Πιερρακάκης: Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε όλα τα assets του Δημοσίου

«Δεν σκοπεύουμε να περιμένουμε τους επενδυτές. Θα τους προσελκύσουμε εμείς», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο νέος υπουργός Οικονομικών και εξηγεί πώς θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ευκαιρίες, ενεργοποιώντας «σχολάζοντα» assets του κράτους.
Ο υπουργός Οικονομικών σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική προβλέπει ότι «με την υποστήριξη των εσόδων, που πηγαίνουν καλά, των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και του ρυθμού ανάπτυξης, που προβλέπεται να είναι στο 2,3% για το 2025, θα έχουμε βαθμούς ελευθερίας.
Ολα αυτά όμως αποκτούν αξία όταν διαχέονται στην κοινωνία. Κι αυτό κάνουμε, με προσεκτικό σχεδιασμό και με μέτρα που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών με στόχευση στη μεσαία τάξη. Επιπλέον δίνουμε βάρος και στα εκατοντάδες έργα υποδομής που εκτελούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και είναι η βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».
Στέλνει δε μήνυμα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε βήμα να παραβιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Αυτός άλλωστε είναι ο γνώμονας σε κάθε μας κίνηση. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι περιορισμός, αλλά προϋπόθεση για να μπορούμε να στηρίζουμε τους πολίτες».
Στην ερώτηση ποιες φορολογικές ελαφρύνσεις σχεδιάζονται ενόψει ΔΕΘ απαντά: «Εξαρχής η μεσαία τάξη είναι στον πυρήνα όλων των προβλέψεών μας. Στη μείωση της άμεσης φορολογίας, στον ΕΝΦΙΑ, που μειώθηκε κατά 35%, στις ασφαλιστικές εισφορές, στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες διευρύνοντας την περίμετρό του έως και τις 42.000 ευρώ εισόδημα για πενταμελείς οικογένειες.
Με σύνεση και προσοχή διατηρούμε την κοινωνική συνοχή. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε αυτούς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εχουμε στο μυαλό μας όλους τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις οικογένειες που ζουν στο νοίκι, τους συνταξιούχους, τους νέους.
Μόλις είμαστε σίγουροι για τα περιθώριά μας, θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες. Θέλει όμως προσοχή γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Ο,τι επιτύχαμε μέχρι τώρα, το καταφέραμε γιατί ξαναχτίζουμε την οικονομία από την αρχή, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις. Επιτυγχάνουμε όλους τους στόχους μας, μειώνουμε ταχύτατα το χρέος μας, λέμε δύσκολες αλήθειες. Οι πολίτες όμως ξέρουν ότι η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε επιστρέφει στην κοινωνία, με όφελος για όλους».
Τοποθετείται στο θέμα της φοροδιαφυγής: «Τα τεκμήρια εφαρμόστηκαν και υλοποιούνται ως αναγκαίο εργαλείο φορολογικής δικαιοσύνης. Το σύνολο της φορολογικής μεταρρύθμισης απέδωσε σημαντικά θετικά αποτελέσματα το 2024. Βεβαίως, όπως έχετε δει, σιγά σιγά τα πράγματα αλλάζουν συνολικά στη φορολογική διοίκηση. Και καταλύτης αυτών των αλλαγών είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση.
Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα ψηφιακά εργαλεία, οι έλεγχοι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αποκαλύπτουν κρυμμένα εισοδήματα που βγαίνουν αναγκαστικά στο φως. Η αξία των ψηφιακών συναλλαγών το 2024 αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ, με πολλά επαγγέλματα να αυξάνουν «αιφνίδια» τους τζίρους τους. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας και ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Οσο κλείνουν τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής, τόσο θα ανοίγει η προοπτική βελτιώσεων, με δεδομένο ότι η τεχνολογία παρέχει δυνατότητες καλύτερης στόχευσης όλων των πολιτικών».
Σε ότι αφορά τις ξένες επενδύσεις δηλώνει: «Σκεφτείτε από πού ξεκινήσαμε τα χρόνια των μνημονίων και πού έχουμε φτάσει. Οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν πλέον το 15,5% του ΑΕΠ κι αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μας για το 2025, οι επενδύσεις θα φτάσουν να αποτελούν το 17,5% του ΑΕΠ, έναντι 20,8% στην Ευρωζώνη.
Δεν είναι αυτονόητο σε ένα τόσο ασταθές διεθνές περιβάλλον, αλλά θα το διεκδικήσουμε. Και για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο. Την τελευταία εξαετία (2019-2024) έχουν εισρεύσει στη χώρα 31 δισ. ευρώ, κατά μέσον όρο 2,5% του ΑΕΠ, ποσό μεγαλύτερο από την περίοδο 2002-2018 σε απόλυτα νούμερα. Βεβαίως, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο. Δεν σκοπεύουμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε τους επενδυτές. Θα τους προσελκύσουμε εμείς στη χώρα. Θα μοχλεύουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, με τη λογική ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν, τα δημιουργείς. Δεν τα βρίσκεις, τα «γεννάς».
Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε όλα τα assets του Δημοσίου που δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες. Εχουμε κληρονομιές από φιλανθρωπίες που λιμνάζουν. Αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ακίνητα του Δημοσίου που είναι κλειστά και ερειπωμένα. Από την εγκατάλειψη και τη στασιμότητα πρέπει να περάσουμε στην αξιοποίηση.
Να εκμεταλλευθούμε κάθε ιδέα και ευκαιρία που μπορεί να προσθέσει πλούτο στη χώρα. Από μικρές ρυθμίσεις που λύνουν γραφειοκρατικά παράλογα μέχρι μεγάλης κλίμακας πολιτικές που εισάγουν νέες θεσμικές αρχιτεκτονικές. Για παράδειγμα, τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποφέρουν 584 εκατ. ευρώ σε άμεσες επενδύσεις και το αποτύπωμά τους μπορεί να ξεπεράσει τα 10,2 δισ. στην πενταετία, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, δηλαδή το 0,7% του ΑΕΠ, που προβλέπεται να φτάσει έως το 1,4% στη δεκαετία.
Αυτό θα κάνουμε σε όλους τους τομείς. Εκεί που δεν υπάρχει δρόμος, θα ανοίξουμε τον δικό μας. Και στη διαδρομή αυτή θα εστιάσουμε στη μείωση κάθε εμποδίου και γραφειοκρατίας δίνοντας λύσεις με ταχύτητα σε προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.