Ουρά επενδυτών για ομόλογα, η ONEX παίρνει ναυπηγείο στις ΗΠΑ, τα κέρδη και οι αδυναμίες της ΕΧΑΕ και το ασφαλιστήριο της Βιολάντα

Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν, η ασφάλεια της Κοβέσι, το μήνυμα του Δένδια και ο εφοπλιστής που τα πήρα με την τράπεζα


Υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης αναμένεται για το ομόλογο της Capital Clean Energy Carriers, όπως μαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία από το βιβλίο προσφορών, το οποίο άνοιξε χθες. Η ζήτηση ξεπερνά το αναμενόμενο, γεγονός το οποίο προμηνύει όχι απλώς την κάλυψη του ζητούμενου ποσού (250 εκατ. ευρώ), αλλά και τη διαμόρφωση ενός επιτοκίου στο κάτω όριο του προκαθορισμένου εύρους.

Ο νέος τίτλος της Capital Clean Energy Carriers αποτελεί την 21η εισαγωγή ομολόγου στη ρυθμισμένη αγορά Σταθερού Εισοδήματος της Λεωφόρου Αθηνών κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας. Μην ξεχνάμε ότι μόνο από το περασμένο καλοκαίρι έως και σήμερα έχουν μεσολαβήσει οι διαδοχικές εκδόσεις των Aktor Group, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean Airlines.

Επίσης, μέσα σ’ αυτά τα χρόνια τις πύλες του Χρηματιστηρίου έχουν περάσει διαδοχικά οι τίτλοι των Intralot – Autohellas (2024), Ideal Holdings – Metlen (2023), R Energy – CPLP – Lamda Development – Safe Bulkers – Premia (2022) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Noval – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – CPLP – Prodea – Costamare – Motor Oil (2021).

Εάν αθροίσουμε την αξία των «21», τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε ομόλογα αξίας 4,5 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2026. Κι αυτό αφενός δίνει σημαντική πνοή στην αγορά του Σταθερού Εισοδήματος, αφετέρου προσφέρει μια έξυπνη επιλογή σε θεσμικούς και μη επενδυτές.

Η «έκρηξη» στις εκδόσεις και εισαγωγές ομολόγων αποδίδεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Την επαναφορά των επιτοκίων της ΕΚΤ σε ουδέτερα επίπεδα (2%) και την ανάγκη χρηματοδότησης των φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων. Την ίδια στιγμή, από το momentum ωφελημένοι αποδεικνύονται και οι επενδυτές, καθώς έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε «χαρτιά», τα οποία προσφέρουν αποδόσεις αισθητά υψηλότερες έναντι του κρατικού χρέους ή των τραπεζικών καταθέσεων.

Το σούπερ μέρισμα της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου αποχαιρετά τη χρήση του 2025 με εντυπωσιακές επιδόσεις, επισφραγίζοντας την εδραίωσή της σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το «σούπερ μέρισμα» των 305 εκατ. ευρώ (συντελεστής διανομής 70%), δεν αποτελεί απλώς μια γενναιόδωρη επιβράβευση για τους μετόχους, αλλά τον καθρέφτη ενός απολύτως υγιούς και ανθεκτικού ισολογισμού.

Τα θεμελιώδη μεγέθη μιλούν από μόνα τους. Με καθαρά κέρδη 481 εκατ. ευρώ, Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) στο 18,6% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν συρρικνωθεί μόλις στο 1,2%, η τράπεζα αποδεικνύει ισχυρή λειτουργική αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ρεκόρ νέων χορηγήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ (αύξηση 23%), γεγονός που υπογραμμίζει την ικανότητα της τράπεζας να ενισχύει τα καθαρά έσοδα από τόκους κόντρα στο περιβάλλον των χαμηλότερων επιτοκίων, αντλώντας ρευστότητα από μια ισχυρή καταθετική βάση 22,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η οργανική δημιουργία κεφαλαίου εκτόξευσε τον Δείκτη CET1 στο 21,0%, ενώ η ενσώματη λογιστική αξία αυξήθηκε στα 6,10 ευρώ ανά μετοχή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, με αυτές τις επιδόσεις, ότι η Alpha Finance / Axia σημειώνει σε χθεσινή ανάλυση ότι από τον τραπεζικό τομέα του ΧΑ η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί το πιο ελκυστικό προφίλ κινδύνου/απόδοσης.

Τα κέρδη και οι δύο αδυναμίες της ΕΧΑΕ

Χρονιά εντυπωσιακών επιδόσεων ήταν το 2025 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ). Ο κύκλος εργασιών εκτοξεύτηκε κατά 58,9% στα €86,3 εκατ., ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη σημείωσαν εντυπωσιακό άλμα 82,7%, φτάνοντας τα €31,6 εκατ.

