Πώς αντικρούει η κρουαζιέρα το επιχείρημα για υπερτουρισμό

Πώς αντικρούει η κρουαζιέρα το επιχείρημα για υπερτουρισμό


Τις αιτιάσεις ότι η κρουαζιέρα ευθύνεται σε έναν μεγάλο βαθμό για τον υπερτουρισμό απέρριψαν επί της ουσίας στελέχη του κλάδου στο πλαίσιο του 8ου Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF), το οποίο φιλοξενείται στο Ηράκλειο Κρήτης, εστιάζοντας στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των προορισμών για την εξάλειψη φαινομένων υπερσυγκέντρωσης σε συγκεκριμένους προορισμούς τις ώρες αιχμής.

«Ο τουρισμός κρουαζιέρας αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των παγκόσμιων τουριστικών μεγεθών, ωστόσο έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, με σχεδόν 50 δισ. δολάρια ετησίως σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Ελλάδα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη συζήτηση, οι κρουαζιέρες δεν αποτελούν αιτία υπερτουρισμού, είναι συνήθως η πιο οργανωμένη και διαχειρίσιμη μορφή τουρισμού», τόνισε η Julie Green, Deputy Director General της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Θεοδώρα Ρήγα, πρόεδρος της MedCruise και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Όπως είπε, «στη Σαντορίνη, μόνο το 5% των επισκεπτών φτάνουν με κρουαζιερόπλοιο, ωστόσο οι επιβάτες κρουαζιέρας συχνά χρεώνονται την ευθύνη για τη συμφόρηση». Αναφέρθηκε, δε, στη συμβολή του κλάδου της κρουαζιέρας στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι «στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, ο τουρισμός κρουαζιέρας υποστηρίζει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο».

Στο πραγματικό πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισε, εκείνο της διαχείρισης των τουριστικών ροών κατά τις ώρες αιχμής αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Κρις Θεοφιλίδης, CEO της Celestyal, τονίζοντας επί της ουσίας πως δεν υπάρχει υπερτουρισμός:

«Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αόριστους ή εντυπωσιακούς όρους όπως “υπερτουρισμός”. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η διαχείριση των τουριστικών ροών κατά τις ώρες αιχμής. Οι επισκέπτες κρουαζιέρας συχνά αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των καθημερινών επισκεπτών σε αυτούς τους προορισμούς. Συνεργαζόμενοι με τις λιμενικές αρχές, τους δήμους και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, και αξιοποιώντας την έξυπνη τεχνολογία, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις αφίξεις και να δημιουργήσουμε μια πιο ισορροπημένη, ευχάριστη εμπειρία για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Στην πίεση των υποδομών εστίασε και ο Kerry Anastassiadis, Senior Advisor, Institutional & Maritime Affairs του MSC Group: «Η μακροπρόθεσμη υγεία του κλάδου μας εξαρτάται από τρία πράγματα: την αποτελεσματική διαχείριση της χωρητικότητας, την ουσιαστική δέσμευση με τις τοπικές κοινότητες και τη στρατηγική ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών.

Έχουμε δει πρόοδο, λιμάνια όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη εφαρμόζουν συστήματα κατανομής θέσεων ελλιμενισμού που μειώνουν την πίεση στις υποδομές. Αλλά αυτό πρέπει να προχωρήσει περισσότερο. Πρέπει από κοινού με τους δημάρχους, με τα τοπικά επιμελητήρια και τους κατοίκους, να συνδιαμορφώσουμε ολιστικά μοντέλα τουρισμού, που προσφέρουν μακροπρόθεσμα αξία, όχι μόνο μεγέθη», επεσήμανε.

Η καινοτομία της Ritz-Carlton Yacht Collection

Με στόχο την αποσυμφόρηση των λιμανιών κατά τις ώρες αιχμής, οι επικεφαλής της Ritz-Carlton Yacht Collection, η οποία κάνει φέτος το ντεμπούτο της στις ελληνικές θάλασσες, αποφάσισαν να καινοτομήσουν όταν τα πλοία τους θα χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως home port (λιμάνι εκκίνησης των δρομολογίων της κρουαζιέρας).

Συνεπώς, όπως τόνισε ο Σπύρος Αλμπέρτης, αντιπρόεδρος Port and Destination Operations, Guest Port Services, της The Ritz-Carlton Yacht Collection, όταν τα πλοία της εταιρείας ξεκινούν τα δρομολόγιά τους από το λιμάνι του Πειραιά, οι επιβάτες θα συγκεντρώνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος όπου θα πραγματοποιείται ξενάγηση και θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επιβίβασης με στόχο την απευθείας μεταφορά τους στο πλοίο και την αποσυμφόρηση του λιμανιού.

Η Ritz-Carlton Yacht Collection είναι επί της ουσίας o βραχίονας της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής αλυσίδας του ομίλου Μarriott, της Ritz-Carlton, στον θαλάσσιο τουρισμό. Φέτος και τα τρία πλοία της εταιρείας αναμένεται να καταπλεύσουν σε ελληνικά λιμάνια, προσεγγίζοντας 17 προορισμούς.

Η απόφαση για επέκταση των δραστηριοτήτων της Ritz-Carlton Hotel Company ελήφθη από τους επικεφαλής της αλυσίδας το καλοκαίρι του 2018. Τότε, η Ritz-Carlton Yacht Collection ανακοίνωσε ότι στόχος της ήταν να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της, φιλοδοξώντας να πάει ένα βήμα παραπάνω τη βιομηχανία της πολυτελούς κρουαζιέρας, ως η πρώτη luxury ξενοδοχειακή αλυσίδα που θα μετέφερε την τεχνογνωσία της στη θάλασσα.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά την πρεμιέρα του διεθνούς brand στον κλάδο της κρουαζιέρας, τα τρία yachts όπως χαρακτηρίζει η ίδια η εταιρεία τα πλοία της, κάνουν ταξίδια στην Ασία, στη Μεσόγειο, στην Καραϊβική, στη Βαλτική και στη Βόρεια Ευρώπη και πλέον θεωρούνται συνώνυμο της πολυτέλειας στη θάλασσα.

Νέα στρατηγική της Ε.Ε.

Το «παρών» στο 8ο PSTF έδωσε και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, o οποίος, μεταξύ άλλων, εστίασε στην επικείμενη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τα λιμάνια, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2025.

«Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών λιμένων, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα στις γεωπολιτικές και οικονομικές αναταραχές. Είναι σημαντικό ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων