Πυρηνικό αδιέξοδο: Το Ιράν σκληραίνει στάση, προειδοποιεί για snapback και αποχώρηση από NPT – FinanceNews.gr

Πυρηνικό αδιέξοδο: Το Ιράν σκληραίνει στάση, προειδοποιεί για snapback και αποχώρηση από NPT - FinanceNews.gr



Ιράν σε τροχιά ρήξης με ΗΠΑ και ΕΕ: Κλείνει την πόρτα στο «πάγωμα» του εμπλουτισμού ουρανίου – Διπλωματικό ναρκοπέδιο στη Βιέννη

 

Σε πλήρη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους βρίσκεται πλέον η Τεχεράνη, καθώς ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ και επικεφαλής διαπραγματευτής Καζέμ Γαριμπαμπαντί δήλωσε κατηγορηματικά πως η χώρα δεν προτίθεται να αναστείλει ή να περιορίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ούτε ως «ένδειξη καλής θέλησης», ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο Γαριμπαμπαντί, σε κλειστή ενημέρωση στον ΟΗΕ, διέψευσε πως υπήρξε ποτέ συμφωνία για περιορισμό στο 1% ή για μορατόριουμ και κατηγόρησε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για «πολιτική μεροληψία», λόγω της σιωπής του μετά τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, τις οποίες το Ιράν αποδίδει στο Ισραήλ.

Η Τεχεράνη εμπλουτίζει σήμερα ουράνιο έως 60%, έναντι του ορίου του 3,67% που προέβλεπε η συμφωνία JCPOA του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018 επί Τραμπ. Όπως ξεκαθάρισε ο Ιρανός αξιωματούχος: «Δεν θα επιτρέψουμε εξάρτηση από εξωτερικές προμήθειες καυσίμων. Το Ιράν θα είναι αυτάρκες».

Μηχανισμός Snapback: Προειδοποίηση για κλιμάκωση και αποχώρηση από τη NPT

Σε σκληρό τόνο, ο Γαριμπαμπαντί απείλησε ότι οποιαδήποτε ενεργοποίηση του μηχανισμού snapback, που θα επαναφέρει αυτομάτως τις διεθνείς κυρώσεις, θα οδηγήσει σε «σθεναρή αντίδραση» από την Τεχεράνη, ακόμα και με αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT), θέση που φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος και στη Βουλή του Ιράν.

Υπενθύμισε πως το Ιράν παρέμεινε στη συμφωνία για περισσότερο από έναν χρόνο κατόπιν αιτήματος των Ευρωπαίων, και κατηγόρησε τη Δύση για ασυνέπεια και μονομερείς ερμηνείες της JCPOA.

Παράθυρο διαλόγου… αλλά χωρίς εκβιασμούς

Παρά την αυξανόμενη ένταση, ο Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή σε επαναπροσέγγιση, με βασική προϋπόθεση τον «αμοιβαίο σεβασμό» και την αποφυγή χρήσης των συνομιλιών ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες. Σημείωσε πως εντός τριών εβδομάδων αναμένεται τεχνική αποστολή του IAEA στην Τεχεράνη για αναθεώρηση του πλαισίου συνεργασίας.

Ωστόσο, ο Γαριμπαμπαντί κατήγγειλε τις ΗΠΑ για στρατιωτικές επιχειρήσεις την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις, αναφέροντας συγκεκριμένο περιστατικό στον Μουσκάτ, με αεροπορική επιδρομή μόλις 12 ώρες πριν από τον 6ο γύρο συνομιλιών.

Πόλεμος σκιών με Ισραήλ – Στρατηγικά ερείσματα σε Ρωσία και Κίνα

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία, κάνοντας λόγο για ισραηλινή διείσδυση και ταυτόχρονα παραδέχθηκε επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν για αντίποινα σε περίπτωση νέων «μυστικών επιθέσεων».

Ο Ιρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η χώρα διατηρεί «στενό στρατηγικό συντονισμό» με τη Ρωσία και την Κίνα και πως υπάρχει κοινό μέτωπο κατά της «εργαλειοποίησης του μηχανισμού snapback». Παράλληλα, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες ενισχύουν την ενεργειακή, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, σε απάντηση της πίεσης από τις ΗΠΑ.

Η επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Δικαίωμα αυτοάμυνας κατά των ΗΠΑ

Το Ιράν, μέσω επιστολής του πρέσβη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (15 Ιουλίου), χαρακτήρισε τις πρόσφατες στρατιωτικές του ενέργειες ως «νόμιμη άσκηση αυτοάμυνας» έναντι «πράξεων επιθετικότητας των ΗΠΑ», επικαλούμενο το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το Ιράν κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί βάσεις στην περιοχή για στρατιωτικές επιθέσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την αρχή του μη βλαπτικού εδάφους (sic utere tuo…).

Τρίμηνη «ανάπαυλα» και νέες διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν αποκλιμάκωση έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ νέος κύκλος συνομιλιών έχει ήδη δρομολογηθεί για την Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος, όμως, λιγοστεύει. Με τα σενάρια για πλήρη αποχώρηση του Ιράν από το πλαίσιο μη διάδοσης και με τις στρατηγικές εντάσεις να εντείνονται, το πυρηνικό ρολόι της Μέσης Ανατολής δείχνει πλέον επικίνδυνα κοντά στο «μεσάνυχτα».

Διαβάστε επίσης: Πυρηνικός συναγερμός από ΔΟΑΕ: Ραγδαία αύξηση εμπλουτισμένου ουρανίου από Ιράν

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων