Πανεπιστήμιο Γανδης: «Υψηλός βαθμός αβεβαιότητας» στην εξέταση των αιτιών της πυρόσφαιρας

Για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στην εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την προέλευση της πυρόσφαιρας στο δυστύχημα των Τεμπών έκανε λόγο το Πανεπιστήμιο της Γάνδης όταν ρωτήθηκε αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ)
Η απάντηση του πανεπιστημίου στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την αξιολόγηση της εγκυρότητας της μεθόδου και του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρόσφαιρας, ήταν στη διάθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από την 28η Ιανουαρίου 2025.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η απάντηση του Πανεπιστημίου της Γάνδης στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δόθηκε όταν ζητήθηκε να αξιολογηθεί η εν λόγω μέθοδος, καθώς «βάσει των διαθεσίμων πληροφοριών, ένας από τους εμπλεκόμενους ερευνητές (ο κ. Κ.Λακαφώσης) προσπάθησε να αξιολογήσει την πύρινη σφαίρα που δημιουργήθηκε σε αυτό το δυστύχημα με τη χρήση υπολογιστικής ρευστοδυναμικής (CFD) και του λογισμικού Fire Dynamics Simulator (FDS).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης «εξέτασε τις διαθέσιμες πληροφορίες, όπως παρέχονται από τον κ. Κώστα Λακαφώση, σχετικά με τις προσομοιώσεις CFD που πραγματοποιήθηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη».
Τα συμπεράσματα
Στα συμπεράσματα του Πανεπιστημίου της Γάνδης υπάρχουν ουσιαστικά τρεις παρατηρήσεις, κυρίως μεθοδολογικές.
Η πρώτη αναφέρει ότι το »εναρκτήριο» γεγονός, πριν από τη δημιουργία της πύρινης σφαίρας (η λάμψη στα βίντεο) δεν είναι γνωστό με επαρκή λεπτομέρεια για να κριθεί ότι η χρήση του FDS είναι κατάλληλη για τη μοντελοποίησή του».
Κατα δεύτερον, επισημαίνεται ότι η παρατηρούμενη πύρινη σφαίρα, η φλόγα πυρκαγιάς και οι πυρκαγιές δεξαμενών είναι φυσικές διεργασίες για τις οποίες η μοντελοποίηση με CFD και FDS θεωρείται κατάλληλη.
Η απάντηση της Γάνδης καταλήγει, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι «δεδομένων των πολλών αγνώστων στοιχείων που εμπλέκονται στο σενάριο (π.χ. έλλειψη σαφούς βίντεο, έλλειψη ακριβών πληροφοριών σχετικά με το φορτίο του εμπορικού τρένου και έλλειψη πληροφοριών για τις ακριβείς ατμοσφαιρικές συνθήκες -ιδιαίτερα ο άνεμος-), η χρήση του FDS για την αντίστροφη μηχανική του δυστυχήματος στα Τέμπη, προκειμένου να προσπαθήσει κανείς να καθορίσει τον τύπο και την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου που εμπλέκεται στο περιστατικό που οδήγησε στην παρατηρούμενη πύρινη σφαίρα, θα συνεπάγεται αναπόφευκτα ένα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.