Ο Mr Big Short ξαναχτύπησε… κατά των κολοσσών Nvidia και Palantir – Έρχεται το κραχ, προειδοποιούν Goldman και Morgan Stanley
  							
					 		
Ο Michael Burry βάζει στοίχημα κατά των μετοχών Palantir και Nvidia, αλλά η στρατηγική του ξεσηκώνει ερωτήματα
                                            Ο Michael Burry, ο διάσημος διαχειριστής hedge fund από την ταινία “The Big Short”, προβλέπει το τέλος της άνθησης δύο από τα αγαπημένα χρηματιστηριακά χαρτιά της εποχής — ωστόσο, οι κινήσεις του φαίνεται να τον διαψεύδουν, δημιουργώντας αντιφάσεις στη στρατηγική του.
Η Scion Asset Management, η εταιρεία του Burry, έχει αγοράσει put options για 5 εκατομμύρια μετοχές της Palantir (PLTR), αξίας περίπου 912 εκατομμυρίων δολαρίων, και για 1 εκατομμύριο μετοχές της Nvidia (NVDA), αξίας περίπου 187 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις καταθέσεις της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2023 που δημοσιεύθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).
Οι put options επιτρέπουν στον αγοραστή να πουλήσει μια μετοχή σε χαμηλότερη τιμή (στην τιμή εκτέλεσης) μέχρι μια καθορισμένη ημερομηνία (λήξη). 
Συνήθως, τέτοιες θέσεις λαμβάνονται όταν ο αγοραστής αναμένει πτώση της τιμής της μετοχής.
Χωρίς διαφοροποίηση
Η κατάθεση του 13-F της Scion στην SEC, που υποβλήθηκε περίπου μια εβδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία, δείχνει ότι οι δύο αυτές θέσεις αντιπροσωπεύουν το 80% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και συνεπώς αποτελούν ένα σημαντικό στοίχημα ενάντια στην υπερβολικά δημοφιλή αγορά AI (τεχνητής νοημοσύνης).
Η σκεπτικιστική στάση του Burry απέναντι στην φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη φάνηκε και από μια πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου επεσήμανε την κυκλική δαπάνη κεφαλαίων (capex) στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι άλλες θέσεις της Scion
Άλλες θέσεις της Scion περιλαμβάνουν ένα στοίχημα 153 εκατομμυρίων δολαρίων με call options στην Pfizer, καθώς και θέση 61,5 εκατομμυρίων δολαρίων με call options στην Halliburton. 
Οι μετοχές της Nvidia, η οποία παράγει τσιπ AI, και της Palantir, μιας εταιρείας λογισμικού που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη, έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα, με κέρδη 48% και 305% αντίστοιχα το τελευταίο έτος.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Palantir, ειδικά, είναι υπερβολικά υπερεκτιμημένη. 
Η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της τη Δευτέρα με P/E (αναλογία τιμής προς κέρδη) 2025 λίγο πάνω από 300, σύμφωνα με τα δεδομένα της FactSet.
Παρά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, οι μετοχές της Palantir κατέγραψαν πτώση 4% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη, ενώ οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν μικρή πτώση.
Αντιφάσεις στη στρατηγική του Burry
Η κατάθεση της Scion Asset Management δεν διευκρινίζει τις λεπτομέρειες των put options που αγοράστηκαν, ωστόσο παρατηρητές της αγοράς των options στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκαν σε κάποιες μεγάλες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε συμβόλαια μακράς διάρκειας, με λήξη το 2026.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τα διάσημα στοιχήματα του Burry κατά των subprime assets πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08, όταν συνειδητοποίησε ότι η αγορά μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να καταρρεύσει.
Ωστόσο, η κίνηση του Burry ίσως θεωρηθεί ότι αντιφάσκει με όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα. 
Σε ανάρτησή του, υπαινίχθηκε ότι υπάρχει φούσκα στην χρηματιστηριακή αγορά, αλλά ανέφερε ότι «μερικές φορές, η μόνη σωστή κίνηση είναι να μην παίξεις καθόλου.»
Η τελευταία κίνηση του Burry, ωστόσο, δείχνει ότι παραμένει «στο παιχνίδι» με πολύ ζήλο, στοιχηματίζοντας για την πτώση αυτών των τεχνολογικών γιγάντων, παρά τις προσωπικές του αμφιβολίες για την υπερβολή στην αγορά AI.
Ανεξαρτήτως της στρατηγικής του, είναι σαφές ότι ο Burry παραμένει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και ενδιαφέρουσες φιγούρες στην χρηματιστηριακή αγορά — ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2008. 
Προσοχή, οι αγορές θα «ξεφουσκώσουν» – Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν 10% έως 20%
Έπειτα από ένα εντυπωσιακό ράλι, που εκτόξευσε τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά, οι δύο μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι της Wall Street προειδοποιούν ότι η περίοδος της αδιάκοπης ανόδου πλησιάζει στο τέλος της. 
Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley εκτιμούν πως μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες οι διεθνείς αγορές μετοχών ενδέχεται να υποστούν διόρθωση της τάξης του 10% έως 20%, καθώς η υπερβολική αισιοδοξία και οι υψηλές αποτιμήσεις δίνουν τη θέση τους σε μια πιο ρεαλιστική αποτίμηση των κινδύνων. Ωστόσο, οι επικεφαλής των δύο επενδυτικών οίκων τονίζουν ότι μια τέτοια πτώση δεν σηματοδοτεί κρίση, αλλά μια φυσιολογική «ανάσα» μέσα σε έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, με επίκεντρο τις ευκαιρίες που αναδύονται στην Ασία και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία.
Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έχουν εκτιναχθεί, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά, τροφοδοτούμενες από τα κέρδη που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων. Τον τελευταίο μήνα, οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ έχουν αγγίξει νέα ρεκόρ, ο ιαπωνικός Nikkei 225 και ο νοτιοκορεατικός Kospi σημείωσαν νέα υψηλά, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ–Κίνας και εξασθένησης του δολαρίου.
«Είναι πιθανό να υπάρξει μια διόρθωση της τάξης του 10% έως 20% στις αγορές μετοχών μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, στο Global Financial Leaders’ Investment Summit στο Χονγκ Κονγκ. «Οι αγορές τρέχουν, και μετά κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε οι επενδυτές να επαναξιολογήσουν».
Ωστόσο, ο Solomon σημείωσε ότι τέτοιου είδους αναδιπλώσεις αποτελούν φυσιολογικό στοιχείο των μακροπρόθεσμων ανοδικών αγορών, τονίζοντας ότι η πάγια σύσταση της επενδυτικής τράπεζας προς τους πελάτες της παραμένει να παραμείνουν επενδεδυμένοι και να επανεξετάζουν την κατανομή του χαρτοφυλακίου τους, όχι να προσπαθούν να «χρονομετρήσουν» την αγορά. «Μια διόρθωση 10% έως 15% συμβαίνει συχνά, ακόμη και σε περιόδους θετικών κύκλων της αγοράς», είπε. «Δεν είναι κάτι που αλλάζει τη θεμελιώδη ή τη δομική σας πεποίθηση ως προς το πώς θέλετε να κατανείμετε το κεφάλαιό σας».
Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Ted Pick, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι οι επενδυτές πρέπει να υποδέχονται τις περιοδικές διορθώσεις, θεωρώντας τις υγιή εξέλιξη και όχι ένδειξη κρίσης. «Πρέπει επίσης να καλωσορίζουμε την πιθανότητα διορθώσεων, της τάξης του 10% έως 15%, που δεν προκαλούνται από κάποιο μακροοικονομικό σοκ», είπε χαρακτηριστικά.
Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ
Οι τοποθετήσεις των Solomon και Pick έρχονται μετά από πρόσφατες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για ενδεχόμενη απότομη διόρθωση, ενώ και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey έχουν εκφράσει ανησυχία για τις «φουσκωμένες» αποτιμήσεις των μετοχών.
Αισιοδοξία για Ασία
Ωστόσο, Goldman Sachs και Morgan Stanley εντόπισαν την Ασία ως περιοχή με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, χάρη σε πρόσφατες εξελίξεις όπως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας. Η Goldman εκτιμά ότι οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων θα συνεχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει μία από τις «μεγαλύτερες και σημαντικότερες οικονομίες» του κόσμου.
Η Morgan Stanley διατηρεί θετική οδική στάση για το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία, λόγω των ιδιαίτερων αναπτυξιακών τους ιστοριών. Οι μεταρρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης στην Ιαπωνία και η ανάπτυξη των υποδομών στην Ινδία ξεχωρίζουν ως επενδυτικά θέματα πολυετούς διάρκειας.
«Είναι δύσκολο να μην ενθουσιαστεί κανείς με το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία — τέσσερα πολύ διαφορετικά αφηγήματα, αλλά όλες μέρος της ευρύτερης ασιατικής ιστορίας», είπε ο Ted Pick, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ηλεκτρικών οχημάτων και της βιοτεχνολογίας στην Κίνα.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




