Ομαδική αμνησία

Ομαδική αμνησία



Στο υπουργείο Εργασίας καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να πείσουν τους εργαζόμενους, πως πέτυχαν το ακατόρθωτο: Αύξησαν σημαντικά τους μισθούς τους. Επειδή όμως «δεν βγαίνει» ο λογαριασμός, μιας και οι κατώτατες αποδοχές αναπροσαρμόστηκαν περίπου κατά 1,3 ευρώ ημερησίως, επιλέγουν μια σειρά από τρικ!

Το πιο ευφάνταστο εξ αυτών είναι η συσχέτιση των σημερινών μισθών με το 2019. Όλα, για την κυβέρνηση, όχι μόνο για το υπουργείο Εργασίας, ξεκίνησαν τότε. Έφτασαν στο σημείο να τονίζουν μεταξύ άλλων πως τα 880 ευρώ (μεικτά) που θα ανέλθει ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, συνιστούν «σωρευτική αύξηση 230 ευρώ μηνιαίως ή 3.220 ευρώ ετησίως από το 2019»! Δηλαδή, μάλλον οι εργαζόμενοι, τότε το 2019, έπεσαν σε λήθαργο, ή καλύτερα έπαθαν ομαδική αμνησία και ξύπνησαν τώρα, έξι χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι ο μισθός τους αυξήθηκε κατά… 230 ευρώ τον μήνα ή 3.220 ευρώ τον χρόνο!

Προφανώς, αυτές οι… πονηράδες έχουν έναν στόχο: Επικοινωνιακό.

Επειδή όμως η χώρα προϋπήρχε του 2019, ας θυμίσουμε στο υπουργείο Εργασίας μερικές χαρακτηριστικές μισθολογικές «στιγμές», που επίμονα παραβλέπει:

  • Το 2011 ο κατώτατος μισθός, μετά από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, διαμορφώθηκε στα 751 ευρώ μικτά. Άρα, μετά από 14 χρόνια, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί φέτος κατά 129 ευρώ. Μικρή λεπτομέρεια: Οι εργαζόμενοι δεν έπεσαν σε λήθαργο, ούτε έπαθαν ομαδική αμνησία αυτά τα 14 έτη. Εργάστηκαν και υποχρεώθηκαν να ζουν με αυτούς τους μισθούς, που ήταν και παραμένουν πολύ κάτω από τις πραγματικές τους ανάγκες. Εκτός αν θεωρεί η σημερινή κυβέρνηση πως τα 743 ευρώ καθαρά που θα εισπράττει εφεξής ένας εργαζόμενος χωρίς προϋπηρεσία, που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, αποτελούν βιώσιμη μισθολογική συνθήκη. Ή ακόμα καλύτερα τα 762 ευρώ καθαρά που θα εισπράττει ένας εργαζόμενος με δύο ή περισσότερα παιδιά!
  • Το 2012 ο κατώτατος μισθός, με μια απλή πράξη υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία στήριζε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, μειώθηκε στα 586 ευρώ μικτά. Παράλληλα δημιουργήθηκε το μόρφωμα του υποκατώτατου μισθού για νέους έως 25 ετών, που ήταν στα 511 ευρώ μικτά.
  • Παράλληλα την ίδια χρονιά, ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού άλλαξε. Από τότε οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα φαίνεται ολοκάθαρα στις τσέπες των εργαζομένων.

Επίσης, για να μην ξεχνιόμαστε, ο κατώτατος μισθός αποτελεί μια σημαντική, αλλά μικρή παράμετρο του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θεωρούνται η καλύτερη διασφάλιση για υψηλότερες αμοιβές, πέραν του κατώτατου μισθού, βρίσκονται σε… αγρανάπαυση. Είναι τέτοιες οι διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, που τα αντικίνητρα για να υπογραφθούν νέες ΣΣΕ, προκαλούν θυμηδία.

Υπενθυμίζουμε:

  • Σήμερα, ακόμα και αν υπογραφεί μια ΣΣΕ, για να καταστεί «γενικώς υποχρεωτική» στις επιχειρήσεις ενός κλάδου, πρέπει να υπερβεί το εμπόδιο του 50% + 1. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι πρέπει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών να προσκομίσουν επίσημα στοιχεία στο υπουργείο Εργασίας, με τα οποία θα αποδεικνύεται ότι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον τους μισούς, συν έναν, από όσους εργάζονται ή έχουν επιχειρήσεις στον κλάδο τους. Κάτι τέτοιο φυσικά, είναι πολύ δύσκολο έως πρακτικά αδύνατο να συμβεί, σε μια ελληνική αγορά χαοτική, με το 90% των επιχειρήσεων να είναι πολύ μικρές (0-9 άτομα). Ο υπολογισμός του πλήθους των επιχειρήσεων με ακρίβεια, ή των εργαζομένων που απασχολούν, μοιάζει με ξεκάθαρο αντικίνητρο επέκτασης μιας ΣΣΕ. Αφήστε που υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που επιλέγουν να βρεθούν εκτός του σωματείου που τις εκπροσωπεί, κάνοντας ακόμα πιο θολό το τοπίο.
  • Αν τα δύο μέρη (εργαζόμενοι και εργοδότες) δεν συμφωνήσουν, θεωρητικά υπάρχει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας για να προσφύγουν. Εκεί θα πρέπει να ζητήσουν την παρέμβαση του ΟΜΕΔ, να ορίσει την όποια νέα ΣΣΕ. Μόνο που εδώ και χρόνια η προσφυγή στον Οργανισμό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη! Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να βρεθεί εργοδοτικό σωματείο που δεν συμφωνεί με μια πρόταση από την πλευρά των εργαζομένων, και θα αποδεχτεί να μεταφερθεί στο θέμα στον ΟΜΕΔ;

Προφανώς, αν δεν αλλάξουν αυτές οι διατάξεις, δεν πρόκειται να διορθωθεί η μισθολογική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Και το αρμόδιο υπουργείο, όπως και η κυβέρνηση ευρύτερα, θα «πανηγυρίζουν» για το 1,3 ευρώ την ημέρα, που έδωσαν αύξηση για φέτος σε μια μερίδα εργαζομένων. Παρακαλώντας, όλοι οι υπόλοιποι να έχουν υποστεί… ομαδική αμνησία για να μη θυμούνται.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων