρούν τις δυνάμεις τους και μάλιστα σε αποτιμήσεις ιστορικών ρεκόρ;

Οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων δεν φοβούνται επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος; Φοβούνται, αλλά δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν; Βλέπουν κάτι άλλο που δεν βλέπουμε όλοι οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί; Να ποντάρουν άραγε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει σύντομα και πως αυτό θα οδηγήσει σε πτώση τις ενεργειακές τιμές;».

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει γνωστός αναλυτής τις τρέχουσες εξελίξεις, συμπληρώνοντας πως «αν σε μια διαφορετική χρονική συγκυρία είχαμε τις ΗΠΑ να απειλεί τους πάντες, ένα μπαράζ δασμών να βρίσκεται μπροστά μας (ενδεχομένως να δούμε την επιβολή δασμών και της Ευρώπης προς την Κίνα), το ενεργειακό μέτωπο να ξανανοίγει, τη Γερμανία και τη Γαλλία χωρίς κυβερνήσεις και την επόμενη μέρα της αμερικανικής οικονομίας εντελώς αβέβαιη, φαντάζομαι ότι οι αγορές θα είχαν τρομοκρατηθεί και οι τιμές των μετοχών θα είχαν γκρεμιστεί. Τώρα, όμως, αντιδρούν σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό»

Ακόμη πιο περίεργο, πάντως, είναι πως με παρόμοιο τρόπο έχουν αντιδράσει οι αγορές απέναντι και στις υπόλοιπες έντονες αβεβαιότητες που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους κατά τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα απέναντι στις δύο πολεμικές αναμετρήσεις στη Μέση Ανατολή, δείχνοντας πως οι τιμές των μετοχών -με εξαίρεση κάποιες αρχικές αναταράξεις- δεν επηρεάζονται πτωτικά, από τη στιγμή που δεν αλλάζουν σε σημαντικό βαθμό οι τιμές στην ενέργεια, το επίπεδο του πληθωρισμού και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών ανά τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, προφανές είναι πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι αγορές θα παραμείνουν αδιάβροχες στις εξελίξεις που διαγράφονται, ιδίως όταν εκδηλώνονται φόβοι για διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ και, κυρίως, για ένα ακόμη ανοδικό επερχόμενο κύμα στο ενεργειακό κόστος, πράγμα που αναμφίβολα θα επιδεινώσει τα εταιρικά αποτελέσματα. Το σχετικά ευχάριστο πάντως είναι ότι για μια σειρά από αιτίες, απέναντι σε μια ενδεχόμενη κρίση:

  • Η Ευρωζώνη είναι περισσότερο θωρακισμένη ή, καλύτερα, λιγότερο ευάλωτη- από τις ΗΠΑ (π.χ. ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα, καλύτεροι δείκτες δημόσιου χρέους, χαμηλότερο ύψος επιτοκίων).
  • Και η Ελλάδα είναι περισσότερο θωρακισμένη ή, καλύτερα, λιγότερο ευάλωτη από την Ευρωζώνη (υψηλότερος προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης, ελκυστικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, πολιτική σταθερότητα, ισχυρά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα).

Με το δεξί το 2025

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε το 2024 την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου, ενώ παράλληλα κέρδη καταγράφει και κατά τις πρώτες 45 ημέρες του νέου έτους. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη βελτίωση των εταιρικών κερδών, με αποτέλεσμα να έχουμε τη διατήρηση των επενδυτικών δεικτών στα ίδια περίπου επίπεδα, πέραν του ότι κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεσολάβησαν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το Ελληνικό Δημόσιο, η εξυγίανση των τραπεζών και η πρόοδος της διαδικασίας για τη μετάταξη του Χ.Α. στις αναπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές (έχει ενταχθεί στη λίστα παρακολούθησης δύο μεγάλων επενδυτικών οίκων).

Ειδικότερα, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στις πρώτες 45 ημέρες της φετινής χρονιάς και που τονώνουν το κλίμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων:

  1. Η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75%) από την ΕΚΤ μέσα στον Ιανουάριο και προοπτικές για νέες αποκλιμακώσεις έως το προσεχές φθινόπωρο. Να σημειωθεί ότι -εκτός των άλλων- η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ οδηγεί αυτόματα και σε υποχώρηση του συντελεστή φορολόγησης των εγχώριων θεσμικών επενδυτών (Αμοιβαία Κεφάλαια, ΑΕΕΑΠ, ΑΕΕΧ), με ό,τι αυτό σημαίνει για την αγορά.
  2. Επιτυχής εισαγωγή του 13% της Titan America (θυγατρικής του ομίλου Titan) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους αναδόχους να έχουν το δικαίωμα πώλησης ενός επιπλέον 3% μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
  3. Η πλήρης κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Aktor Group, παρά το μεγάλο μέγεθός της (200 εκατ. ευρώ).
  4. Η πολύ μεγάλη υπερκάλυψη (11 φορές) στη δημόσια εγγραφή της Alter Ego Media (θύμισε «παλιές, καλές ημέρες») και στη συνέχεια ανοδική πορεία της μετοχής.
  5. Παρουσιάσεις στους αναλυτές με φόντο την εισαγωγή του ομίλου Φάις στο Χ.Α. και του placement που ετοιμάζει η Attica Group.
  6. Οι πρώτες καταβολές ή ανακοινώσεις εισηγμένων εταιρειών για χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (π.χ. Coca Cola HBC, Πλαστικά Θράκης, HellenIQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ideal) συνολικού ύψους 749. εκατ. ευρώ και τα πρώτα θετικά μηνύματα για τη φετινή μερισματική πολιτική των τραπεζών. Κανείς δεν θα εκπλαγεί, αν οι φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών κυμανθούν κοντά στα 5 δισ. ευρώ, έναντι 4,2 δισ. πέρυσι και μόλις γύρω στα 2 δισ. ευρώ κατά τα προηγούμενα χρόνια.
  7. H σειρά εκθέσεων από ελληνικούς και ξένους οίκους που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο 2025 (βλέπε στοιχεία σχετικού πίνακα) με τιμές-στόχους πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α.
  8. Η αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας ελληνικών τραπεζών από διεθνείς οίκους.
  9. Το μπαράζ από deals και συζητήσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν εισηγμένες εταιρείες (π.χ. πώληση της Μπαρμπα-Στάθης στην Ideal, συζητήσεις για απόκτηση του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, επέκταση της Titan στη ΝΑ Ασία, εξαγορές στον κλάδο πληροφορικής, όπως της SystemCom από την Q&R και της Vitamin Media από τη Softweb, συνεργασία Lavipharm και iNova Pharmateutical για νέο αντισηπτικό φάρμακο).
  10. Το συνεχιζόμενο θερμό κλίμα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με εκδήλωση ενδιαφέροντος από Ελλάδα και εξωτερικό.
  11. Η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν κάποια φορολογικά κίνητρα για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χ.Α. (κατά κύριο λόγο στην Εναλλακτική Αγορά), η μείωση του συντελεστή φορολογίας επί των τόκων των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων από το 15% στο 5%, καθώς και σημεία εκλογίκευσης (ασαφή ακόμη) στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ (αφορά σειρά εισηγμένων όπως Prodea, Noval, Premia, BriQ, Trastor, Trade Estates, Orilina, Μπλε Κέδρος). Ειδικότερα για τον συγκεκριμένο κλάδο, το 2025 αναμένονται υψηλότερες χρηματικές διανομές σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων