ΟΠΑΠ: Μοναδικός διεκδικητής στο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία – FinanceNews.gr

ΟΠΑΠ: Μοναδικός διεκδικητής στο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία - FinanceNews.gr


ΟΠΑΠ: Κούρσα για έναν εξελίσσεται ο διαγωνισμός του Υπερταμείου για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, διαχείρισης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Στην πρώτη φάση συμμετείχαν ο ΟΠΑΠ μέσω της θυγατρικής του Opap Investment και η Brightstar Global Solutions Corporation (πρώην GTECH). Ωστόσο, μετά τον έλεγχο των φακέλων, η Brightstar αποκλείστηκε λόγω ελλείψεων, ενώ δεν κατέθεσε ένσταση. Έτσι, στη δεύτερη φάση συνεχίζει μόνο ο ΟΠΑΠ.

Η διαδικασία που ακολουθεί προβλέπει πρόσβαση του επενδυτή στα οικονομικά στοιχεία και κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς έως τον Νοέμβριο. Σήμερα, τα Κρατικά Λαχεία εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία ΟΠΑΠ (83,5%) – Scientific Games (16,5%), με τη σύμβαση να λήγει τον Απρίλιο του 2026. Το Υπερταμείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη πλειοδότη μέχρι το τέλος του 2025.

Από το Υπερταμείο υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη μίας μόνο προσφοράς δεν αποτελεί εμπόδιο, αρκεί αυτή να μην υπολείπεται της αποτίμησης που θα εκπονήσει ο χρηματοοικονομικός του σύμβουλος.

Τα οικονομικά μεγέθη

Το 2014 η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για 12ετή παραχώρηση με τίμημα 190 εκατ. ευρώ και ετήσιο μεταβλητό τέλος 30% επί των καθαρών εσόδων, με κατώτατο όριο τα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑΠ, την περίοδο 2014–2024 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν σε 1,38 δισ. ευρώ. Την τετραετία 2016–2019 τα GGR ξεπερνούσαν τα 155 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ την τελευταία τετραετία κινούνται γύρω στα 105–110 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την ελάχιστη εισφορά των 50 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε αρνητικό αποτέλεσμα το 2024.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Η νέα παραχώρηση καλύπτει το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο (Σκρατς), το Στεγαστικό, το Λαϊκό, το Κρατικό Λαχείο υπέρ Κοινωνικής Αντιλήψεως, το Εθνικό Λαχείο, καθώς και το Έκτακτο ή Ειδικό Λαχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κρατικών Λαχείων (AELLE).

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων