Πώς τα cryptos έγιναν βασική πηγή πλούτου της οικογένειας Τραμπ και πανίσχυρο πολιτικό εργαλείο

Όταν η κυβέρνηση του Κατάρ προσέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ ένα Boeing 747 για να αντικαταστήσει το Air Force One, ο πρόεδρος απάντησε με την αναμενόμενη απλοϊκότητα: «Γιατί όχι; Μόνο ανόητοι αρνούνται τα τζάμπα λεφτά».
Καμία προεδρία δεν έχει δημιουργήσει τόσες και τόσο άμεσες συγκρούσεις συμφερόντων στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, σχολιάζει ο Economist. Ωστόσο, το πιο χονδροειδές self-dealing δεν βρίσκεται σε κάποιον αεροδιάδρομο, αλλά στο blockchain, εκεί όπου διακινούνται τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.
Τους τελευταίους έξι μήνες, τα crypto δεν είναι απλώς χρηματοοικονομικό εργαλείο. Έχουν μετατραπεί σε κομβικό στοιχείο της δημόσιας ζωής των ΗΠΑ. Υπουργοί διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Φανατικοί του χώρου διορίζονται επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι πια από τους ισχυρότερους χρηματοδότες προεκλογικών εκστρατειών, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια για να ενισχύσουν «φιλικούς» πολιτικούς και να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους τους.
Οι γιοι του Τραμπ προωθούν τα δικά τους crypto πρότζεκτ ανά τον κόσμο, ενώ οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο Trump meme coin έχουν εξασφαλίσει ακόμη και δείπνο με τον ίδιο τον πρόεδρο. Η οικογένεια Τραμπ διαθέτει μία περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε crypto, που ίσως αποτελούν και τη βασική πηγή πλούτου της.
Από το όραμα… στη λάσπη
Η ειρωνεία είναι εμφανής, σημειώνει ο Economist. Όταν το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009, προήλθε από ένα ουτοπικό, αντιαυταρχικό κίνημα. Οι πρώτοι υποστηρικτές του οραματίζονταν μια επανάσταση στο χρηματοοικονομικό σύστημα, απελευθέρωση από την αυθαιρεσία των τραπεζών και προστασία από τον πληθωρισμό. Το cryptos ήταν κάτι παραπάνω από περιουσιακό στοιχείο: ήταν τεχνολογία απελευθέρωσης.
Αυτά έχουν ξεχαστεί. Πλέον, τα κρυπτονομίσματα όχι μόνο έχουν διευκολύνει απάτες, ξέπλυμα χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα σε τεράστια κλίμακα, αλλά έχουν αναπτύξει μια βρόμικη σχέση με την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ, που ξεπερνά ακόμη και τη Wall Street. Έχουν γίνει αυτό που στην χρηματοοικονομική αργκό ονομάζεται swamp asset (ενεργητικό – βάλτος, δηλαδή εργαλείο διαφθοράς).
Η ρύθμιση του χώρου (εκτός ΗΠΑ)
Η αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο είναι αποκαλυπτική. Η Ε.Ε., η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και τα ΗΑΕ έχουν θεσπίσει σαφείς κανόνες για τα crypto, χωρίς τις πολιτικές διαπλοκές που παρατηρούνται στις ΗΠΑ. Σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η κυβερνητική κατάχρηση εξουσίας και η νομισματική αποσταθεροποίηση είναι πραγματικά φαινόμενα, τα crypto εξακολουθούν να επιτελούν τον αρχικό τους σκοπό: προστασία του μικροεπενδυτή.
Ταυτόχρονα, η τεχνολογία των tokenised assets ωριμάζει. Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι πια μόνο κερδοσκοπικά εργαλεία. Παραδοσιακές εταιρείες, όπως η BlackRock και η Franklin Templeton, εκδίδουν tokenised money-market funds. Η αγορά «πραγματικών» περιουσιακών στοιχείων μέσω blockchain (π.χ. κρατικά ομόλογα, εμπορεύματα, ιδιωτικό χρέος) έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες.
Τα stablecoins
Οι μεγαλύτερες ελπίδες εστιάζονται στους παρόχους πληρωμών. Η Mastercard ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει συναλλαγές και διακανονισμούς σε stablecoins. Η Stripe προσφέρει stablecoin λογαριασμούς σε 101 χώρες, ενώ εξαγόρασε και την πλατφόρμα Bridge. Ακόμη και η Meta φαίνεται να ξανασκέφτεται το παγωμένο της project Diem.
Ωστόσο, οι εταιρείες crypto κινδυνεύουν να ακυρώσουν μόνες τους τις ευκαιρίες. Στο παρελθόν, κατηγορούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν και τον επικεφαλής της SEC για εχθρική στάση. Τραπεζικά ιδρύματα είχαν τρομοκρατηθεί και αρνούνταν να εξυπηρετήσουν crypto εταιρείες, ειδικά για stablecoins. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντίδραση της βιομηχανίας έχει μια λογική.
Ωστόσο, η δικαστική επίλυση νομικών ζητημάτων, αντί για θεσμική ρύθμιση μέσω Κογκρέσου, αποδείχθηκε αναποτελεσματική και άδικη. Πλέον, το εκκρεμές γύρισε προς την άλλη πλευρά: πολλές υποθέσεις κατά crypto εταιρειών έχουν εγκαταλειφθεί.
Οι Τραμπ, το Κογκρέσο και ο χαμένος έλεγχος
Το αποτέλεσμα; Το cryptos χρειάζεται σωτηρία από τον ίδιο τους τον εαυτό στις ΗΠΑ. Χρειάζονται νέοι κανόνες, όχι για να κατασταλεί η καινοτομία, αλλά για να προστατευθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από κίνδυνο συστημικής μετάδοσης. Οι σταθερές αξίες των stablecoins μπορεί να αποδειχθούν ψευδαισθήσεις – είναι επιρρεπείς σε μαζικές αναλήψεις και πρέπει να ρυθμίζονται όπως οι τράπεζες.
Το πολιτικό τοπίο όμως περιπλέκει τα πράγματα. Στις 8 Μαΐου, νομοσχέδιο για τα cryptos μπλοκαρίστηκε στη Γερουσία, καθώς αρκετοί Δημοκρατικοί απέσυραν τη στήριξή τους – μαζί με τρεις Ρεπουμπλικάνους. Η σύνδεση του χώρου με την οικογένεια Τραμπ έχει πολιτικοποιήσει μια τεχνολογική υπόθεση, δημιουργώντας ένα νέο μέτωπο σύγκρουσης στο Κογκρέσο.
Καμία βιομηχανία που ταυτίζεται τόσο ανοιχτά με ένα μόνο πολιτικό στρατόπεδο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις της κοινής γνώμης, προειδοποιεί ο Economist. «Ο χώρος επέλεξε πλευρά, και τώρα ταυτίζεται με τον πολιτικό προστάτη του. Ναι, τα cryptos ήταν γενναιόδωρα με την οικογένεια Τραμπ. Αλλά στο τέλος, το όφελος αυτού του deal θα είναι μονόπλευρο», καταλήγει.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.