Ομόλογα: Η αβεβαιότητα «φρενάρει» τις αποδόσεις στην ευρωζώνη – Στήριγμα τα Bunds

financialreport.gr



Ομόλογα: Περιορισμένες προσδοκίες για επιτόκια, αυξημένη ζήτηση για ασφάλεια – Γερμανικό 10ετές σε χαμηλά 3μήνου – Πού κινούνται Ιταλία και Ελλάδα

 

Η ένταση στο διεθνές γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να στρέφονται εκ νέου σε τίτλους ασφαλούς καταφυγίου. Το γερμανικό 10ετές, σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τους αμερικανικούς δασμούς, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νευρικότητα στις μετοχές ενισχύουν τη ζήτηση για σταθερού εισοδήματος επενδύσεις.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund διαμορφώθηκε στο 2,709%, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά το 2,697%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, σε περιόδους αυξημένου ρίσκου, τα γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως «άγκυρα» στα χαρτοφυλάκια, απορροφώντας μέρος των κραδασμών.

Δασμοί ΗΠΑ και γεωπολιτική ένταση στηρίζουν τα ασφαλή καταφύγια

Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής προσωρινού παγκόσμιου εισαγωγικού δασμού 10% από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με συζητήσεις για πιθανή αύξησή του στο 15%. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις αναφορές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχόμενης στρατιωτικής κλιμάκωσης έναντι του Ιράν, ενισχύει την επιφυλακτικότητα των αγορών.

Αναλυτές ευρωπαϊκών τραπεζών σημειώνουν ότι, βραχυπρόθεσμα, τα Bunds αναμένεται να διατηρήσουν τη στήριξή τους, καθώς οι αγορές προεξοφλούν αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο και αποφεύγουν πιο επιθετικές τοποθετήσεις σε μετοχικά assets.

ΕΚΤ και πληθωρισμός: Περιορισμένα περιθώρια άμεσης κίνησης

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες βρίσκονται «σε καλή κατάσταση», περιορίζοντας τις προσδοκίες για άμεσες μεταβολές επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβεβαιώθηκε στο 1,7% για τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων αποτιμούν περίπου 25% πιθανότητα μείωσης επιτοκίων έως το τέλος του έτους, ένδειξη ότι η αγορά δεν αναμένει επιθετική χαλάρωση.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες επιτοκίων, κινήθηκε οριακά υψηλότερα στο 2,056%, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.

Ιταλία και Ελλάδα: Σταθεροποίηση με ήπια σύγκλιση spreads

Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,315%, περιορίζοντας το spread έναντι του γερμανικού στις περίπου 59 μονάδες βάσης. Η σταθεροποίηση αυτή υποδηλώνει ότι, παρά τη διεθνή ένταση, οι αγορές δεν τιμολογούν αυξημένο δημοσιονομικό κίνδυνο για την Ιταλία.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές διαμορφώθηκε στο 3,32%, ενώ η απόδοση του πενταετούς κινήθηκε στο 2,62%. Τα επίπεδα αυτά αντανακλούν τη σχετική ανθεκτικότητα των ελληνικών τίτλων, με το spread έναντι του γερμανικού Bund να παραμένει ελεγχόμενο.

Αγορά σε στάση αναμονής

Συνολικά, η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινείται σε καθεστώς στάσης αναμονής. Η αβεβαιότητα γύρω από το εμπορικό μέτωπο των ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι αποδόσεις συγκρατούνται και η διάθεση ανάληψης ρίσκου περιορίζεται.

Η πορεία των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση των δασμών από την Ουάσινγκτον, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδείξεις που θα δώσει η ΕΚΤ για τη στρατηγική της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης; Ευρωομόλογα: Η νέα ώθηση για το ευρώ, οι ισορροπίες Γερμανίας-Γαλλίας και το στοίχημα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων