Ποιες εισηγμένες χτυπούν οι δασμοί Τραμπ

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση επιβολής αμερικανικών δασμών (και) στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την κατάληξη όλης αυτής της αναστάτωσης που έχει προκύψει.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας: «Η πρώτη εικόνα είναι πως η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό και πως οι όποιες επιπτώσεις θα είναι κυρίως έμμεσες.
Για παράδειγμα, υπάρχουν ελληνικές εξαγωγές οι οποίες κατευθύνονται μεν σε ευρωπαϊκές χώρες, πλην όμως ένα τμήμα των εξαγωγών αυτών καταλήγει ως τελικό προϊόν στις ΗΠΑ. Επίσης, αν δεχτούμε κάποιες εκτιμήσεις ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα πληγεί κατά 0,5% έως 1%, πιθανόν αυτό να επιδράσει ως ένα βαθμό ανασταλτικά στις εξαγωγές μας προς τα άλλα κράτη της ΕΕ και στον εισερχόμενο τουρισμό μας, καθώς Γερμανία και Ιταλία αποτελούν δύο μεγάλους πελάτες για τη χώρα μας.
Αυτή όμως είναι μόνο η πρώτη εικόνα, γιατί τα πράγματα θα μπλεχτούν περισσότερο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει και αυτή δασμούς -ή άλλα περιοριστικά εισαγωγικά μέτρα- προς τις ΗΠΑ, ή/και προς άλλες χώρες. Αν για παράδειγμα μπουν δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές, θα ακριβύνει και το κόστος όσων πρώτων υλών έρχονται στη χώρα μας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Είναι πιθανόν επίσης, η Ευρώπη, προκειμένου να μη γίνει αποδέκτης της πλεονάζουσας παραγωγής της Ασίας που δεν θα μπορεί να διοχετευθεί στις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε περιορισμούς στις εισαγωγές της από τα κράτη αυτά, όπως άλλωστε αποφάσισε και για την περίπτωση του χάλυβα».
Πέραν αυτών, κανείς δεν γνωρίζει το για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν οι δασμοί, ή για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει συντονισμένα (μπορεί κάποιες χώρες να διαπραγματευθούν μόνες τους με τις ΗΠΑ).
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ο μόνος ουσιαστικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ αυτή την περίοδο είναι οι αγορές, οι οποίες έχουν την ικανότητα να προεξοφλούν και να τιμολογούν τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αν από τις αγορές και από την ίδια την αμερικανική οικονομία προκύψουν αρνητικά σήματα, τότε και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, τουλάχιστον ως ένα βαθμό. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι επόμενοι λίγες μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο
Έμμεσες θα είναι κυρίως οι επιπτώσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι σαφώς περιορισμένες και επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις αφορούν προϊόντα στα οποία η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρόσφατης επιβολής δασμών στο αλουμίνιο, όπου η ElvalHalcor και οι όποιοι ανταγωνιστές της απλά αύξησαν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των δασμών να το φορτωθεί ο Αμερικανός καταναλωτής.
Στην περίπτωση της Cenergy, οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις έχουν τιμολογηθεί, ενώ η ζήτηση για υποθαλάσσια και χερσαία καλώδια είναι ιδιαίτερα υψηλή και δεν μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή των τοπικών μονάδων (άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη από τον εισηγμένο όμιλο η κατασκευή στο Μέριλαντ θυγατρικού εργοστασίου παραγωγής χερσαίων καλωδίων).
Ανεπαρκής για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση είναι και η τοπική παραγωγή τσιμέντου, με τον όμιλο Τιτάν πάντως να ευνοείται από την επιβολή δασμών, καθώς παράγει στις ΗΠΑ και πολύ πιθανόν να δει τις τιμές του τσιμέντου να ανεβαίνουν κι άλλο.
Οι ελληνικές εταιρείες χάλυβα (π.χ. ΣΙΔΕΝΟΡ, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Σωληνουργεία Τζιρακιάν, κ.λπ.) πολύ πιθανόν να ωφεληθούν από την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ευρώπη θα απαντήσει και αυτή με αύξηση ποσοστώσεων στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να δούμε τη διεθνή τιμή του μετάλλου να ανακάμπτει (ήδη κερδίζει κοντά στο 7% από την αρχή του έτους).
Αντίθετα, περισσότερο μπλεγμένη είναι η υπόθεση για τις εισηγμένες εταιρείες από τον κλάδο των πλαστικών (π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Flexopack) καθώς υπάρχουν ελληνικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, με τη Flexopack πάντως να έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεση δημιουργίας τοπικής παραγωγικής μονάδας.
Ανησυχίες επίσης έχουν εκφραστεί για επιμέρους κλάδους όπως, για παράδειγμα, της οινοποιίας και των τροφίμων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.