Πόσο «αποδοτικές» είναι τώρα οι εισηγμένες

Πόσο «αποδοτικές» είναι τώρα οι εισηγμένες


O δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (Return On Equity, ROE), δείχνει το πόσα ευρώ καταφέρνει να κερδίσει μια εταιρεία ετησίως για κάθε εκατό ευρώ ιδίων κεφαλαίων που χρησιμοποιεί (π.χ. αν μια εταιρεία σημείωσε καθαρά κέρδη ένα εκατ. και είχε ίδια κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, τότε ο δείκτης ROE διαμορφώνεται στο 5%).

Με δεδομένο ότι τα ίδια κεφάλαια είναι τα χρήματα που άμεσα ή έμμεσα (μέσα από την επανεπένδυση κερδών) έχουν τοποθετήσει οι μέτοχοι στην εταιρεία, όσο υψηλότερη είναι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη, τόσο αποδοτικότερα χρησιμοποιούνται από τη διοίκηση της εισηγμένης τα χρήματα των επενδυτών.

Αν και δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας, μια επιθυμητή τιμή του δείκτη ROE θα πρέπει να υπερβαίνει τουλάχιστον το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών χρεογράφων (γύρω στο 3,5% αυτή την περίοδο), αν θεωρήσουμε πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση στερείται κινδύνου (risk free rate). Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οποιαδήποτε διψήφια τιμή του δείκτη θεωρείται σαφώς ικανοποιητική.

Βέβαια, όπως και κάθε δείκτης, έτσι και αυτός της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων κρύβει τις δικές του αδυναμίες και ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου:

  • Τα καθαρά κέρδη έχουν επηρεαστεί (θετικά ή αρνητικά) σημαντικά από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα
  • Εφαρμόζεται σε ιδιαίτερα κυκλικούς κλάδους, καθώς τα καθαρά κέρδη ενδέχεται να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο και γ) Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων (παρονομαστής του δείκτη) είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται κατά σειρά επίδοσης του δείκτη ROE οι μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο ΟΠΑΠ είναι η εισηγμένη με τον υψηλότερο δείκτη ROE (83,8%), ενώ πολύ υψηλές επιδόσεις εμφανίζουν εταιρείες όπως πχ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (38%), η DotSoft (34%), η Ίλυδα (32,8%), ο ΟΤΕ (30,6%), οι Ευρωσύμβουλοι (28,1%), η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ (27,1%), η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, η Αεροπορία Αιγαίου (παρά την έκτακτη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της), η Coca-Cola HBC, η Μοτοδυναμική, η ΕΚΤΕΡ, η Alpha Trust Συμμετοχών, ο ΟΛΠ, η Jumbo, η Metlen, η Cenergy (παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε ΑΜΚ το φθινόπωρο, άρα τα αυξημένα ίδια κεφάλαιά της δεν πρόλαβαν να αποδώσουν), η Performance Technologies (παρά την αρνητική επίδραση από το έκτακτο αποτέλεσμα των stock options), η Λάμψα, η Autohellas, η Παπουτσάνης, η Π. Πετρόπουλος, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η EXAE, κ.α.

Τα έκτακτα κέρδη από τις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών εκτίναξαν τις τιμές των δεικτών ROE σε ΓΕK-ΤΕΡΝΑ και Ideal Holdings, κάτι που έγινε επίσης: α) στην περίπτωση της AVE λόγω διαγραφή χρέους β) στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων, εξ’ αιτίας των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκαν για μια ακόμη χρονιά στις εύλογες αξίες των περιουσιακών τους στοιχείων γ) Στη Lavipharm λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας. Τέλος,  ο πολύ υψηλός δείκτης σε εισηγμένες όπως πχ η Foodlink επηρεάστηκε από το χαμηλό ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους.

Αντίθετα, σε άλλες εισηγμένες (π.χ. Helleniq Energy, Motor Oil) ο δείκτης ROE έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων