Ποιοι πρώην συνεργάτες του Τσίπρα του βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα, η παρατήρηση που έκανε ο Μητσοτάκης και η κατασκευαστική που δεν ακούγεται

Θεσμικός στις εκλογές, σκεπτικός στον εκλογικό νόμο
Μιλώντας με θεσμικό παράγοντα, εισέπραξα δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ημερομηνία των εκλογών, το δεύτερο με τον εκλογικό νόμο. Ο συνομιλητής μου παρουσιάστηκε βέβαιος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει θεσμικός ενώ ως το τέλος, πράγμα που σημαίνει πως, σύμφωνα με την πηγή μου πάντα, θα πάει για εκλογές προς τη λήξη της δεύτερης θητείας του. «Μπορεί να μην είναι τον Μάιο ή τον Ιούνιο του ‘27, αλλά δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν πρόωρες», μου είπε. Όσο σίγουρος έδειχνε για την περίοδο που θα στηθούν κάλπες, τόσο σκεπτικός ήταν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου – αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, με σημαντικές πιθανότητες, για την αλλαγή του.
«Χτύπημα» Σαμαρά
Πύρινο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά έμαθα πως θα έχουν Τα Νέα του Σαββατοκύριακου. Ο πρώην πρωθυπουργός θα ασκήσει έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και προσωπικά στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να τον υπολογίζεις τον Σαμαρά, μου είπαν. Να τον υπολογίζει γιατί δεν ξεχνάει.
Χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος
Δεν έχω καταλήξει αν ο Αλέξης Τσίπρας στην επόμενη του μέρα θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ που να κρατάει τις δυνάμεις του ή έναν ΣΥΡΙΖΑ εντελώς διαλυμένο. Η επικαιρότητα έχει αναγκάσει τον πρώην πρωθυπουργό να περιμένει για ν’ ανοίξει τα χαρτιά του. Όταν αποφασίσει να κάνει κίνηση, δεν πρόκειται να συμπορευθεί με βαρίδια του παρελθόντος – που και παλαιότερα ήθελε να διώξει, αλλά ή δεν ήταν έτοιμος να συγκρουστεί ή φοβόταν το πολιτικό κόστος. Σήμερα στελέχη, παλιάς και νέας γενιάς, τύπου Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, δεν έχουν θέση στα σχέδιά του.
Σκληρή κριτική στον Τσίπρα
Την ίδια ώρα, σύντροφοι του παρελθόντος δεν θέλουν να τον βλέπουν. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την επίθεση δέκα πρώην υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο διακυβέρνησης 2015-19 που συμμετείχαν στο τριήμερο της εφημερίδας «Εποχή» – ενός εντύπου που στο παρελθόν εξέφραζε τις θέσεις της ομάδας των «53». Αφορμή ήταν η αποτίμηση της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η χαρτογράφηση της πορείας του κόμματος μετά την εκλογική ήττα του 2019. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες, το βήμα πήραν μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όλοι του με θητεία σε νευραλγικά υπουργεία. Η κριτική στον Αλέξη Τσίπρα δεν έμεινε στο επίπεδο της πολιτικής αποτίμησης. Ορισμένες παρεμβάσεις αποκάλυψαν λεπτομέρειες που μέχρι πρότινος συζητούνταν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες.
«Είχαμε σκεφτεί και τον Πούτιν, οι Κινέζοι μάς έταξαν 20 δισ.»
Ο Ν. Βούτσης ανέφερε πως η αυτοκριτική που δεν έγινε, δεν ήταν τυχαία: «Δεν έγινε με ηγετική απόφαση. Όταν ξεκίνησε, δεχθήκαμε σοβαρή εσωτερική επίθεση. Ο Τσίπρας θεώρησε το κείμενο αυτοκριτικής, που είχε εγκριθεί σχεδόν ομόφωνα στην Κεντρική Επιτροπή, “σαν να το είχε γράψει ο Μητσοτάκης”». Ο Βούτσης, σε μια από τις πιο αποκαλυπτικές του αναφορές, σχολίασε πως «Είχαμε σκεφτεί και τον Πούτιν και τους BRICS. Οι Κινέζοι μάς έταξαν 20 δισ. Δεν μιλάω για τις φαντασιώσεις του Καμμένου. Μιλώ για κεντρικές ιδέες, τις οποίες κυνηγήσαμε αλλά δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα». Ο Ευ. Τσακαλώτος έφερε στο φως ένα επεισόδιο από την πρώτη διακυβέρνηση: Μια επιτροπή κομματικού ελέγχου λειτούργησε μόλις για μία απόφαση. Είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα (9-0) ενάντια σε υπουργική επιλογή για την ΕΡΤ, όμως, όπως είπε, «ο Τσίπρας είπε “ό,τι πει ο υπουργός”. Από τότε δεν ξανασυζητήσαμε. Ήταν η αρχή του τέλους για κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας».
«Στο όνομά του γίνονταν εγκλήματα»
Η Έφη Καλαμαρά, πρώην επικεφαλής του Οργανωτικού, ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει τον Τσίπρα πως στο όνομά του γίνονταν εγκλήματα». Για τη μετεκλογική διεύρυνση, είπε πως «πολλοί μπήκαν με μοναδικό σκοπό να βρεθούν σε ένα κόμμα που θα ξανακυβερνούσε. Τα εκλεγμένα όργανα διαλύθηκαν, αντικαταστάθηκαν από πρόσωπα διορισμένα μέσω της “Προοδευτικής Συμμαχίας”. Όσοι αντιδρούσαν, βαφτίζονταν καρεκλοκένταυροι και βαρίδια». Για την αποχώρηση του Τσίπρα, σχολίασε δηκτικά: «Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές υπέβαλε την παραίτησή του. Χωρίς να εξασφαλίσει καμία συντεταγμένη μετάβαση. Μείναμε μετέωροι, μια αντιπολίτευση που έλεγε τα πάντα και τίποτα». Η Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο για στρατηγική απουσία προετοιμασίας: «Δεν προετοιμάσαμε ούτε εμάς ούτε την κοινωνία για το μνημόνιο και τη σκληρή σύγκρουση που ακολούθησε. Ο αντιμνημονιακός λόγος έμεινε επιφανειακός και πληρώσαμε το τίμημα».
Η μύτη στο ταβάνι
Το περιστατικό στο συνέδριο Regional Growth Conference, με την Σοφία Τουντούρη και τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου από χθες. Θυμήθηκα όσα μου είχαν πει συνάδελφοι που είχαν βρεθεί πριν χρόνια στο σπίτι του πρώην υπουργού Οικονομικών για να του πάρουν συνέντευξη για ένα site που δεν υπάρχει πια στον αέρα, καθώς έκλεισε λόγω γεωπολιτικών συμφερόντων. Ο Γ. Βαρουφάκης, με τη μύτη να κοιτάζει στο ταβάνι, τους είχε κάνει να νιώθουν τόσο άβολα αλλά και συνάμα υποχρεωμένοι που μπήκαν στο χώρο του.
Δολοφονία χαρακτήρα στην κρεατομηχανή των social media
Θέλω να σταθώ όμως σε κάτι άλλο. Οι περισσότεροι από αυτούς που ασκούν στην Τουντούρη έντονη κριτική, χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς και προσβολές χειρότερες από τη στάση της ίδιας απέναντι στον ηγέτη του ΜεΡΑ25. Της καταλογίζουν, δηλαδή, ασέβεια απέναντι σε έναν άνθρωπο, εριστικότητα, έλλειψη σεβασμού και οι ίδιοι δείχνουν πως έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που στηλιτεύουν – ίσως και σε μέγιστο βαθμό. Απλά πολιτικά ανήκουν αλλού. Ήταν προκλητική στην αντιμετώπιση και εριστική στη συζήτηση η Τουντούρη; Βεβαίως και ήταν. Η δολοφονία του χαρακτήρα της από την κρεατομηχανή των social media, ήταν ανώτερη από της στάση της ίδιας. Ένα σωρό έμπειροι δημοσιογράφοι, με καμία δόση ειρωνείας, της κουνούσαν το χέρι μιλώντας της πιο άσχημα απ’ ό,τι η ίδια. Όσο δεν μου άρεσε η στάση της Τουντούρη, τόσο δεν μου άρεσε και ο τρόπος της κριτικής.
Η παρατήρηση Μητσοτάκη τον πρύτανη του ΕΚΠΑ
Κουβέντα έγινε -και όχι τυχαία- για την παρατήρηση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μάκη Σιάσο, σχετικά με τη Νομική Σχολή και τα γνωστά ζητήματα που έχουν προκαλέσει δημόσιο θόρυβο. Δεν ήταν δημόσια παρέμβαση, αλλά όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό, με αποδέκτη συγκεκριμένο. Η λεπτομέρεια όμως που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο ίδιος ο Σιάσος, κατά δήλωσή του σε στενούς κύκλους, είχε εκφράσει την επιθυμία να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάτι που, όπως λέγεται, γνώριζαν καλά όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία ανάδειξης της σημερινής πρυτανικής αρχής. Σύμφωνα με πρόσωπα που ήταν κοντά στις διεργασίες, αυτός ήταν και ο λόγος που ο έτερος διεκδικητής της πρυτανείας έκανε πίσω. Είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι ο Σιάσος δεν θα εξαντλούσε τη θητεία του, καθώς επεδίωκε να μετακινηθεί σύντομα σε πολιτική θέση. Κάτι που, όπως φαίνεται, συνεχίζει να επιδιώκει.
Η… ανώνυμη κατασκευαστική των Τεμπών
Ξέρετε τι προκαλεί πραγματική εντύπωση στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των υποδομών; Ότι εδώ και τόσο καιρό, στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης των Τεμπών, όλοι μιλούν για πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς, σταθμάρχες, τη Hellenic Train και πολύ καλά κάνουν. Δεν έχει ακουστεί όμως ένα συγκεκριμένο όνομα. Ένα όνομα που σχετίζεται με κατασκευαστικές αστοχίες και παραμένει μονίμως εκτός πλάνου. Αυτό που λέγεται ψιθυριστά σε κάποιους διαδρόμους, δεν έχει ποτέ γίνει κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ούτε από την αντιπολίτευση. Και αυτό είναι περισσότερο περίεργο. Κι όμως, πρόκειται για μια κατασκευαστική εταιρεία που -όπως σχολιάζουν καλά γνωρίζοντες- θα έπρεπε να έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, αν μη τι άλλο από τα κόμματα που υπόσχονται διαφάνεια και λογοδοσία. Οι αναφορές υπάρχουν, το όνομα ακούγεται, αλλά πάντα χαμηλόφωνα. Κι ενώ εμπλέκεται σε πληθώρα δημοσίων αναθέσεων, παραμένει σχεδόν «αόρατη» στην πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη. Το γιατί, είναι ένα ερώτημα που πλανάται.
Γκρίνια για τις καθυστερήσεις πληρωμών στα ΜΜΕ
Παρασκηνιακή μουρμούρα αρχίζει να φουντώνει από επαγγελματίες και φορείς που περιμένουν -όχι πάντα υπομονετικά- τις πληρωμές τους από το Δημόσιο. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται αλλού. Σε συζητήσεις ανθρώπων του χώρου των ΜΜΕ ακούγονται όλο και πιο συχνά παράπονα για καθυστερήσεις σε τιμολόγια διαφημίσεων. Το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί συνήθης γραφειοκρατική καθυστέρηση, αν δεν εμπλεκόταν το υπουργείο Οικονομικών. Κι όταν εκεί παρατηρείται τέτοιος ρυθμός, κάποιοι δεν το αντιμετωπίζουν ως απλή καθυστέρηση, αλλά ως σημάδι.
Διαβάστε στην παρασκηνιακή στήλη Πρεστίζ
Ο νέος «ΣΥΡΙΖΑ» είναι εδώ, η εκδίκηση της Κωνσταντοπούλου και δύο αναπάντητα ερωτήματα για το σχέδιο αποσταθεροποίησης
Τι θα γινόταν αν άλλαζαν τα πρόσωπα στην ηγεσία των κομμάτων; Ποιοι θα πάνε στα εγκαίνια της Λατινοπούλου στην Αθήνα;
Οι τρεις συμβουλές του Γκρίνμπεργκ στον Μητσοτάκη, ο φόβος του Τσίπρα και η κόντρα στην Ανατολική Αττική
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.