Ωστόσο, πίσω από την ισχυρή αυτή κερδοφορία, τα αυξημένα κέρδη ανά μετοχή (€0,622) και το προτεινόμενο μέρισμα των €0,11, το οικονομικό αποτύπωμα του έτους αναδεικνύει δύο σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες:

  1. Υψηλή συγκέντρωση εσόδων στις συναλλαγές: Ένα συντριπτικό 72,1% του συνολικού τζίρου προέρχεται στενά από τα δικαιώματα συναλλακτικής δραστηριότητας και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι ο Όμιλος παραμένει έντονα εκτεθειμένος στις διακυμάνσεις της αγοράς. Αντίθετα, η μητρική Euronext έχει διαφοροποιήσει επιτυχώς το επιχειρηματικό της μοντέλο, έχοντας περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο ποσοστό εσόδων από συναλλαγές, δίνοντας έμφαση σε υπηρεσίες δεδομένων και τεχνολογίας. Όπως σημείωνε χθες η Euronext στη δική της ανακοίνωση αποτελεσμάτων, η ανάπτυξη ήλθε με βασικό κινητήριο μοχλό την επέκταση των δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με όγκους συναλλαγών.
  2. Εκτόξευση εξόδων προσωπικού: Ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα δικαιολογούνται εν μέρει από τις εφάπαξ αμοιβές συμβούλων για την πρόταση εξαγοράς από το Euronext, παρατηρείται μια μεγάλη και δομική αύξηση των αμοιβών προσωπικού κατά 25%. Οι δαπάνες αυτές ανήλθαν στα €20 εκατ. (από €16 εκατ. το 2024), επιβαρύνοντας το σταθερό λειτουργικό κόστος του Ομίλου.

Η ΕΧΑΕ κατέγραψε υψηλή κερδοφορία, αλλά καλείται πλέον να ελέγξει τα οργανικά της έξοδα και να ευθυγραμμιστεί στρατηγικά με το πιο διαφοροποιημένο μοντέλο της μητρικής της. Και αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα χρειασθούν στο μέλλον και κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

Το ΧΑ άφησε πίσω την κρίση

Έτος – ορόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν το 2025, καθώς η αγορά άφησε πίσω την εποχή της κρίσης και οι αποτιμήσεις, όπως και η συναλλακτική δραστηριότητα, επέστρεψε σε παλιές, καλύτερες εποχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΧΑΕ στη δημοσιότητα,

• Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στο τέλος του 2025 στις 2.120,71 μονάδες με κέρδη 44,3%, κατατάσσοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών μεταξύ των κορυφαίων αγορών μετοχών παγκοσμίως.
• Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά €43,0 δισ. και διαμορφώθηκε σε €146,8 δισ., επίπεδα που αποτελούν την υψηλότερη αποτίμηση της αγοράς από τον Ιούνιο 2008. Το 2025, η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά, για πέμπτο συνεχόμενο έτος, φθάνοντας τα €218,8 εκατ., το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το 2025 αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο της ΕΧΑΕ και για έναν ακόμη λόγο, τον οποίο επισήμανε σε δήλωσή του ο CEO, Γιάννος Κοντόπουλος: «Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή μέσω της ένταξής μας στην οικογένεια της Euronext. Το στρατηγικό αυτό βήμα ενισχύει σημαντικά τη διεθνή μας προβολή, τη διασυνδεσιμότητα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, καθιστώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών ακόμη ισχυρότερο κόμβο σύνδεσης της Ελλάδας με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Το ασφαλιστήριο της Βιολάντα

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρόεδρος της Βιολάντα, Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης μετά την απολογία του στον ανακριτή, ενώ πολύ σοβαρές είναι οι παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας του εργοστασίου της Βιολάντα στα Τρίκαλα που καταγράφηκαν στο πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά τα ευρήματα, βεβαίως, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δήλωση που μπορεί να διαβάσει κανείς από τη διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις του 2024. Αντιγράφουμε: «Η εταιρεία συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας».

Ένα μεγάλο ερώτημα για το μέλλον της επιχείρησης, όμως, θα πρέπει να απαντηθεί από την εταιρεία που είχε ασφαλίσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις: Θα δοθεί αποζημίωση; Ρωτήσαμε ειδικό στα ασφαλιστικά και η απάντησή του ήταν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν αποδειχθεί ότι η εγκατάσταση δεν πληρούσε τους απαραίτητους όρους ασφαλείας, η ασφαλιστική εταιρεία δεν καταβάλει αποζημίωση (ή τη μειώνει δραστικά).

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια βιομηχανικών κινδύνων διέπονται από αυστηρούς όρους και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ισχύ τους. Στην περίπτωση της Βιολάντα, όχι μόνο καταγράφονται πολύ σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων ασφάλειας, αλλά φαίνεται και ότι αυτές οι παραβάσεις είχαν αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις και κόστισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες.

Ίσως η υπόθεση του ασφαλιστικού συμβολαίου να είναι μια λεπτομέρεια στη μεγάλη εικόνα αυτής της τραγωδίας, όμως θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη δύσκολη εξίσωση της μελλοντικής βιωσιμότητας της Βιολάντα.

Έβαλε πλώρη η ONEX για αμερικανικά ναυπηγεία

Η στήλη σας έχει αναφέρει εδώ και καιρό ότι ο Πάνος Ξενοκώστας έχει βολιδοσκοπήσει περί τα τέσσερα ναυπηγεία στις ΗΠΑ, κατόπιν συνεννόησης με την αμερικανική πλευρά και φαίνεται ότι τώρα έφθασε η ώρα, μετά και το σχέδιο ανασύνταξης της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας που έγινε γνωστό προ ημερών.

Ο επικεφαλής της ONEX θα βρίσκεται στην Αμερική πιθανότατα από αύριο και η πρώτη κίνηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Τετάρτη σε μια τριμερή συμφωνία που ήδη έχει εκφραστεί προ 15 ημερών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας και Κορέας. Αυτή την φορά δεν πρόκειται για τροχαίο υλικό αλλά για συμφωνία με την Hanwha για την κατασκευή αμερικανικών πλοίων στα αμερικανικά ναυπηγεία από την ONEX.

Η επόμενη είδηση λοιπόν είναι να μάθουμε ποιο από τα ναυπηγεία που επισκέφθηκε στο κλείσιμο του 2025 θα περάσει στην ONEX αλλά και τι δουλειές θα πάρει η εταιρεία.

Σε όλο αυτό αλλά και στην υπογραφή της συμφωνίας η πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έχει σημαντικό ενεργό ρόλο. Ωστόσο, καταλύτης όλων των εξελίξεων που βλέπουμε είναι η συμφωνία με την DFC η οποία δανειοδότησε την ONEX με 125 εκατ. και συνέβαλε στην αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η Ευρώπη Holdings, η Optima και το bancassurance

Το ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική είναι μια ελληνική ασφαλιστική εταιρεία με μεγάλη δυναμική που προαλείφεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι κάτι που έχει εκφραστεί από την διοίκηση πολλές φορές και ειδικά μετά την εξαγορά από τον όμιλο Κόκκαλη.

Το bancassurance είναι μια δραστηριότητα η οποία νομοτελειακά θα αποτελούσε πεδίο επέκτασης της εταιρείας και με δεδομένο ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν ισχυρές συμφωνίες σε αυτόν τον τομέα, οι πιο νέες αλλά όχι μικρότερες σε δυναμική τράπεζες όπως η Optima Bank και η Credia Bank μάλλον αποτελούν νομοτελειακά τον πιθανό συνεργάτη.

Σε αυτό το σκηνικό μάλλον δεν είναι απίθανο να δούμε κάποια συνεργασία, αλλά το μετοχικό κομμάτι είναι κάτι άλλο, για αυτό άλλωστε τόσο η Optima όσο και η Ευρώπη Holdings έσπευσαν να διαψεύσουν δημοσιεύματα που αφορούν και μετοχική συνεργασία.

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη με τον όμιλο Βαρδινογιάννη ξεκινούν σε λίγες μέρες τη συνεργασία στη Ρουμανία. Ειδικότερα, η Ευρώπη ΑΕΓΑ περιμένει την έγκριση των τοπικών αρχών στη Ρουμανία προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία της με τη Vista Bank , συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που αποτελεί τη 10η σε μέγεθος τράπεζα της χώρας στο μέτωπο του bancassurance.

Η αλυσίδα γρήγορου φαγητού και το μεγάλο κόλπο

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κομπίνες φοροκλοπής αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με τις εκατοντάδες εταιρείες που είχαν στηθεί με αχυρανθρώπους και έκλειναν, έχοντας κλέψει ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Μια λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση ήταν ότι πολλά από αυτά τα καταστήματα που άνοιξαν και έκλεισαν είχαν τη φίρμα μεγάλης αλυσίδας γρήγορου φαγητού. Δεν δόθηκε, όμως, συνέχεια για πιθανή ευθύνη της διοίκησης της αλυσίδας ή συμμετοχή της στο κύκλωμα της φορολογικής απάτης. Μια εκδοχή που ακούγεται στην πιάτσα λέει ότι οι ευθύνες δεν θα φθάσουν σε υψηλά κλιμάκια της γνωστής αλυσίδας, γιατί τα καταστήματα είχαν μεν το σήμα της, αλλά δεν της ανήκαν, ούτε εμφανιζόταν -τυπικά- να τα διαχειρίζεται.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων