Παναγία Σουμελά: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 27ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Παναγία Σουμελά: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 27ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 27ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά. Η φετινή αθρόα συμμετοχή νέων, 400 συμμετέχοντες, μαζί με την άρτια οργάνωση από την Οργανωτική Επιτροπή, εγγυήθηκε  την επιτυχία του.

Το κλίμα ήταν εορταστικό και γεμάτο ζωντάνια καθώς νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, με κοινό παρανομαστή την ποντιακή παράδοση, τα ποντιακά ήθη, έθιμα και το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες, χάρισαν την ενέργεια τους σε κάθε εκδήλωση και δράση του Συναπαντήματος. Την κατατοπιστική και εξερευνητική ξενάγηση του πρωινού της Παρασκευής 18 Ιουλίου στην πόλη της Βέροιας, διαδέχθηκαν οι διαλέξεις στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Κειμηλιοφυλάκειο το Σάββατο 19 Ιουλίου.

Την τελετή έναρξης τίμησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι επικεφαλής και τα μέλη των αποστολών και εκπρόσωποι της  πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο βουλευτής κ. Στράτος Σιμόπουλος εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο πρόεδρος του κινήματος ΝΙΚΗ κ. Δημήτριος Νατσιός, η βουλεύτρια κ. Κατερίνα Νοτοπούλου εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Καραγιαννίδου Μαρία, υπεύθυνη ΜΜΕ, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η κ. Τρεμπελή Δήμητρα εκπροσωπώντας την Ελληνική Λύση, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο αντιδήμαρχος κ. Καλλίστρατος Γεωργιάδης εκπροσωπώντας την Δήμαρχο Βεροίας και ο ταξίαρχος Βασίλειος Παπαδόπουλος της αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος». Τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο Πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ο Πρωτοσύγκελός Αθηναγόρας Μπίρδας, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο Έφορος Μονής κ. Λάζαρος Σαρασίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου και κ. Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο Ειδικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γεώργιος Κυριακίδης, ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, το αρχαιότερο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Σωτηριάδης και φυσικά τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος της Νεολαίος Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συναπαντήματος είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ουσιαστική, διεισδυτική και ενδιαφέρουσα εισήγηση για το έργο και το όραμα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη που έδωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Οικονομικών κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, με την οποία μας βοήθησε να προσεγγίσουμε το βάθος και τις προεκτάσεις της πολιτικής σκέψης και πρότασης του αείμνηστου Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Στο τέλος της τελετής έναρξης απονεμήθηκαν δύο τιμητικές υποτροφίες στην μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στους κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο και κ. Ορέστη Μπαράκο για την δημιουργία του φετινού animation film – πρόσκληση για το 27ο Συναπάντημα, όπως επίσης απονεμήθηκε και ένας έπαινος στον νεαρό Ανδρέα Πόντιο Τανιμανίδη για την δημιουργία ενός γραφιστικού πορτραίτου του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Η Παρασκευή έκλεισε, υπό την φωτισμένο τρούλο της Παναγίας Σουμελά, με το μουσικό αφιέρωμα «Δεν ξεχνώ καμίας κι ανασπάλω» σε επιμέλεια του Γεωργίου Πουλαντζακλή στον Πόντο και στην Μικρά Ασία, όπου η λύρα, το λαούτο, το βιολί, ο ταμπουράς και φυσικά οι μελωδικές φωνές  είχαν την τιμητική τους, ταξίδεψαν το κοινό και προσέφεραν, μέσα στο ατμοσφαιρικό τοπίο, αληθινή ανάταση ψυχής.

Το Σάββατο το πρωί είχαμε την τιμή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης να μιλήσει για τον αναπτυξιακό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παρουσίασε την νέα κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Δημιουργική γραφή, την κατεύθυνση «Ιστορία και συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας» και ανέπτυξε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την κατεύθυνση αυτήν αλλά και τις ωφέλειες, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές, που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες σε αυτήν.

Ακολούθησε η κ. Βασιλική Παναγιωτίδου η οποία παρουσίασε τα ερευνητικά εργαλεία και την ερμηνευτική μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί για την μελέτη των γενοκτονικών εγκλημάτων. Συνέκρινε τις περιπτώσεις των διώξεων των Αρμενίων με το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης του 1955 και τις μαζικές απελάσεις του 1964-65. Με την αναλυτική της παρουσίαση μας βοήθησε όλους να αντιληφθούμε το πως είναι δυνατόν να συμβεί μια γενοκτονία, τα στάδια και τους μηχανισμούς πραγματοποίησής της.

Στο τέλος ο animater κ. Δημήτρης Πουρσανίδης παρουσίασε την βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του «Το κορίτσι με τα Κρίνα» η οποία ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό. Βρισκόμαστε στο 1931 και ο Χάμπος επιστρέφει στην χαμένη του Πατρίδα, στον Πόντο, για να βρει κάτι που έχει αφήσει πίσω του… Πρόκειται για μια αλληγορική εξιστόρηση της ιστορίας της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, στην στιγμή -τομή της ιστορίας της, την απόκρυψη της κατά την έξοδο των Ελλήνων του Πόντου ώστε να διασωθεί και έπειτα την ανάκτησή της και την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Το απόγευμα του Σαββάτου έλαβαν χώρα τα βιωματικά εργαστήρια. Το αγαπημένο εργαστήριο παραδοσιακού παιχνιδιού με τον έμπειρο κ. Βασίλη Ασβεστά, ενθουσίασε και φέτος τους συμμετέχοντες, η ομαδικότητα των παιχνιδιών, ο συνδυασμός της ευκινησίας με την ευστροφία και φυσικά το κέφι του παιχνιδιού καθιστούν πάντα αυτό το εργαστήρι πηγή χαράς.

Στο καταπληκτικό εργαστήριο μαγειρικής η βραβευμένη σεφ κ. Κική Εμμανουηλίδου δίδαξε την συνταγή για κιλτιρίτσια, χάρισε την νοστιμιά τους σε όσους το παρακολούθησαν και τους διηγήθηκε -και σαγήνεψε το κοινό- με την εξιστόρηση της για την καταγωγή, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από αυτό το φαγητό.

Στο υπέροχο εργαστήριο της μουσικής ο χαρισματικός κ. Αλέξης Στεφανίδης ένωσε την λύρα με τις χορωδιακές φωνές, σε ένα εργαστήριο το οποίο μάγεψε τους συμμετέχοντες τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να το σταματήσουν και η διάρκεια του έφτασε τις δυόμισι ώρες.

Τέλος στο ευρηματικό εργαστήριο ζωγραφικής σε τοίχο ο εικαστικός κ. Τσάκωνας έδειξε στους συμμετέχοντες πως είναι δυνατόν να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ζωγραφική μεγάλων διαστάσεων σε τοίχο, με μοντέρνο, επίκαιρο και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα. Δημιούργησαν ένα πορτρέτο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στον οποίον άλλωστε είναι αφιερωμένο το φετινό Συναπάντημα.

Η βραδιά έκλεισε με την θεατρική παράσταση «Μάρτυρες» από την θεατρική ομάδα «Εν Τέχνοις» του Συλλόγου «Ένωση Μωμόγερων, Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων και Αναργύρων»  σε σκηνοθεσία της κ. Αντωνίας Ορφανίδου. Πριν την παράσταση προηγήθηκε η προβολή σύντομου βίντεο για το έθιμο των Μωμόγερων και για την ένταξη του στην λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Ο ερασιτεχνικός θίασος έδωσε μια άψογα επαγγελματική παράσταση. Η απόδοση του έργου ήταν σπαρακτική και οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν καθηλωτικές, μεστές συναισθημάτων και νοημάτων. Συγκίνησαν βαθιά το κοινό και θύμισαν αφηγήσεις και ιστορίες των προγόνων μας.

Την τελευταία βραδιά του 27ου Συναπαντήματος Νεολαίας και όπως κάθε φορά, έγινε το πιο ζεστό παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, οι νέοι και οι νέες των ποντιακών σωματείων σε μια όμορφη βραδιά κράτησαν τον χορό έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Κυριακή 20 Ιουλίου, η τελευταία ημέρα του 27ου Συναπαντήματος ξεκίνησε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από νέους του Συναπαντήματος στις προτομές των κτητόρων της νέας Μονής, του Φίλωνα Κτενίδη και του Παναγιώτη Τανιμανίδη.

Η Οργανωτική Επιτροπή με το Ψήφισμα της έκλεισε τις εργασίες της και έπειτα στην καθιερωμένη τελετή λήξης αποδόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες συλλόγους και στα μέλη τους μαζί με ένα αναμνηστικό δώρο από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» , το οποίο περιλάμβανε και δύο εκδόσεις από την βιβλιογραφία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Ο καθιερωμένος τελευταίος χορός μπροστά από τον ναό, έπειτα από τις αναμνηστικές φωτογραφίες του συνόλου των συμμετεχόντων και της Οργανωτικής Επιτροπής μπροστά στους Ιερούς Ναούς, έκλεισε την όμορφη αυτή εκδήλωση που διήρκησε τέσσερις ημέρες και έφερε και πάλι κοντά νέους και νέες από όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, για μοίρασμα κοινών εμπειριών και για την δημιουργία κοινών οραμάτων για το μέλλον.

Το 28ο Συναπάντημα του 2026 ήδη ξεκίνησε να οργανώνεται καθώς η πρώτη συνεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής με τα νέα μέλη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 20 Ιουλίου…

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων