Πολεοδομίες: Φεύγουν από τους δήμους – Τι αλλάζει για τους πολίτες

Πολεοδομίες: Η μεταφορά των πολεοδομιών και συγκεκριμένα η έκδοση και ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών από τους δήμους στην Κτηματολόγιο Α.Ε. αποτελεί μία από τις τέσσερις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μέχρι το 2030, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ 2025.
Όπως είχε προαναγγελθεί από το φετινό καλοκαίρι, οι πολεοδομίες αποχωρούν από τους δήμους και εντάσσονται στην Κτηματολόγιο Α.Ε. (αρχικά είχε εξεταστεί η ένταξή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή στις Περιφέρειες, ενώ είχε συζητηθεί και η πιθανότητα συγχωνεύσεων). Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά το καθεστώς εξυπηρέτησης των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξάλειψη του γραφειοκρατικού και συχνά «παράτυπου» πλαισίου που αντιμετώπιζαν οι πολίτες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολεοδομίες φεύγουν από τους δήμους και εντάσσονται στην Κτηματολόγιο Α.Ε., από εστίες εξυπηρετήσεων ή διαφθοράς, θα υπηρετούν την αληθινή τους αποστολή». Η ανάγκη για την αλλαγή αυτή προέκυψε από την αξιολόγηση των πολιτών για το Δημόσιο, όπου καμία πολεοδομία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 4,9/10.
Η μεταρρύθμιση εντάσσεται στη συνολική πολιτική για τον χωροταξικό σχεδιασμό και το Κτηματολόγιο, επιτρέποντας στον κάθε πολίτη να γνωρίζει με ακρίβεια πού μπορεί να χτίσει, τι και υπό ποιους όρους, με βάση το ψηφιακό Κτηματολόγιο που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πολεοδομίες θα λειτουργούν πλέον ως μοχλοί για τον περιορισμό των αυθαιρεσιών και της άναρχης δόμησης.
Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2025
Στην 89η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δέσμη μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν εκτός από τις πολεοδομίες:
Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου σε βάθος τετραετίας, μετά από διαβούλευση με τα κόμματα.
Ολοκλήρωση του νέου ΕΣΥ, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Εθνικός Ενεργειακός Χάρτης για τις επόμενες δεκαετίες, με έμφαση στην ενεργειακή αυτονομία και προσιτές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, παράλληλα με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε ήδη αποτελέσματα, καθώς οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα πλησίασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ επανέλαβε ότι οι μειώσεις αυτές θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, με παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.
– FinanceNews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.